Last news in Fakti

15 Ноември, 2012 19:35 13 049 2

10 неща, които не знаем за целувката

  • целувка-
  • учени-
  • психолози

Когато мъж и жена се целуват, техните хормони „играят“ различно. Учените са изследвали какво се случва на хормонално ниво след страстна целувка. Би трябвало да се очаква, че и при двата пола ще се повиши нивото на окситоцин в кръвта – т.нар. хормон на любовта, който способства за създаването на чувство за привързаност и съпричастност между партньорите. Колкото и странно да звучи, това вещество осезаемо се увеличава при целуващите мъже, но не и при жените. Защо? Учените все още си блъскат главите над тази загадка.

Целувките с нов партньор развиват мозъка. Когато започваме нова връзка, сякаш се учим да шофираме: придобитата информация стимулира растежа на връзките между невроните, твърдят американски експерти. При целувка преработваните усещания са много: ароматът и „вкусът“ на партньора; начинът, по който се движи; гласът му... Установено е, че 60% от хората се целуват, накланяйки глава надясно. Смята се, че този навик е свързан с първата любов в живота на човешкото същество: мама! 80% от майките кърмят бебето с лявата гръд, така че то, за да може да суче, обръща главичката си надясно.

Защо когато целуват, мъжете желаят веднага да почувстват езика на любимата, докато жените предпочитат първо да докосват с устни преди истинската дълбока целувка? Има две хипотези по въпроса. Първата: слюнката на силния пол съдържа тестостерон, който при целувка се предава на дамата и увеличава сексуалното й желание. Втората: мъжете имат по-малко чувствително обоняние и за сметка на него една дълбока целувка може да им помогне да разберат дали целуват „правилната“ жена.

Една целувка дневно държи доктора на разстояние - това е стара поговорка. Съвременно изследване на германски учени, базиращо се на десетилетни наблюдения, обаче също потвърждава подобна констатация. Установено е, че мъжете, които целуват съпругите си преди да отидат на работа, живеят средно с 5 години по-дълго в сравнение с връстниците си, които пропускат този дребен жест на обич. „Целувачите“ имат прекрасната възможност да започнат деня в добро настроение и с позитивна нагласа, а именно избягването на стреса е най-ефективният еликсир на дълголетието.

Чрез своето обоняние жената подсъзнателно приема химични сигнали от естествения аромат на мъжа. Научни експерименти разкриват, че представителките на нежния пол целуват най-охотно партньори, чийто мирис „издава“ гени, напълно различни от техните. А генетичното разнообразие е от решаващо значение за създаването на здраво потомство.

Често забравяме, че устните са едни от най-чувствителните ерогенни зони в човешкото тяло. Достатъчно е просто да бъдат докоснати, за да се развихри много по-силна възбуда, отколкото при стимулацията на половите органи и гърдите по време на сексуален акт. Устните са 100 пъти по-чувствителни от върховете на пръстите. Дори гениталиите не притежават такава чувствителност.

При целувка разменяме с партньора си от 10 милиона до 1 милиард бактерии. Така се заздравява имунната система. С научни изследвания е доказано, че тази бактериална и вирусна „атака“ стимулира производството на нови антитела. С други думи, който редовно раздава целувки, има по-малка вероятност да се разболее.

95% от дамите затварят очите си при целувка, за да се насладят напълно на този специален момент, изостряйки всички останали сетива. 37% от мъжете пък предпочитат да го правят с отворени очи, защото за тях зрителните възприятия „добавят“ нови дози възбуда.

Първата романтична целувка е незаличим спомен за всеки човек. Според психолозите повечето от нас си спомнят около 90% от детайлите на този прекрасен миг, независимо колко години са минали оттогава. Скорошно американско проучване разкрива, че 19% от мъжете и 66% от жените слагат край на една връзка, ако другият се окаже некадърен целувач.

Целувките на публично място и пред трети лица, ако вече не сме тийнейджъри на първа среща, понякога имат за цел да „затвърдят“ ролите, казвайки на света „Той/тя е мой/моя“, но често това издава несигурност на някой от партньорите по отношение на другата половинка в двойката, обясняват психолозите.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тадд

    1 0 Отговор
    {95%+32%}x3%-66%:37%+19%=„Той/тя е мой/моя“
  • 2 miho

    0 0 Отговор
    образователна и интересна статия