Last news in Fakti

11 Октомври, 2020 15:08 25 335 36

Смъртна опасност дебне хиляди българи

  • екопътеки-
  • планина-
  • опасност-
  • живот-
  • туристи

Красиви екопътеки из цялата страна застрашават живота на туристите

Смъртна опасност дебне хиляди българи - 1
Снимка: shutterstock

Разбити стълби и мостове, изкъртени парапети, свлачища, липсваща маркировка и гъсти бурени. Това очаква туристите по огромна част от иначе безкрайно красивите екопътеки в цялата страна, показва проверка на "Телеграф".

Обиколката започва от Ябланишкото ждрело край трънското село Банкя, която е особено популярна през есента.

Много от туристите не се задоволяват с маршрута от 2-3 километра, затова поставят началната си точка и ждрелото на р. Ерма, преминават селото и се движат по посока на каньоновидния прелом. Пътят към него се оказва трудоемък дори за тренирани планинари.

Мостчетата, през които преминава маршрутът, водещ до Врабчевския водопад в близост, са пред разпад. Минаването по тях е опасна стъпка, особено когато е валял дъжд и са хлъзгави. Те обаче са нищо в сравнение с разбитите на места напълно унищожени стълби.

Привидно има къде да се хванеш или стъпиш, но в действителност основата се оказва нестабилна и това я прави животозастрашаваща.

Маркировката след Ябланишкото ждрело е бледа на места, а на други липсва изцяло. Опасни се оказват още част от клоните, които много посетители хващат, за да запазят равновесие.

Не липсват сериозните инциденти, включително и фатални по екопътеките. Последният смъртен случай е от юни, когато жена пропадна в пропаст от екопътека в района на "Пещерния дом" край Карлуково. Тя се е подхлъзнала при движение и е паднала от височина около 10 метра.

58-годишната жена от Пловдив не е излизала извън маркираната част от екопътеката, когато се е подхлъзнала и полетяла в пропастта.

През 2018 година 27-годишният Димитър от Бургас загинал след падане от над 30 метра в Еменския каньон, край Велико Търново.

Година по-рано 74-годишна жена от Първомай загина след падане пропаст в района на екопътека "Сливовдолско падало" край село Бачково.

През 2014 година пък 28-годишен мъж от Димитровград се преби жестоко след като падна от екопътека "Каньон на водопадите", намираща се край Смолян.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 51 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сила

    179 5 Отговор
    вижте последните две министърки на туризма и си отговорете сами защо сме на това дередже

    Коментиран от #6, #29, #34

  • 2 Тъпу тролче

    123 5 Отговор
    Нема се плашите, имаме си премиер-строител, който ша ги оправи както оправя и пътищата по селата. Сиреч ще се завъртят едни пари и километър еко-пътека ще излезе на цена колкото километър от магистрала в Германия 😁
  • 3 Вижте как се управляват

    91 5 Отговор
    Също и двете министерства, отговарящи за българската природа и българската земя, и ще разберете защо всичко се срива и замира в България.
  • 4 Хаджи Хаджи Българин

    87 5 Отговор
    Еко пътеки! Една от схемите за " усвояване на средства от Герберопитеците! Те също строят и спортни съоръжения и площадки в населени места за милиони, вместо да подпомага дребният и среден предприемач!
  • 5 Другия с коня

    20 67 Отговор
    Абе,тези червени цървули искат и Магистрали в гората да има...Е ,нема.....Само цапате Природата...

    Коментиран от #14

  • 6 Рошко

    40 3 Отговор

    До коментар #1 от "сила":

    Тва не са министърка а сикнитарки на някой дето не мое говори пред медиите щото е тъп не че и те не са ама все пак
  • 7 Горски трол

    55 2 Отговор
    Скоро ще са европътеки, няма да са по безопасни, но ще са по скъпи.
  • 8 Българка

    68 4 Отговор
    Тъжна родна картина. Мутрите не се интересуват нито от опазване на красивата ни природа, нито как се чувстваме ние българите, камо ли туристите. За тях е важно да има пари за усвояване...,но от тях.
    Не знам какво не разбраха управляващите, какво не им се изясни
    Когато ти казват ОСТАВКА, няма дебат, просто разбираш, чуваш, изпълняваш
    МУТРИ РАБОТОДАТЕЛЯТ- БЪЛГАРИТЕ ДАНЪКОПЛАТЦИ ВИ УВОЛНЯВАМЕ ЗА ЦЯЛОТО ВИ ТВОРЧЕСТВО!!!!
    ОСТАВКА!!!!!!!!!!
  • 9 БАЙ Х@Й

    33 17 Отговор
    Айде искайте магистрала до връх Мусала! Остана и алпинистите да искат екопътека да Еверест! Срещал съм "туристи" да влизат с джапанки в пещерите !
  • 10 Врачка

    39 2 Отговор
    Животът в България е екстремен спорт.Отвсякъде те дебнат опасности и Вълчи капани(особено във феодалните владения на управляващата клика).Гражданите трябва да са добре подготвени и екипирани почти като Софийски полицай пред МС бранещ Европейските ценности на Цветана Каракилимова,БикОв,Габровският глашатай —технократ ТомЕ и цялата групировка от въстанниците.
  • 11 Село с 450 жители в Северозапада-Стадион

    40 2 Отговор
    В селата в този ряьон живеят основно пенсионери, на половината фудболно игрище могат да се съберат всички, които могат да дойдат до Стадиона,, Поминък нямат хората!!! Да ритат Топка като нямат!!!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 цербер

    29 4 Отговор
    Някои люде в Министерството на околната среда и водите и в Министерството на туризма не си вършат работата. Типично българска работа. Назначават се некомпетентни хора по високите етажи на властта и резултатът е този. Лош планински вид на стълби и мостове, изкъртени парапети, свлачища, липсваща маркировка и гъсти бурени. Накрая убити хора.
  • 14 Б.Б. 🎃.

    16 3 Отговор

    До коментар #5 от "Другия с коня":

    Що да няма? Ти знаеш ли как се инспектира строеж на еко-пътека с джипката?
  • 15 Милена

    3 9 Отговор
    си измисля и нарочно пише такива лоши неща. Всичко е цветя и рози.
  • 16 Вейдър

    17 2 Отговор
    АПОКАЛИПСИС! Направо се притесних! Браво Факти! Вие сте будната съвест на обществото!
  • 17 Вмнт

    27 5 Отговор
    Дядовците и бабите ви все по еко пътеки са ходили. Кефа е да ходиш в дивата природа. Много глезено стана това младото поколение. Все пътеки и стъпълца му се искат.

    Коментиран от #31

  • 18 панагюреца

    14 3 Отговор
    Ако направите дискотека, валерката ще дойде! Малко може да се открадне-това е прроблема. Ами със спорта е същото.Имали стадиони за лека атлетика? Атлетиката е основота за всеки спорт! Няма нормално трасе за бягане, няма сектори за хвърляне....и т.н. Но ще ви направим магистралка и ще бъдем световни шампиони на 3000м. с препятствия и то водни няколко!!!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Селянин

    13 3 Отговор
    Те магистралите и шосетата са ни опасни, вие искате Еко пътеките да са ни на ред. С тоя елит това заслужаваме.
  • 21 Г.И Водков

    14 1 Отговор
    Въй какво малумно заглавие.
    Тва и на кашьон водка не мога го измисли таквоз!
  • 22 Komapak

    15 4 Отговор
    Не знаех, че за да излезеш в планината ти трябва пътека. Пълно е с аматьори.

    Коментиран от #24

  • 23 Иво

    4 3 Отговор
    все някога ще се умре от нещо !
  • 24 ОпПала

    12 2 Отговор

    До коментар #22 от "Komapak":

    Да пътека ако може павирана,То в градът ако не внимаваш може да се претрепиш те в планината
  • 25 Пенсионер

    1 2 Отговор
    Ще пусна до правителството открито писмо с искане да се назначат специални комисии за изследване на всяко мостче и стърчащ от земята корен и да се обезопасят. Ако трябва, ще извикаме и чуждестранни експерти в областта за изследване на мостчета и корени в лабораторни и полеви условия. Ще искам да се вземат проби от мостчетата и да се съхраняват 100 години в архивите на БНБ, за да послужат като доказателство преди следващите избори.
    Трябва сериозен подход и ми писна от царящото навред безхаберие.
  • 26 злобар

    1 4 Отговор
    Трябва магистрали по всички скали и чукари.
  • 27 Bat Sande

    8 1 Отговор
    Туристическите пътеки са къде-къде по здравословни и безопасни от клиничните пътеки. Що не кажете колко смъртни случая има по тях дневно, а не годишно?!?
  • 28 Шаран БГ

    3 2 Отговор
    Чак не ми се вярва,"хиляди" българи да се юрнат по тези екологични пътеки. Хиляда - може би...
    Когато се прави една такава "пътека", от кого се прави, как се майсторят разни мостчета и "дантелени" мостове? Под чий надзор се строят ? И най-важното - кой ги стопанисва, поддържа, ремонтира - като ги и рекламира ? Или и тука - като фалита на българска банка - " куче влачи- диря няма" ? И няма като в държавата ни отговорност от никого , за нищо ??
  • 29 Jack Bauer

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "сила":

    Ами като си гласувал за тях защо ревеш сега. Избирате си алчен пожарникар за Министър-Председател вече трети мандат, какво очаквахте, професори ли да назначи?!
  • 30 ВЕЛИК Е

    6 3 Отговор
    БОЙКО ЩЕ РЕМОНТИРА ВСИЧКО , САМО ГО ОСТАВЕТЕ ДА КРАДЕ !
  • 31 Вла

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "Вмнт":

    По- добре да ги няма, отколкото да са неподържани, представи си как стъпваш на изгнил и паянтов дървен мост и той пропада в пропастта.
  • 32 Минувач

    3 0 Отговор
    Управляващите тотално са занемарили подръжката на маркировки, заслони, хижи, еко пътеки... по планините в цялата страна! Вижте само какво е положенито на Витоша която е до столицата !! Разрушени беседки, лифтове неработят... За голямо съжаление в това отношение изобщо немогат да се сравняват с времето на соца!
  • 33 НАБЛЮДАТЕЛ

    0 2 Отговор
    Това е в следствие от управлението на ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ, ЕДИЧКАТА ЦЕЛ БЕШЕ САМО КРАДЕНЕ И СХЕМИ НИКАКВО ГРАДОУСТРОЙСТВО РЕМОТИ И ПОДРЪЖКА. ХОРАТА ГО ПОМНЯТ МНОГО ДОБРЕ. ЩО ТОГАВА МЪЛЧАХТЕ ПУКАЛИ.

    Коментиран от #35, #36

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Комунист

    4 0 Отговор

    До коментар #33 от "НАБЛЮДАТЕЛ":

    Тц, не позна. Това е следствие от смяната на социализма със капитализъм. Виновни са всички управляващи след 89-та година. Без значение е дали са демократи, социалисти или някакви там други наричащи се някак си. Соц системата, колкото и крива да беше, слагаше някакви спирачки на всички тарикати, били те плебеи или богопомазани. По този показтел соца бие всички видове обществени устройства. Трябваше му само интелигентно, мотивирано преустройство, а не сгромолясък по западен образец. За съжаление той възникна в едни от най-изостаналите държави и това много усложни развитието му. Дремещите дълбоко в подсъзнанието ни провинциалистки комплекси при първите по-сериозни "трудности на растежа" изплуваха на повърхността и по стар обичай ние благоговейно изчакахме западния господар да пръдне за да можем възторжено да се поссссерем. Да ни е чстит икономическия, културния и всякакъв там "растеж".