15 Ноември, 2012 19:17 3 377 0

Откриха първият Център за анорексии

  • център за анорексии-
  • токуда

Над 400 000 души страдат от хранителни разстройства

Първият в България Център за лечение на хранителни разстройства на име „Василия”  беше открит днес в Токуда Болница.

Първият център за лечение на хранителни разстройства, в който пациентите ще бъдат активно и комплексно лекувани, носи името на известната художничка Василия Стоилова, която загуби битката с анорексията преди 7 месеца.

Целта на инициативата е на едно място да бъдат диагностицирани и лекувани сериозни заболявания като анорексия, булимия и т.н. Мултидисциплинарният подход предвижда колаборация между психолози, психиатри, гастроентеролози, ендокринолози и други специалисти с цел максимална ангажираност към тези коварни болести, за да се избегне фаталния край, до който хранителните разстройства често водят.

На церемонията присъства д-р Такао Сузуки – заместник председател на Токушукай Медикъл Корпорейшън, част от която е Токуда Болница. „От днес пациентите с хранителни разстройства ще разчитат на всички ангажирани специалисти на едно място, без да се налага сами да организират лечението си в различни институции”, подчерта д-р Сузуки. Той добави, че ако можем да помогнем дори на един страдащ, това означава, че можем да помогнем на всички.

По официална статистика над 200 000 души страдат от хранителни разстройства в България, а в действителност броят им е над 400 000. „Заболяванията вече засягат не само млади жени, но и хора от всякакви възрасти, пол и раса, все повече са заболелите деца до 12 годишна възраст”, заяви д-р Светлана Бояджиева – психиатър и специалист в областта на хранителните разстройства, която е част от екипа на новосъздадения център. Д-р Бояджиева беше категорична, че хранителните разстройства са сериозни социално значими заболявания, в чиято основа стои дълбок емоционален или психологически проблем, поради което е необходимо специалисти от различни области на медицината да работят съвместно за решаването на психичните и соматичните проявления на болестта.

В рамките на събитието бяха представени медицинските специалисти, които ще бъдат ангажирани с диагностиката и лечението на хранителните разстройства. Проф. Боян Лозанов, началник на Клиниката по Ендокринология и нефрология в японската болница, обясни, че хранителните разстройства водят до унищожаване на имунния отговор и до усложнения на жлезите с вътрешна секреция и заяви своята ангажираност в лечението на проблемите от ендокринологичен характер. Проф.д-р Симеон Стойнов, началник Клиниката по Гастроентерология и пулмология в Токуда заяви, че заболявания като анорексия, булимия и други хранителни разстройства водят до усложнения, които засягат не само гастроинтестиналния тракт, но впоследствие и целия организъм.

Новооткритият Център за лечение на хранителни разстройства е структура, в която пациентите ще могат да бъдат консултирани от мултидисциплинарен екип с висококвалифицирани специалисти. В случай, че е необходима хоспитализация, пациентите ще могат да разчитат на комфортната леглова база на Токуда, при строго спазване на тяхната конфиденциалност.

Патрон и вдъхновител на новата структура е г-жа Явора Стоилова – внучка на поета Пейо Яворов и майка, загубила дъщеря си – известната художничка Василия Стоилова - заради заболяване от спектъра на хранителните разстройства. На откриването на Центъра тя сподели своята радост от реализирането на проекта в памет на дъщеря й и призова за ангажираност на обществото към проблема.  „Този център реализира мечтата на дъщеря ми – да съществува място с комфортна и спокойна обстановка и всеотдаен персонал, който да се грижи за хората с подобни проблеми”, сподели г-жа Стоилова.

Детските гастроентеролози са първите лекари, които могат да установят първите сигнали за хранително разстройство.

Корените на анорексията и булимията често се крият още в детската възраст. Поради това Токуда Болница едновременно откри и Многопрофилен детски център „Токуда”, в който ще работят педиатри, лекари с тесни специалности в областта на детското здравеопазване и общопрактикуващи лекари с педиатрична специализация. Малките пациенти и техните родители ще могат да разчитат на грижите на доказани специалисти от над 18 рядко срещани в България специалности: детски офталмолог, детски нефролог, детски ревматолог, детски ортопед, детски гастроентеролог, детски ендокринолог, детски пулмолог, детски уролог, детски неврохирург, детски коремен хирург, детски невролог, детски алерголог, детски анестезиолог, детски гръден хирург, детски дерматолог, детски физиотерапевт, детска образна диагностика, детски специалист уши-нос-гърло, детски зъболекар и др.

Доц.д-р Маруся Лилова – началник на Клиниката по педиатрия, съобщи, че за 6 години от откриването на Токуда са консултирани и лекувани над 170 000 деца.

Обстановката на центъра е създадена от деца за деца и дава възможност малките пациенти да бъдат посрещнати в спокойна атмосфера с много игри и забавления. Автори на стенописите в детския център са децата и преподавателите от ателието за изкуства „SmArt” , които за по-малко от месец създадоха изключително красива 360-градусова картина на годишните времена. Малките художници заслужено получиха отличия за представянето си и материали за рисуване, с които да продължават да развиват таланта си.

Кабинетите на Многопрофилен детски център „Токуда” са украсени с арт-фотосите на известната фотографка Надя Джамбазова, която направи своята първа изложба в лечебно заведение с детски портрети.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА