Last news in Fakti

6 Август, 2020 18:27 4 008 7

Дворецът Уиндзор отваря една от градините си за пръв път от 40 години

  • уиндзор-
  • градини-
  • отворени-
  • замъкът уиндзор

Тя ще бъде отворена през почивните дни на август и септември

Дворецът Уиндзор отваря една от градините си за пръв път от 40 години - 1
Снимка: shutterstock

Замъкът Уиндзор в Англия, една от официалните резиденции на британската кралица Елизабет Втора, отваря за пръв път от четиридесет години за посетители градината на източната тераса, съобщи Ройтерс.

Посетителите в двореца, където кралицата и съпругът ѝ принц Филип прекараха последните няколко месеца в изолация заради пандемията от новия коронавирус, ще имат възможност да се насладят и на градината, създадена през третото десетилетие на 19 век. Тя ще бъде отворена през почивните дни на август и септември.

В градината растат 3500 розови храста, насадени около фонтан, който е в центъра ѝ.

Градината е създадена с идеята да осигури приятна гледка през прозорците на кралските апартаменти в източната част на замъка. "Първата градина е създадена през 1824 година при управлението на крал Джордж Четвърти. Но преди това, през средните векове, на това място е имало защитен ров", казва Ричард Уилямс, куратор в замъка Уиндзор. "За да брани крепостните стени, през седемнадесети век Чарлз Втори прави тази тераса и тъй като много обичал боулинга, прави върху нея морава за игра".

През деветнадесети век кралица Виктория и принц Албърт прекрояват градината основно, а за настоящия ѝ вид водеща роля има принц Филип, съпругът на кралица Елизабет Втора, който ръководи редизайна на парка през 1971 г.

През Втората световна война градината била разкопана и в нея се отглеждали зеленчуци, казва Уилямс. "Имало две отделни лехи, за които се грижели младите принцеси Елизабет и Маргарет. Те отглеждали царевица, домати и фасул, като част от продоволствените усилия по време на войната".
Замъкът Уиндзор се намира западно от Лондон и е създаден от Уилям Завоевателя през единадесети век.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ни вест ни кост

    4 1 Отговор
    В градината са ги копали царчетата. Фипуса гушна букета още март, а Бети приспаха по време на Ковид патакламата.
  • 2 мечо

    2 1 Отговор
    хари потер е снимат там лиюбимото децко на всичките ми лапета

    Коментиран от #3

  • 3 РЕАЛИСТ

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "мечо":

    Както винаги грешиш. Хари Потър е сниман на много места в Англия и Шотландия, но не и в Уиндзор. Иначе е място, което си струва да се посети. Скъпичко взема кралицата, за да и видиш дома, пък и на дълга опашка се чака. Ако знамето е вдигнато, значи Нейно Величество си е вкъщи.

    Коментиран от #7

  • 4 Симо

    3 2 Отговор
    Като огладнее още малко раята на острова и ще осере двореца!
  • 5 А стига бе

    2 1 Отговор
    Ауууу колко съм щастлив-каква потресаваща и важна новина---градината ще се отвори за простолюдието...-световна новина-всички трябва да се радват!!!!!!!!
  • 6 Жината на Оскар

    4 1 Отговор
    Потресаващо е за,, робите,,... но тези дворци съществуват от векове и който ги е построил и поддържа, дори и да са,, умрели,, пак заслужават адмирацци-красота...!
  • 7 Кокорчо🙄

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "РЕАЛИСТ":

    Нейно величество рептил половината свят неин