Last news in Fakti

30 Юни, 2020 17:07 3 247 17

Океаните на един от спътниците на Юпитер може да са обитаеми

  • юпитер-
  • луна-
  • европа-
  • океани-
  • живот-
  • извънземен живот

Темата за съществуването на извънземните продължава да бъде все още любопитна и интересна

Океаните на един от спътниците на Юпитер може да са обитаеми - 1
Снимка: shutterstock

Темата за съществуването на извънземен живот продължава да бъде все така интересна и да владее умовете на учени и любители на астрономията или теориите за извънземни цивилизации. Учените не спират да търсят доказателства, че живот има и извън нашата планета.

Търсенето на извънземен живот все повече се насочва към световете с океани в Слънчевата система и има нови доказателства, че луната на Юпитер – Европа трябва да бъде първото място. Според нови модели, подземните океани на Европа биха могли да поддържат живот.

Според нови научни модели подземните океани на Европа биха могли да поддържат живот. Eкип на NASА е изчислил, че процеси като радиоактивен разпад и приливните сили биха могли да генерират достатъчно топлина, за да може да се получи течна вода под повърхността на ледената луна, на която температурите никога не надвишават -140 градуса по Целзий.

Очаква се NASA да предприеме научна мисия към Европа през 2024 г., като учените искат с нейна помощ да проверят луната за признаци на живот.

Основната цел на проучванията на планетарните учени на НАСА е открият откъде идва тази вода. Следващата стъпка ще бъде проучване дали са налични някои от другите условия за възникване на живот.  Изследването предполага, че тя е свързана с минерали, които са били разградени от топлината на радиоактивния разпад, приливни взаимодействия с Юпитер или комбинация от двете.

„Успяхме да моделираме състава и физичните свойства на ядрото, силикатния слой и океана. Установихме, че различните минерали губят вода и летливи вещества на различни дълбочини и температури. Ние добавихме тези летливи вещества, за които се смята, че са изгубени в ядрото, и установихме, че те съответстват на прогнозираната маса на океана в момента, което означава, че те вероятно присъстват в океана”, бяснява Мелуани Дасвани, учен от НАСА..

Изпускането на стълбове пара на повърхността на Европа показва, че луната е геологично активна, като танцът ѝ с Юпитер и луните Йо и Ганимед причинява вътрешни напрежения, които биха могли да поддържат океана в течно състояние.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 карлук карлуков от карлуково

    3 10 Отговор
    Мдаа там живее баба Пена Марусева .
  • 2 ооо дааа

    5 5 Отговор
    със сигурност...утре тръгваме към юпитерски океан...ще да се е стоплила водата
  • 3 На Енцелид

    3 1 Отговор
    Е по-вероятно да открият нещо
  • 4 qwerty

    6 20 Отговор
    Леле, колко пари отиват за това, а децата в Африка умират от глад и жажда. Що не постнете колко деца на ден умират от глад в Африка. Колко от жажда. Мръсно европейско племе, пренесено в Америка и и избило местните. Африка е мина за диаманти.

    Коментиран от #7, #9, #10, #12

  • 5 селтак

    15 1 Отговор
    Да додат в кръчмата у село, след 21ч. там е пълно с извънземни!
  • 6 Peci kupona

    1 4 Отговор
    Ако ще да има цвла разеита цивилизация в теци океани, е все едно! При-140 градуса на повърхността! Какво очаквт, да изпратят екипноборудеани със середла за лед, че да търсят живот ли?
  • 7 00000014

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "qwerty":

    След това и децата на тези деца? В геометрична прогресия, нали? А ти ще ядеш боб и ще се върнеш в каменната ера, за да се размножават те. Без прогрес, без открития .... без човешко познание ... Е, в такива случаи съм съгласен с Гейтс.
  • 8 Дано отидат,, човеците там

    3 1 Отговор
    При извънземните и тях да ги,, омърсят,, заедно с океаните им...!
  • 9 Anadolu Manafesi

    14 0 Отговор

    До коментар #4 от "qwerty":

    Една роботизирана мисия до Марс струва 2-3 милиарда , горе долу толкова е и цената на планираната до Юпитер , което е много по малко от военните разходи на Нигерия , например . Подготовката продължава повече от десетилетие , а марсоходите работят още толкова на повърхността . Потенциалните ползи за бъдещето на човечеството не е възможно да бъдат изчислени в пари . Циганчетата в България също гладуват , ако обаче започнеш да хвърляш купища пари за тях , те пак няма да започнат да работят , а ще продължат да си живеят и да правят пъти повече циганчета , които пак никой няма да поглежда . Същото важи за Африка .
  • 10 А ти виждал ли си

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "qwerty":

    Едно такова дете като порасне, как се интегрира в Европа? Като видиш, друга песен ще заоееш?!

    Коментиран от #16

  • 11 Гого

    3 1 Отговор
    Колко ли ще е там шезлонг и чадър? За жената питам. Аз ще съм си тука.
  • 12 Пий си редовно 💊💊💊

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "qwerty":

    Хората вече са ти го обяснили защо,но ти едва ли някога ще бъдеш в състояние да го проумееш.
    Това са твари за които интеграцията в нашия свят е тотално невъзможна.
    ТЕ отказват това.
    Правят го демонстративно и абсолютно умишлено.
    Негри със съзнание на маймуна.
  • 13 Баба, Димчи и ДЖЕК

    3 2 Отговор
    Я да ни обясните на нас ,, негрите,, как сте се интегрирали в нашия свят, малко по подробно, па белким от маймуни станем,, човеци,, като вас, опазил ни Бог от такава,, болест,,...!
  • 14 светльо

    4 0 Отговор
    Артур Кларк през 1987 публикува Space Odyssey 2061 и предрече всичко това...
  • 15 гуньо

    0 0 Отговор
    Ей, ся осрахме Европа,спътника де! Щото континента Европа отдавна сме го отаковали!
  • 16 333

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "А ти виждал ли си":

    Само извънземните още не са се опитали да ги интегрират.
  • 17 1122

    0 0 Отговор
    Дааа,виждат се яхтите на бизнесмените,даже едната май е с български флаг.