Last news in Fakti

17 Септември, 2020 14:59 3 101 8

Странни бактерии може би обясняват как животните използват магнитното поле на Земята

  • миграция-
  • бактерии-
  • магнитни полета-
  • магнитно поле-
  • навигация-
  • морски костенурки-
  • южни китове

Животните усещат и използват магнитното поле на Земята

Странни бактерии може би обясняват как животните използват магнитното поле на Земята - 1
Снимка: shutterstock

Мистериозният талант, наблюдаван при някои животни, който им помага да се ориентират безпогрешно и без помощта на GPS, може би най-сетне е разгадан от група учени от Америка, Израел и Великобритания.

Проучването на екипа, публикувано в журнала Philosophical Transactions на Кралското общество, излага хипотезата, че мигриращите животни, като морските костенурки, които винаги намират пътя обратно до плажа, където са се излюпили, може да се дължи на симбиотичната им връзка със специфичен вид бактерии.

В продължение на половин век учените се опитват да разгадаят тайната на миграция при някои видове, които изминават стотици километри, но въпреки това се завръщат на едно и също място през целия си живот.

Изглежда, че това „шесто чувство“ използва магнитното поле на Земята като средство за навигация, но досега никой нямаше представа как точно се случва това. Новото изследване предполага, че магнитотактичните бактерии (специфична група бактерии, чието движение се влияе от магнитни полета, включително земните) са ключовата съставка в това уравнение.

„Търсенето на този механизъм се смята за една от последните големи граници в сензорната биология и досега се опсваше така, сякаш търсим игла в куп сено“, обяснява Робърт Фитак, асистент в Университета на Централна Флорида.

За да стигнат до своите заключения, изследователите прегледали съществуващите доказателства, събрани от изследванията, проведени през последните няколко години, и комбинирали тази информация с разкрития, които самите те били направили.

Фитак и неговите колеги пресяват една от най-големите генетични бази данни на микроби, известна като метагеномни бързи анотации, търсейки наличието на магнитотактични бактерии в животински проби.

„Присъствието на тези магнитотактични бактерии беше пренебрегвано до голяма степен или „загубено в прахта“ сред огромния мащаб на тези масиви от данни“, казва той.

Работата на екипа показва за първи път, че магнитотактичните бактерии присъстват в много от животните, известни с отличните си навигационни умения. Те включват Candidatus Magnetobacterium bavaricum при пингвини и морски костенурки, както и Magnetospirillum и Magnetococcus, които са открити при прилепите и атлантическите южни китове.

Странни бактерии може би обясняват как животните използват магнитното поле на Земята
Снимка: shutterstock

Въпреки че изследователите все още не са сигурни къде в тялото на живо животно могат да се намират тези бактерии, възможно е те да съществуват в нервната тъкан като тази на окото или на мозъка, което би могло да обясни как могат да повлияят на движението и вземането на решения на мигриращите животни.

Възможно е чрез тази навигационна помощ връзката между бактериите и техния гостоприемник да стане симбиотична, тъй като бактериите дават на своя домакин един вид усещане за магнитните полета.

Изследователите заявяват, че трябва да се съберат повече доказателства, преди да могат категорично да заявят своето откритие.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кака Наска

    3 8 Отговор
    Желязото в кръвта бре за какво е, учените психопати?

    Коментиран от #2

  • 2 Сестемата ма отрепва ХайФай

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "Кака Наска":

    Да тежиш ма ,дърто !
  • 3 Анонимен

    11 2 Отговор
    А патици, щъркели и други птици как се ориентират с бактерии от океана.
  • 4 660

    2 4 Отговор
    НЕ САМО ЖИВОТНИТЕ, ЧОВЕК КОЙТО НЕ Е ПУШАЧ И ПИЯНДЕ И ВОДИ ЗДРАВОСЛОВЕН НАЧИН НА ЖИВОТ, ТОЕСТ САТИВАТА МУ НЕ СА ПРИТЪПЕНИ СЪЩО МОЖЕ ДА ОПРЕДЕЛИ ДАЛИ ЕДНА СТЕНА Е НАПРИМЕР ТОЧНО В ПОСОКА СЕВЕР ЮГ ИЛИ В РАЗЛИЧЕН ГРАДУС - 10-15%, НЯКОИ ХОРА ГО УСЕЩАТ, АЗ СЪЩО КОГАТО СЕ ЧУВСТВАМ ДОБРЕ

    Коментиран от #5, #6

  • 5 Глупости

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "660":

    знаеш ли защо един кон може да умре от милиграм никотин ? непушач може да хване рак по-лесно от пушача, знаеш ли защо ? знаеш ли що е имунна система ? здравословен живот друг път
  • 6 Компасос Бациликус

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "660":

    Малеее ти сигурно и в тъмното виждаш от водене на здравословен живот.

    Коментиран от #8

  • 7 Лора

    1 0 Отговор
    Единствената тема, която не можах да разбера, въпреки, че става дума за костенурка....!
  • 8 660

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Компасос Бациликус":

    НЕ, ОБРАТНОТО Е, ВИЕ ГАНОВЦИТЕ ЖИВЕЕТЕ В ТЪМНИНА И ПОЛУЧАВАТЕ СРЕДНО ПО 1 ИНФАРКТ И 1 ИНСУЛТ В ЖИВОТА + СЪПЪТСТВАЩИТЕ 2-3 ВИДА РАК, ТОЕСТ ИМА И ТАКИВА ПРЕКАРАЛИ 2-3 ИНСУЛТА И С 2-3 ВИДА ОНКОЛОГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ . . . ТЕМАТА Е ДЪЛГА И НЕПРИЯТНА