Last news in Fakti

28 Август, 2020 16:36 7 700 6

Мистерии и загадки в крепостта Баба Вида

  • крепост-
  • баба вида-
  • фондация америка за българия-
  • мистерии-
  • загадки

Игри и предизвикателства ще се провеждат сред автентичната средновековна обстановка, която единственият запазен средновековен замък в България предлага

Мистерии и загадки в крепостта Баба Вида - 1
Снимка: Shutterstock

Много скоро посетителите на средновековната крепост Баба Вида ще имат възможност да се включват в ролеви игри, свързани с разгадаването на мистерии и загадки и преодоляването на предизвикателства. Това съобщи Десислава Божидарова, временно изпълняващ длъжността директор на Регионалния исторически музей-Видин.

Всички игри и предизвикателства ще се провеждат сред автентичната средновековна обстановка, която единственият запазен средновековен замък в България предлага. Създаването на новия приключенски туристически продукт ще стане възможен благодарение на спечеления от Регионалния исторически музей във Видин проект по пилотната програма Развитие на туризма в Северозападна България на Фондация Америка за България.

Фондация Америка за България обяви, че ще финансира десет проекта за развитие на туризма в Северозападна България на обща стойност от близо 150 000 лв.

Финансирането, което РИМ - Видин ще получи, е в размер на 14 540 лв. Проектът, с който кандидатствахме, е много интересен. Преди да бъдем одобрени за финансиране, имах вече няколко интервюта с представители на Фондация Америка за България - на тях също им е много любопитен този проект и се надяват да продължим да работим заедно, каза Десислава Божидарова. Идеята ни е създаването на образователни игри, които ще се провеждат в крепостта Баба Вида, и в тях ще се включват историята и миналото на Видин и Видинския край. Предстои да изработим декори, костюми, за да може всеки участник в игрите и посетител да се потопи в епохата на Видинското царство, допълни Божидарова.

Общо 10 проекта на обща стойност от близо 150 000 лева ще се изпълняват в областите Видин, Враца и Монтана в рамките на пилотната програма Развитие на туризма в Северозападна България на Фондация Америка за България, която беше обявена на 16 юни и по която са постъпили 145 кандидатури. Всеки от одобрените десет проекта ще бъде финансиран със сума до 15 000 лева, каза още Божидарова. Целта на програмата е да бъдат подкрепени устойчиви инициативи, които ще допринесат за икономическото развитие на Северозападна България като привлекателна туристическа дестинация с активни и жизнени местни общности. Основен критерий при оценяването е бил кандидатите да представят цялостна концепция за туристическо преживяване.

Одобрените проекти ще подпомогнат развитието на приключенски, природен и кулинарен туризъм в областите Видин, Враца и Монтана, както и ще надградят капацитета на местни организации, които предлагат туристически услуги в региона. Одобрените видински проекти са три: Мистерии и загадки в замъка Баба Вида на РИМ - Видин; Балон Фиеста - Белоградчик на Сдружение Регионални партньорства за устойчиво развитие - Видин и Видин - портал към Европа на Нов български университет, Център за книгата с партньор РИМ-Видин и фирма Фиеста. Останалите одобрени 7 проекти са: Велодестинация Врацa на Враца Трейлс (Vratsa Trails); Винен и кулинарен тур в Северозападна България на ЕН-Вижън Сървисис Груп ООД ; Жива храна Фестивал на ферментационните продукти на Синевка ЕООД;Велообиколки на Северозапада на Сдружение спортен клуб Бегач ; Водни приключения из дивия Северозапад на Заветът ЕООД; Велоприключения в Северозапада на Колоездачен клуб Враца Велообщество и Игровизация на пешеходни маршрути в Северозападна България на Хенд Плейд ООД .


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мечо

    1 7 Отговор
    ролеви игри ниякои щте се прави на георги тапото от борец и щте протестирва вав тас пещтера дукато не мо дадат оставка та да млакне барем

    Коментиран от #3, #4

  • 2 Пълни

    2 2 Отговор
    глупости!
  • 3 Сега

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "мечо":

    ще протестираш против Мечо Тъпото.
  • 4 Ежко

    0 3 Отговор

    До коментар #1 от "мечо":

    Трябва да са протестирва дукато вав тас пещтера никой не млакне барем
  • 5 300 кг помак

    2 1 Отговор
    Загадките са непрекъснато около мене, тази крепост, доста зловещо изглежда...!
  • 6 Хасан

    0 2 Отговор
    Аз ще играя башибозука кой шъ играй Райна Княгиня?