Last news in Fakti

27 Септември, 2012 08:57 816 0

147 американци починали от западнонилска треска през 2012

  • западнонилска треска-
  • комари

147 американци са починали от западнонилска треска през 2012, съобщи американският Център за профилактика и контрол на заболеваемостта, цитиран от Ройтерс.

По-рано беше съобщено за 134 починали. Американските здравни власти съобщават за 3545 случая на заболели от опасната треска. Около 38% от всички болни живеят в щата Тексас.

Западнонилска треска е трансмисивно заболяване при хора и животни, причинявано от вирус от семейство Flaviviridae. То е арбовирусна инфекция, тясно свързана със заболяванията жълта треска, енцефалита Сейнт Луис, денге и други, чиито вектори са комари и клинично се демонстрират с енцефалит.

До средата на 20 век западнонилската треска се е срещала единствено в тропичните и субтропичните области на Африка и Азия. В последните години обаче тя активно разширява областите си на обхват. През 1999 г. е регистрирана за пръв път и на американския континент. През последния месец случаи на болни и починали бяха регистрирани в страните от Западните Балкани.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА