Last news in Fakti

14 Ноември, 2012 11:05 2 766 0

Генетичното наследство на Парагвай е стевията

  • stevia rebaudiana bertoni-
  • стевия-
  • парагвай

Президентът на Парагвай Федерико Франко обяви с указ натуралния подсладител без калории - растението стевия за "генетично наследство" на страната, предаде АФП.

От своя страна ЕФЕ припомня, че това не е случайно, защото от столетия растението се използва от жителите на страната.

По тази причина Федерико Франко с нарочния президентски указ отбелязва, че промотирането, научните изследвания, производството и търговията със "Stevia rebaudiana Bertoni", както е научното име на растението, е от национален интерес за Парагвай.

Съобщението за президентския указ бе направено от парагвайския министър на земеделието и животновъдството Енсо Кардосо при откриването на 6-я международен симпозиум за стевията.

Кардосо не пропусна да се похвали, че правителството ще инвестира 1,7 млн. евро в разширяване на площите с растението.

През 2011 г. износът на растението стевия се е увеличил с 27,3%, осигурявайки за хазната 545 000 евро, съобщиха от министерството на икономиката.

Подслаждащото въздействие на тези листа е между 200 и 300 пъти по-голям

от този на захарта, без никакви калории. Стевията има противовъзпалителен и антибактериален ефект и е силен антиоксидант.

Стевията е богата на стевиозиди, сладки гликозиди, които участват в обмяната на веществата, но без съдържание на инсулин. Те нормализират нивото на захарта в кръвта. Стевията съдържа също витамини (А, С, от групата В), минерали (калий, цинк, желязо, калций, магнезий, селен), аминокиселини, пектин, фибри и т.н.

Стевия съдейства за почистване на токсините и шлаките от организма. Тя подобрява и състоянието на сърдечносъдовата система.

Индустриално отглеждане на стевията бе разрешено

от Парагвай за САЩ, Япония, Китай, Австралия и ЕС, посочи Кардосо.

В ЕС използването на растението като подсладител е разрешено в 31 храни и напитки, след като е установено, че не носи риск за здравето. Растението има одобрение за използване и от Световната здравна организация, така и от Агенцията на ООН за прехраната – ФАО.

Листата от стевия, чието име идва от езика гуарани и значи сладка трева, се използват от парагвайските селяни като естествен подсладител вместо захарна тръстика. За за се извлекат от тях сладките им съставки, те се обработват с вода, подобно на чая.

Първи швейцарският ботаник Моазе Бертони (1857 – 1929 г.) описва и квалифицира растението стевия. Неговият труд е продължен от парагвайския химик Овидио Ребауди, който открива механизма за преработка на стевията и допустимите дози за нейното използване.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА