Last news in Fakti

7 Септември, 2020 18:58 2 769 6

Космическите полети променят мозъка на астронавтите

  • космически полети-
  • астронавти-
  • мозък-
  • мозъчна дейност-
  • влияние-
  • учени-
  • изследване

До този извод стигна изследване на международен екип от учени

Космическите полети променят мозъка на астронавтите - 1
Снимка: shutterstock

Дългосрочните космически експедиции оказват влияние върху организма на астронавтите. Включително и върху мозъка им, структурата на който се променя по време на престоя им в нискоземна орбита, установиха учени с ново изследване.

Експерти от Русия, Германия, Белгия и Австралия са изследвали мозъчната структура на астронавтите, прекарали средно поне 171 дни в орбита без почивка. По-конкретно, изследвани са 11 руски космонавти с необходимата продължителност на полетите – те са били подложени на три дифузионни магнитно-резонансни томографии на мозъка (едната преди да бъде изпратена в космоса, друга веднага след завръщането на Земята и третата 7 месеца след края на експедицията).

Според резултатите от изследването, публикувана в научното списание Science Advances, при астронавтите се променя разпределението на бялото и сивото вещество в мозъка, вентрикулите на мозъка увеличават обема си и в тях има повече цереброспинална течност, пише technews.bg.

Учените вярват, че по този начин човешката нервна система се адаптира към нулева гравитация (безтегловност) и след това, когато астронавтите се върнат на Земята, постепенно връща мозъка в състоянието преди полета.

По-рано стана ясно още, че космическите полети причиняват проблеми с очите. Лекарите се убедиха в това, като проведоха сравнително изследване на здравословното състояние на астронавтите и група доброволци на Земята. При всички изследвани дебелината на ретината на очите се оказа увеличена, докато при астронавтите бе открита и промяна в структурата на хориоидеята, която не се наблюдава в хората от контролната група на земята.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бат Бойко нощния бандит

    22 1 Отговор
    Аз нямам мозък.Ставам за астронавт.
  • 2 Брех че наука

    4 3 Отговор
    Променят мозъка на космонавтите и те започват да харесват Путин?
  • 3 Пожарникарят космонавт

    7 2 Отговор
    Да изстрелят Боко и нищо няма да се промени !
  • 4 ДЖЕК

    2 0 Отговор
    Абе, да не ти се случи, да ти боледува мозъка, естествено, че в космоса още по зле че се чувства всеки пък бил той и Татко Симпсън...!
  • 5 Изследването е компрометирано

    1 2 Отговор
    Резултатите са погрешни.
    Промяната в мозъкът е причинена от липсата на какъвто и да е вид алкохол за консумация в капсулата.
    За да бъде зачетен, трябва да има контролна група от астронавти от друга нация, но не и полска или скандинавска националност.
    Промените от прекратяване на ежедневната прекомерна консумация на алкохол, са значителни, и вероятно резултатът е следствие на това.
  • 6 да изстрелят

    2 0 Отговор
    Всички червени троли на червената планета. Там гравитацията не е нулева, но е по-ниска от земната. Така ще имат по-големи мозъци да мислят.