Last news in Fakti

15 Септември, 2020 12:28 4 826 13

Откриха признаци на живот на Венера

  • венера-
  • планета-
  • живот-
  • извънземен живот-
  • учени-
  • атмосфера-
  • фосфин

Астрономи са открили знаци за това високо в токсичната атмосфера на планетата

Откриха признаци на живот на Венера - 1
Снимка: shutterstock

Изглежда Марс не е единствената планета в Слънчевата система, на която има вероятност да открием някаква форма на живот. Откриването на газ в атмосферата на Венера може да насочи погледа на учените към планетата, отдавна пренебрегвана от изследователите, търсещи извънземен живот.

Високо в токсичната атмосфера на планетата, астрономи на Земята са открили признаци за евентуален живот. Ако откритието бъде потвърдено от допълнителни наблюдения с телескопи и бъдещи космически мисии, то това може да насочи погледите на учените към един от най-ярките обекти в нощното небе.

Венера, кръстена на римската богиня на красотата, се пече при температури от стотици градуси и е покрита с гъсти облаци, съдържащи капчици корозивна сярна киселина. Заради убийствените условия на тази наша съседка, малцина са били онези, изказвали предположения, че върху скалистата планета може да съществува нещо живо.

Така, в продължение на десетилетия учените търсят признаци на живот другаде, обикновено на Марс, а напоследък и на луните на Юпитер - Европа и Енцелад.

Сега обаче, учени от университета в Кардиф, Великобритания и Масачузетския технологичен институт твърдят, че са открили доказателство за живот на втората планета от Слънчевата система.

Откриха признаци на живот на Венера
Снимка: shutterstock

Астрономите не са събрали образци на венериански микроби, нито са ги заснели, но посредством мощни телескопи те са открили един необичаен химикал, наречен фосфин, в гъстата атмосфера на Венера. След много анализи учените заявяват, че единственото обяснение за източника на химикала трябва да е с биологичен произход, или казано по-просто - нещо живо.

„Откритието е направено с телескопа “Джеймс Кларк Максуел” на Хаваите и с Атакамската голяма антена с милиметрични вълни в Чили. „Концентрацията на фосфиновите частици е била 20 на милиард”, обяснява източник, запознат с изследването пред New York Times.

Фосфинът е безцветен, силно токсичен газ. На Земята се произвежда от анаеробни микроорганизми, които не се нуждаят от кислород. През 2019 г. търсенето на фосфин в атмосферите на екзопланети (планети на други звезди) беше предложено като маркер за възможен живот на тях.

Откриването на фосфин не означава автоматично откриване на живот на Венера, тъй като газът може да се е образувал в резултат на неизвестни природни процеси. От друга страна обаче, учените все още не са успели да намерят способи за небиологичен произход на газа. Информацията за откритието ще бъде оповестена по време на онлайн пресконференция, след която ще се появи публикация в списание Nature.

Това не е първото предположение, че на Венера има живот. През януари 2012 г. в научното списание „Astronomical Bulletin“ главният изследовател в Института за космически изследвания на Руската академия на науките Леонид Ксанфомалити публикува статия за анализ на изображения от съветския модул за кацане на станция Венера-13. Върху тях той е засякъл няколко обекта, които е характеризирал като живи насекомоподобни същества. Повечето негови колеги обаче остават скептични.

Сега Русия и САЩ обмислят възможността за създаване на космически кораб Venera-D за кацане на Венера, който освен всичко друго трябва да изследва както повърхността, така и, с помощта на отделяем балон, атмосферата на планетата за признаци на живот.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 габровец от варна

    11 2 Отговор
    Дааа и на Юпитер има,там търсете...
  • 2 Пак добре, че не написахте

    9 0 Отговор
    "венериЧЕСКИ микроби" :)
  • 3 Лора

    5 1 Отговор
    Ще отида, там, дано се почувствам там по добре, неследена, неподслушвана.
  • 4 Гацо

    1 1 Отговор
    Че отворим първио междугалактически бардак тамо...Ядение,пиение,йеб.ниееее...
  • 5 скоро

    3 0 Отговор
    щели да открият и зачатъци на разум при червенотиквеничковчетата
  • 6 Баце Каталонски

    1 0 Отговор
    До там мий стигнало пърденито. При мен и прръднята акъл има ей
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ПЕЕВ

    1 5 Отговор
    НАШИЯ ЛЬОТЧИК ЩЕ ОТИДЕ ДА ПРОВЕРИ И ДАНО ДА НЕ СЕ ВЪРНЕ.
  • 9 ПУНКТА МАРА

    1 0 Отговор
    И ТАМ НЯМА ЖИВОТ. .......САМО ВПЕЧАТЛЯВАЩО ЗАГЛАВИЕ

    Коментиран от #12

  • 10 Чичо

    0 0 Отговор
    Само те ще ни оправят бакиите, венерианците. Стига да дойдат някога.
  • 11 Венера ФЕН

    0 0 Отговор
    Признаци на живот ли ?
    Там няма да поне метеорит от космоса, нали, някой знае ли ?!
  • 12 Побъркан от липса на уреден живот

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "ПУНКТА МАРА":

    Там ли ?
    Ем, нали ше се изгради живот там, ше има да ядем, пием, работим, купонясваме, там мъж може да си намери жена, да има деца, да има много любов и други неща !
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.