Last news in Fakti

28 Август, 2020 13:57 3 505 11

Строгите правила, които спазват прислужниците в кралския дворец

  • кралско семейство-
  • кралица-
  • дворец-
  • прислужница-
  • прислуга

Освен строги, някои от тези задължения може да ни изглеждат дори и странни

Строгите правила, които спазват прислужниците в кралския дворец - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Работата на кралска прислуга не е никак лесна поради факта, че персоналът трябва да спазва изключително стриктни правила, при почистването на помещенията в двореца, където живее кралското семейство, обяснява публикация в Yandex, цитирана от dariknews.bg.

Например, камериерките нямат право да ползват прахосмукачка и парочистачка при почистването на килимите.

Документалният филм, озаглавен „Кралски прислужници“ разказва какво се случва зад затворените врати и строгите правила за почистване на кралските резиденции като Бъкингамския дворец, например.

Оказва се, че още през 1956 г. е издадена Кралска декларация, в която се посочва, че електрическите прахосмукачки не трябва да се използват в никой от кралските дворци, докато Нейно Величество или висши членове на кралското семейство са в него.

Питър Ръсел, който е работил за британското кралско семейство от 1954 до 1968 г., обяснява в документалния филм, че членовете на кралското семейство искат прислугата да е там, защото не могат без тях, но в същото време искат те да са незабележими. А прахосмукачките са шумни.

Както можете да си представите, Бъкингамският дворец е огромен. Това са 252 374 квадратни метра жилищна площ и 775 стаи. Освен това навсякъде има тонове килими.

Как в такъв случай камериерките трябва да почистват килимите?

Когато резиденциите и дворците са в режим на общо почистване, подготовка за пристигането на Нейно Величество и след като тя си тръгне, се използват прахосмукачки, но в ограничен режим.

Докато кралицата е в резиденцията, прислужничките използват четки за килими, метли с дълги дръжки, твърди четки и прахосъбирачи. Всичко друго, но не и шумни прахосмукачки.

Но има и друго обяснение за подобен ръчен труд, освен нежните кралски уши и то звучи много по-правдоподобно. Факт е, че кралското семейство притежава някои изключително ценни ръчно изработени килими от Персия и Турция.

Античните килими изискват специално почистване и много деликатно третиране, тъй като лесно могат да бъдат увредени с ежедневно почистване с електроуреди. За това е необходимо просто да се почистват с мека четка. Но обикновените килими за стълби и стълбищни площадки, както и в някои от стаите се почистват с прахосмукачка.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емил

    30 1 Отговор
    Една изключително полезна информация! Чудя се как съм живял до сега без тези "знания"?!
  • 2 Дддддддддддд

    20 1 Отговор
    Малоумна история е това с монархията-уж се пишат напреднало общество,уж са еталон за цивилизация--а живеят и робуват като преди векове...А някой замислял ли се е,че във Великобритания гражданите са поданници на кралицата-а не граждани на Великобритания?
  • 3 Е и събинче ?

    6 2 Отговор
    Ако целта ти е да конкурираш двата вселенски мозъка:марчето и венчето,успяваш !
  • 4 Blackthorn

    10 1 Отговор
    Трябва да си много, ама много луд да станеш прислужник в дворец, още повече имайки предвид изключително ниското възнаграждение!

    Коментиран от #9

  • 5 6г66х

    4 0 Отговор
    Е, и ние кво да правим с тая новина? Няма ли друго за какво да пишете?!
  • 6 Рошко

    6 0 Отговор
    Нежните уши на владетелка та на половината свят, рептила елизабет
  • 7 Емил

    5 1 Отговор
    Защо турски килими, не можеше ли български черги
  • 8 Как се казваше нашият филм

    1 1 Отговор
    за лебедите на кралицата?
  • 9 Сигурно,

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Blackthorn":

    ама и ролята на крал/кралица не е привлекателна. "Затворници в златни клетки" със съзнанието, че участта на децата и внуците ти ще е същата.
  • 10 Афера

    2 0 Отговор
    Статията не прочетох, но коментарите ми харесаха много
  • 11 Хермес

    2 0 Отговор
    Дори и това е престижна работа, защото всеки в дворец не може да работи, парочистачките доста добра работа вършат, ако е хубав модел...!