Last news in Fakti

29 Септември, 2012 19:01 1 170 0

Над 72 хил. българи са починали заради сърдечни заболявания

  • сърце-
  • заболяване

 

Над 72 хиляди души са починали през миналата година у нас от сърдечно-съдови заболявания, заяви здравният министър Десислава Атанасова.

Тя се включи в кампанията "Твоето сърце е в твоите ръце", посветена на днешния Световен ден на сърцето. "Данните за 2011 година са много тревожни. Близо 300 000 българи са постъпили в болниците с болести на органите на кръвообращението. Броят на заболелите българи в последните години е устойчив", призна Атанасова.

"Министерството на здравеопазването провежда последователна политика за ограничаване на риска от сърдечносъдови заболявания. Българските кардиологични болници разполагат с модерна апаратура и отлични специалисти и ежедневно спасяват човешки животи", подчерта министърът. Тя припомни, че предстои приемането на Национална програма за борба с незаразните болести, като един от основните акценти в нея ще е именно превенцията на сърдечно-съдовите заболявания.

На много места в София и в страната днес лекари предоставят безплатни консултации и кардиологични прегледи. Два от пунктовете, в които гражданите могат безплатно да проверят здравословното си състояние се намират пред Министерството на здравеопазването. Прегледите включват измерване на кръвно налягане и изследване с кардиограф. Специалистите от Националната кардиологична болница и Специализираната болница за активно лечение на сърдечно-съдови заболявания "Света Екатерина" предоставят и консултации за това как да избегнем сърдечно-съдовите заболявания и при какви индикации следва да потърсим лекарска помощ. Всеки преминал през профилактичен преглед получава по една ябълка като символ на здравословния начин на живот.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА