Last news in Fakti

14 Ноември, 2012 09:47 988 1

Зачестяват случаите на бити лекари

  • лекари-
  • кръвни центрове-
  • бити
Зачестяват случаите на бити лекари - 1
Снимка: БГНЕС

„Чести са случаите на нападнати медици в последно време”, разкри здравният министър Десислава Атанасова по време на гостуването си в „Здравей, България” по Нова телевизия.

Министърът поясни, че ще бъдат предприети мерки за разрешаване на този проблем като гласуване на законопроект и промяната в Наказателния кодекс за специалната защита на лекарите като длъжности лица.

„В болниците и сега има охрана. Разбира се, при всяко посещение на адрес на Спешна помощ не е възможно екипът да бъде придружаван от полиция, но винаги когато има някаква опасност за живота на медицинските екипи, има съдействие от полицията”, заяви Десислава Атанасова.

По нейни думи преди два дни отново е бил нападнат екип на Спешна помощ в Свиленград, а малко по-рано и в Бургас.

„Заради това следва да бъдат предприети конкретни мерки, така че лекарите да бъдат защитени, защото тяхната работа е изключително трудна и рискова. Особено лекарите от Спешна помощ поемат всички негативи”, подчерта Атанасова.

Във връзка с проблемите в кръвните центрове в страната, Десислава Атанасова заяви, че според нея здравеопазването е застрашено, защото всички работещи в него ще подадат оставки.

„Действително има подадени 37 предизвестия за напускане на работа от Кръвния център във Варна. Причината е ясна – ниското заплащане. След като Законът за държавния служител беше променен (помните скандалите с бонусите), всички допълнителните материални средства бяха забранени със закон. Така тази възможност отпадна и за кръвните центрове и оттам дойде драмата. Но ние реагирахме веднага и проведохме срещи с всички директори на кръвни центрове и им обяснихме какво е възможно като увеличение на средствата за заплати”, обясни здравният министър.

Десислава Атанасова подчерта, че от 1 ноември това увеличение е факт и е в размер на близо 17%. По нейни думи се полагат всички усилия да има още едно увеличение от началото на 2013 г., ако бъдат направени структурни промени в Министерство на здравеопазването.

„Аз и моят екип успяхме да ограничим много разходите, за да има средства за работещите. Искам да успокоя работещите - в никакъв случай те не са забравени от министерството”, заяви Атанасова и изрази надеждата, че няма опасност тези центрове да затворят.

Във връзка с проблема с източване на клинични пътеки здравният министър заяви, че проверките, които се осъществяват, са преди всичко проверки на представените документи пред одитиращите органи.

„Контролът може да бъде най-качествен в момента на прием на пациента, когато се проверяват не само нивата на компетентност на лечебните заведения и работещите в него, но и се прави анкета с пациента какво точно е извършено с него в това лечебно заведение. Това ще бъде възможно, когато заработи електронната система на НЗОК. Ще има проследяемост и очакваме разходите за неефективно здравеопазване да намалеят”, обясни здравният министър.

По отношение на лечението на пациенти с редки заболявания и трудностите, с които се сблъскват тези хора, какъвто е случаят с 10-годишния Теди от Перник, болен от муковизцидоза, здравният министър заяви, че правителството взима мерки да бъде осигурено лечението на хора с редки заболявания.

„Държавата не може да осигури клиника или отделение за всяко рядко заболяване, но може би трябва да се помисли за специализиран център, където да бъде подсигурено лечението на няколко редки заболявания”, каза Десислава Атанасова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 галфон

    0 0 Отговор
    Ами може би първо трябва да се направи разграничение от лекари и търгаши. На истинските лекари шапка им свалям и поклон до земята. Това са свещенни хора и трябва най-строго наказание дори с пръст да ги докосне някой. Но за цялата пасмина търгаши, спекуланти , некадърници и откровенни мошеници присламчили се към това достойно съсловие боят е най-малкото, което може и трябва да им се случи, защото това са си чисти убиици, а не съм чул да има и един осъден.