Last news in Fakti

1 Юли, 2020 12:36 8 256 10

Райският остров, на който гърците обожават да почиват (СНИМКИ)

  • гърция-
  • остров-
  • почивка-
  • ваканция-
  • лято-
  • море

На този вълшебен остров е заснет филма "Мама Миа"

Райският остров, на който гърците обожават да почиват (СНИМКИ) - 1
Снимки: Shutterstock

Ако поне за миг погледнем отвъд заплахите, които коронавирусната епидемия крие, можем да се насладим на горещия юли, който стои пред нас. Очаква ни топло, сравнително сухо и продължително лято и можем да се отдадем на летни приключения.

Ако не сте избрали дестинация, но държите да пътувате до Гърция, то ние ви препоръчваме едно чудно местенце. Ако попитате самите гърци какво предпочитат, много от тях ще ви посочат остров Скопелос, информира dariknews.bg.

Райският остров, на който гърците обожават да почиват (СНИМКИ)

Вълшебно изглеждащият остров е изключително зелен. На него са посадени над пет милиона бора, 50 000 маслинови дръвчета и с едва 5000 жители той е кътче, запазило природата си по уникален начин. Плажовете с малки камъчета са оградени от прохладни борови гори, а водата е кристално чиста, пишат от Edna.bg.

Островът е известен с производството на сливи – на много места ще видите типичните пещи, които се използват за тяхното изсушаване. Спокойствието и автентичният дух на гръцката култура, които се чувстват навсякъде, са причината Скопелос да бъде избран за снимачна площадка на американския мюзикъл "Мама мия".

Двата главни града, намиращи се на него – Скопелос и Глоса, заслужават да им отделите по един следобед. Изящните къщи с керамични или каменни покриви, врати и прозорци от дърво и цветни капандури почти се допират една в друга с балконите си, надвиснали над тесните, виещи се улички.

Въпреки малките си размери (под 100 кв.км), на острова има 360 църкви. Много от тях са отворени само в деня на покровителя си, когато се организират големи чествания. Най-старата е "Агиос Атанасиос" от XI век, а най-впечатляващ е манастирът "Агиос Йоанис", който е разположен на върха на скала.

Райският остров, на който гърците обожават да почиват (СНИМКИ)

На острова все още можете да откриете от онези стари гръцки кафенета, в които мъжете пият кафе и обсъждат политиката, и именно в запазения традиционен начин на живот се състои чарът на Скопелос.

Морските дарове, приготвени в крайбрежните ресторантчета, са задължителни, а популярността на  местните вина се разнася по далечни земи от древността. Това не е чудно, като се има предвид, че според легендата Скопелос е основан от един от синовете на древногръцкия бог Дионисий – Стафил.

Най-удобният транспорт за обиколка на острова е кола, можете да я наемете от много места в пристанищния град Скопелос, ако сте любители на пешеходния и вело туризма сте попаднали на точното място.
 
Тази година почиващите в Гърция чужденци ще бъдат задължени да попълват нов формуляр, в който ще се съдържа информация за държавата, от която идват, и адрес на престоя по време на ваканцията им в южната ни съседка. Пътуващите към Гърция, които не са попълнили новата онлайн декларация, няма да могат да влязат на територията на страната.

Хората ще бъдат проверявани на случаен принцип. Мярката е част от усилията на гръцките власти за ограничаване на разпространението на коронавируса.
Декларацията трябва да бъде попълнена 48 часа преди пътуването. След това пътуващият ще получи имейл и код, с който ще може да влезе в страната. Ако се окаже, че лицето е попълнило неверни данни, то ще бъде екстрадирано.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русский

    9 4 Отговор
    Go to Миконос it's бомба!

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 12345

    6 7 Отговор

    До коментар #1 от "Русский":

    ХАПЧЕТАТА СИ ПИЙ.....
  • 4 Баба мия

    11 0 Отговор
    Хубави са, и острови и всички райски кътчета по света, без пари няма как да, ги закнеш поне от близко..! (Хитрият и лъжлиф мангау....!)
  • 5 остров Белене

    10 3 Отговор
    Ганьо знае само дупката Тасос и на Баце чукара.
  • 6 Ангелкова да праща бетоновозите там

    12 2 Отговор
    Да им покаже ка се прави туризъм по морето😂😂😂😂
  • 7 Bjbh

    3 3 Отговор
    До остров се ходи с ферибот или самолет. Без мен това заразни лято.
  • 8 Ел греко

    0 2 Отговор
    Островът е супер, американската боза е пълен блювоч.
  • 9 гуньо

    0 1 Отговор
    Туи острова на баце ли е.
  • 10 Челен опит

    1 0 Отговор
    Една подпорна стена ще му стои чудесно, може и 4 етажа "принадена стойност".