11 Септември, 2020 22:30 11 346 53

Какво да правим при сблъсък с агресивно куче?

  • куче-
  • атака-
  • нападение-
  • агресивно поведение-
  • агресия

Експерти посочват, че най-важното в подобни ситуации е да останем хладнокръвни

Какво да правим при сблъсък с агресивно куче? - 1
Снимка: Shutterstock

Руската киноложка федерация сподели с РИА Новости съвети как да се избегне нападение от бездомни кучета и какво да се прави, ако кучето на безотговорен стопанин прояви агресия, предава dariknews.bg.

Важно е всеки от нас да знае правилата на поведение при среща с бездомни глутници, това ще помогне да се избегнат неприятности. Но освен среща с бездомни кучета, понякога се налага да се справяме и с безотговорни стопани, които не участват активно във възпитанието на своите домашни любимци. Поради това могат да възникнат конфликтни ситуации. В този случаи цялата вина пада върху плещите на собствениците, на които по принцип бих забранил да имат кучета от каквато и да е порода, казва Владимир Голубев, президент на Руската федерация по кинология пред РИА Новости.

Както обясни Голубев, ако човек срещне бездомно куче, което не проявява интерес към него, тогава тази среща не е опасна. Не обръщайте внимание и минете, казва експертът.

Ако се приближи бездомно куче, размахало опашка, това обикновено означава, че очаква да получи храна. Осъзнавайки, че очакванията не са оправдани, ще се разсее от вас и ще продължи по пътя си, казва Голубев.

Ако кучето започне да лае или ръмжи, винаги има причина за това. Лаенето е начин за комуникация: например, кучето може да лае по човек, който се намира на територията, където се храни и обикновено този лай е без последствия и без провокация от ваша страна. Първият признак на реална опасност е ако кучето се движи към вас ръмжейки и ушите му са плътно прилепнали към главата, казва той.

Агресивното поведение, може да бъде свързано с болест, глад, защита на потомството или защита на територия. В никакъв случай не атакувайте първи. Бавно се оттегляйте, без да правите резки движения или шумни звуци, не забравяйте, че в такива ситуации не можете да обърнете гръб на кучето, обяснява експертът.

Ако кучето атакува, трябва да се опитате да се преборите с него с импровизирани средства и да сте сигурни, че сте защитили врата си, тъй като ухапванията на това място могат да бъдат фатални, обясни Голубев.

Най-голямата опасност представляват глутници кучета - те могат да атакуват на територията, която считат за своя. Най-доброто нещо е да се опитате да избягвате подобни срещи. Не ходете по запустели територии и строителните площадки, не се отдалечавайте от оживени места. Ако случайно сте влезли в безлюден район, където живее бездомна глутница, не се опитвайте да избягате или да се държите заплашително, казва още Голубев.

Според него, ако останете спокойни, не проявявайки никакъв страх или агресия, глутницата може да не обърне внимание на външни лица.

Ако бездомните кучета започнат да лаят по минувач, той трябва да стои неподвижно, най-добре с гръб към дърво, стена, ограда, така че глутницата да не може да го заобиколи и го събори.

Кучетата лаят, обясни Голубев, демонстрирайки, че са недоволни от срещата с непознати на тяхна територия, и се опитват да прогонят непознатия. Те могат да атакуват, ако им се струва, че човекът заплашва живота им, или ако водачът на глутницата реши, че може да засили авторитета си, като се справи с човека като с лесна плячка.

Вашето спасение е само в хладнокръвието. Не забравяйте: колкото и да сте уплашени, никога не трябва да показвате страха си. Ако, не дай Боже, имате дете със себе си, не се опитвайте да го вземете на ръце: глутницата ще го приеме като проява на паника и сигнал за атака. Поставете детето до стена, дърво или ограда и го прикрийте от глутницата с тялото си. Останете на място, докато кучетата се успокоят. Когато загубят интерес към вас, започнете бавно да се отдалечавате и в никакъв случай не обръщайте гръб на кучетата. Движете се бавно и плавно, докато не излезете от територията на глутницата, казва дресьорът.

Ръководителят на Руската федерация по кинология подчертава, че при домашните любимци отговорност винаги носи стопанинът на кучето.

Правилното обучение е неразделна част от живота на стопанинът на кучета. Собствениците на домашни любимци трябва да спазват правилата за разходка: можете да разхождате домашния си любимец само на разрешени места, кучето трябва да ходи на каишка или на каишка и с намордник до мястото на разходката (правилата се различават в зависимост от породата и решенията на органите на местното самоуправление), а придружаващият го човек трябва да може да го контролира, както и своите действия, на първо място той трябва да бъде трезвен и вменяем, допълва Голубев.

Той обясни, че свободното разхождане на куче без каишки и пр. е допустимо само в частни територии, принадлежащи на собственика, както и на специално определени места. Забранено е ходенето без намордник и каишка от кучета от потенциално опасните породи като алабай, американски булдог, бразилски булдог, бултериер, стафордширски териер, вълкопроизводни, питбул, както и кръстоски от посочените породи.

Такива кучета могат да се разхождат само в оградени зони, принадлежащи на собственика, а на входа на тази зона трябва да се постави предупредителен знак. Ако в резултат на небрежност на собственика е причинена вреда на нечий живот, здраве или имущество, собственикът на животното ще носи отговорност в съответствие с нормите на гражданския, административния или наказателния кодекс, в зависимост от обстоятелствата и тежестта на последствията.

За да се избегнат конфликтни ситуации е необходимо да се придържате към някои прости правила: не пипайте и не хранете чужди кучета без разрешението на стопанина и още повече не позволявайте на децата да правят това. Ако забележите, че водачът на куче нарушава правилата за разходка, например разхожда кучето на детската площадка, учтиво го помолете да вземе домашния любимец на каишка и да се отдалечи от мястото. Във всяка ситуация, на първо място, е необходимо да се проявява уважение един към друг, казва в заключение руския кинолог.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Радо

    72 12 Отговор
    Глутницата бездомни кучета са като герберасите - заедно са много ербап, но като са сами, подвиват куйрука.

    Коментиран от #5, #41

  • 3 Най

    86 1 Отговор
    А най-добре е да станем, като останалите европейски държави и да нямаме нито едно куче по улиците.
  • 4 Онзи

    14 68 Отговор
    Имам 4 кавказки овчарки, който желае да дойде и да остане хладнокръвен

    Коментиран от #10, #11, #12, #13, #18, #27, #38

  • 5 Тъп

    10 11 Отговор

    До коментар #2 от "Радо":

    Много си сресан.
  • 6 Жоро

    28 2 Отговор
    Един кръпеляк и удри
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 1234

    23 13 Отговор
    Трябва да се разреши убиването и яденето на кучета

    Коментиран от #24, #46

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Ще ти кажа

    30 3 Отговор

    До коментар #9 от "Бесен":

    защо-защото дори и всичките бездомни кучета да ги ликвидираш сега, в този момент, след една година пак ще ги има.
    Защото много собственици на кучета си ги оставят да се разможават и после изхвърлят малките.
    Някои от изхвърлените оцеляват и продължават да се размножават и се развъждат.
    Някои си изхвърят кучетата на улицата дори и да са живели с тях много време.
    И естествено никой не им търси отговорност.
    Тоест пак опира до контрол, който липсва.
  • 15 Аса

    17 6 Отговор
    Трепане!
  • 16 Бачо Киро

    28 4 Отговор

    До коментар #1 от "А мога ли докато":

    Разбира се. При липса на огнестрелно оръжие да се ползва подръчно средство - винкел, дръжка на лопата, мачете и тн. В повечето случаи като ги посмелиш и бият отбой, но има разбира се изключения, както и при хората, дето трябва да ги оставиш на място, иначе не спират.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Бачо Киро

    24 1 Отговор

    До коментар #4 от "Онзи":

    И 10 да имаш, все тая. Реши ли човек си отиват всичките зян...
  • 19 Потребител

    18 1 Отговор
    Това са в общи линии основните съвети. Едно-две необучени кучета са смешна работа за здрав мъж, но с глутницата шега не бива.
  • 20 Харесвам 🎃, само сготвени

    32 1 Отговор
    Веднъж (в края на 90-те беше) ми се случи. Живеех срещу една болница и една вечер реших да си спестя 3-4 минути заобикаляне... Грешка, защото в парка на болницата имаше глутница, която се затича с лай към мен. Извадих от чантата дезодорант и запалка и когато бяха вече пред мен, опитах да опърля най-близкото псе, а след това насочвах пламъка и към другите. Изчезнаха със скимтене. Възможно е, да съм опърлил муцуните на едно-две.
    Мога да кажа, че имах късмет.
  • 21 Бачо Киро

    26 0 Отговор

    До коментар #17 от "Аз например":

    Кучето е много хубаво животно, но в глутница нещата са различни. Вярно е, че калпави стопани са най-често виновните, нали такива изхвърлят също и кучетата, които после стават улични. Малоумните организации дето все вият за правата на кучетата (как може нещо да има права ако няма задължения не е ясно на никого) да се разберат - при проблем кучето ли да го отнесе или собственикът, в дългосрочен план и двата начина стават.
  • 22 Бесен Язовец

    5 8 Отговор
    Хвърлете му салам ако нямате салам си нарежете мъд*** и му ги дайте да ги изяде!
  • 23 Джудже

    14 6 Отговор
    Много интересно, но някой от коментиращите направил ли си е труда да прочете статията или идеята е да споделят, колко са вредни кучетата и как се решават проблемите с колове, пистолети и т.н!

    Коментиран от #29

  • 24 Харесвам 🎃, само сготвени

    6 2 Отговор

    До коментар #8 от "1234":

    😀 В Рим няма бездомни кучета, но откакто се увеличи чинезе популацията последните 10-12 години, изчезнаха и котките (не знам дали има връзка), а градът е известен с котките си...
  • 25 Фреди Крюгер

    25 4 Отговор
    Вие телефони нямате ли - там си има приложение за ултразвуков антиПСЕ режим. Другото е лютив спрей, който е по-желателно да забучите в муцуната на собственика на кучето, след като приключите с зъбатия му придружител. А ако няма нито едното, нито другото - еми ще страдате - трябва да се оставите да ви захапе и съзнателно да забиете с всичка сила в око, ухо или слабини пръстили юмрук, може и за опашката да го хванетеи да чупите кости ама те бойните породи са с отрязани и пак търсите слабини, но аз им бъркам в окото и го умъртвявам- натискам го до мозъка. Ако сте по-хладнокръвни и кучето ви е съборило -ХАПЕТЕ!!! Не се шегувам! То ще търси шия и артерия и НЯМА ДА СЕ ОТКАЖЕ, нито ще ви остави да се изправите. Лягайте отгоре му и не му давайте да се движи, иначе се мятат и разкъсват. Намерете начин да го задушите. Разберете, че в такава ситуация собственика НЯМА да ви помогне, а ще си пази кучето - ТОЙ ще ВИ БИЕ и псува!!! Не обръщайте гръб, не бягайте - ще ви догонят и ще ви вземат имота, жената и целия ви род)))
  • 26 И с котки също

    7 3 Отговор
    м.07.2007 ми биха инжекция против тетанус, да ми спаднат отоците
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Аз съм ТЯ

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Джудже":

    Четох я и написах коментара за мачоците. И ловно куче ме събори, но последствия тежки нямаше.
  • 30 ВОЕНЕН

    15 3 Отговор
    Решението е едно - нападнат ли СТРЕЛЯЙТЕ !

    Коментиран от #31

  • 31 Бесен Язовец

    2 6 Отговор

    До коментар #30 от "ВОЕНЕН":

    Тоя па къде бил стрелеца ще те оглозга за норматив! Такива стрелци колко съм ги шутил само ако знаеше.
  • 32 Кой68

    6 4 Отговор
    Викайте:-1"Отровното трио",2-"Групата за натиск" и 3- Гошо Тъпото........

    Коментиран от #39

  • 33 Гошо

    14 4 Отговор
    Кучето най верното и преданно същество на света за разлика от хората, които са зли, оскотели и самозабравили се. Не са виновни бездобните кучета или прогонените а хората
  • 34 Съвет

    9 2 Отговор
    срещу куче най-малкия уплах може да е фатален , единствената ефективна защита от куче е нападението , не са чак толкова умни за колкото ги мислите , кучетата нямат чувство за насищане , колкото им дадеш толкова ще изядат , инстинктите и подчинението им са изцяло свързани със знанието за храна
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Criminal

    3 2 Отговор

    До коментар #32 от "Кой68":

    Кажи си името и на теб да ти викаме тъпото копеуе.....по шопски, да не се обидиш..............
  • 40 Romanescu

    13 2 Отговор
    Румънците решиха проблема още отдавна. Хайка + двуцевка = боммм.. Всяко свалено улично куче — 40 леи 😏
  • 41 Хоху

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "Радо":

    А крякащите О става ка са като миси рки в двора - един да крякне и почват всички заедно. Да беше коментирал темата нямаше да се заяждам
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Лора

    4 1 Отговор
    По добре да нямаш такъв сблъсък...само не знам кои са по агресивни, мъжките или женските..!
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Йозеф

    7 2 Отговор
    Нападали са ме доста пъти - единични мастии, и глутници. Трето поколение ловец съм, дера диво прасе за 20 минути. Винаги нося една сгъваема дамаскинка 9 см, понякога и едно малко SIG-че P229 9x19 - събира15, заради работата. Не мисля, че трябва да съобразявам живота, поведението и навиците си заради пoмияритe по улиците. За статистиката - нито едно нападнало ме куче не може да се похвали с това.
  • 46 Рошко

    2 3 Отговор

    До коментар #8 от "1234":

    Едно време имахме виетнамци и нямаше бездомни кучета и котки, да внесем малко във всеки град от тях пак
  • 47 Екектрошок

    7 1 Отговор
    Понеже обичам планинското колоездене,често се сблъсквам с агресивни кучета.Решението на проблема е едно-газов пистолет!Обикновено срещу насочен пистолет и металния звук от зареждането спира кучето на два-три метра.Ако продължи,тогава стрелям!Ефекта от звуковата вълна и газовия поток е поразителен!Няма значение дали е едно куче или глутница-всички стават на точки в далечината!
  • 48 Сатана

    3 2 Отговор
    Един тих флобер в тила и крачета та омекват.
  • 49 Разума съм

    1 0 Отговор
    Най-добре е да се изградят приюти за бездомните кучета и там да се отглеждат ,и който иска може да си осиновява!!!! Зоополиция както във всичкицивилизовани държави ..,..който забележи бездомно/ни кучета звъни на на зоополицайте идват приспиват ги и към приюта !!!!
  • 50 ААА

    2 0 Отговор
    От личен опит мога да кажа , че озверял нападащ Ротвайлер , спира и се обръща назад , след като чуе остро прещракване на затворният механизъм на ловен автомат Берета .
  • 51 луд за отвързване

    0 0 Отговор
    От човека по страшно животно няма.
  • 52 Високи данъци

    1 0 Отговор
    задължителни застраховки и глоби за собствениците на нечипирани и отвързани псета ... задължителен платен ветеринарен преглед на животното два пъти в годината ... и забрана на опасните породи ... а бездомните кучета само в приюти. Организации от типа 4 лапи да носят съдебна отговорност и плащат обещетения при ухапване отбездомно или отвързано куче
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.