Last news in Fakti

24 Юли, 2020 11:27, обновена 22 Юни, 2022 12:38 3 120 8

Викингите първи са разпространили едрата шарка

  • викинги-
  • шарка-
  • болест-
  • зараза-
  • европа-
  • епидемия

Анализ показа, че това се е случило преди минимум 1400 години

Викингите първи са разпространили едрата шарка - 1
Снимка: Shutterstock

Анализът на зъбите на викинги показа, че първата поява на едра шарка сред население им се е случила най-малко преди 1400 години, информира kanal3.bg.

В зъбите на викинги от погребения, датиращи от преди 1400 години в Дания, Норвегия, Русия и Великобритания палеогенетици откриха следи от патогена на едрата шарка. Това предполага, че болестта е била широко разпространена в Северна Европа за около хиляда години, преди да започнат първите големи епидемии в останалата част на Европа.

Изследването е публикувано от научното списание „Science”.

"Ние много добре знаем, че викингите са достигнали до всички краища на Европа и са успели да оставят следи далеч отвъд нейните граници. Сега разбираме, че те също са страдали от масово от едра шарка. Сравнявайки това с епидемията COVID-19 виждаме ясно, че хората, пътуващи по целия свят са най-големите разпространители на вируса. Най-вероятно нещо подобно се е случило с викингите като преносители на едрата шарка", казва един от авторите на изследването - професорът от университета в Кеймбридж Ески Вилерслеф.

През последните години историци и генетици активно дискутират кога и как са възникнали огнищата на едрата шарка. През 18 и 19 век тя е причината 400 000 европейци да загубят живота си всяка година, включително на всяко девето дете, родено в северните страни и в Русия.

От една страна, археолозите смятат, че едрата шарка е съпътствала човечеството почти през цялото време на своето съществуване. Това, по-специално, се забелязва от следи от едра шарка върху мумията на фараона Рамзес V, както и споменаванията ѝ в китайските хроники, както и в аналите на други източноазиатски и близкоизточни древни народи.

Сравнително скорошните резултати от изучаването на геномите на съвременния подвид на причинителя на едра шарка, основният вирус Variola, позволиха на учените да се усъмнят в това.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    11 1 Отговор
    Какво е решение? Да ваксинираме всички или да затворим граници и никой да не ходи никъде. Да се върнем 100 години назад. Джендърите от ЕС какво друго ще измислят.

    Коментиран от #4

  • 2 Цивилизатор

    8 2 Отговор
    Ето, значи, откъде са дошли болестите на цивилизацията. Иначе холендерите вирят нос сега и не ни броят дори за втора ръка хора.

    Коментиран от #5

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Димитров

    10 2 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Решението е - да върнем викингите там, откъдето са дошли:)
  • 5 Марко Поло

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Цивилизатор":

    Те холендерите малко са минали покрай викингите,ама нищо.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 94586

    5 0 Отговор
    Викингите донесли едрата шарка, англичаните донесли сифилиса....
    Много интересно. И тия, горните ни сочат с пръст, че сме си честители банята?! (справка Уинстън Чърчил)
  • 8 На студ ,доста интересно

    0 0 Отговор
    Как се е появила ,,таз пущина,,...!?