Last news in Fakti

18 Декември, 2020 20:42 7 839 13

Откриха гена, причиняващ тежка форма на COVID-19

  • учени-
  • ген-
  • covid-19-
  • тежка форма

Учени стигнали до извода, че молекулата miR1307 е въпросната генетична мишена, която обяснява различните проявления на COVID-19

Откриха гена, причиняващ тежка форма на COVID-19 - 1
Снимкa: Shutterstock

Американски учени откриха ген, който влияе на тежестта на протичане на коронавирусната инфекция. Това обяснява, защо някои хора я прекарват безсимптомно, а други се разболяват сериозно от COVID-19 или умират. Резултатите от изследването са публикувани в списание „mSphere“ на Американското общество по микробиология.

Биолози от Изследователския институт за транслационна геномика (TGen) са направили сравнителен генетичен анализ на щамовете на SARS-Cov-2 и на седем други човешки коронавируси, предизвикващи настинка, както и на коронавирусите, които заразяват прилепите, свинете, панголините, поровете, циветите и кокошките.

Те се опитали да определят особеностите на генома на SARS-CoV-2, който спомага за вирусната му репликация, патогенност и уязвимост на гостоприемника, както и за разкриване на общи геномни модели на вариабилност на различни щамове на SARS-CoV-2, които отразяват ефектите от селекцията.

Учените открили уникални сигнатури на последователност на SARS-CoV-2 в областта 3'-UTR, които участват при взаимодействието с човешката микро РНК hsa-miR1307-3p. Те стигнали до извода, че именно молекулата miR1307 е въпросната генетична мишена, която обяснява различните проявления на COVID-19.

Проучванията показали, че miR1307 служи като „превключвател“, който включва или изключва различни гени на вируса, превръщайки потенциално болестта повече или по-малко опасна за пациентите.

Авторите се надяват, че тяхното откритие ще послужи за основа на разработването на нов тип ваксини срещу COVID-19, базирана на протеини или РНК, както и на специфични генетични маркери за наблюдение на разпространението на заболяването и проследяване на предаването на вируса от един вид на друг.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Оракул

    27 6 Отговор
    Моля преводачката на статията да даде линк към новината.Щото и пропагандата ви е като преводите.Лост ин транлейшън.
  • 2 Лелее

    28 3 Отговор
    “ откритие “ след “ откритие “ ...
    Христофор Колумб пасти да яде !
    В Петък вечер е , а ние отново сме на прага на “революционна “ ваксина ?
    Скоро ще имаме по една за всеки ден от седмицата !
    Няма да смогват да си ги “бият “ в ефир ...
  • 3 РЪМПЕЗИ

    21 5 Отговор
    НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ВРАГ НА КОВИД ВИРУСЪТ Е НИКОТИНЪТ...НИКОТИНЪТ КОГАТО ПОПАДНЕ В ДРОБОВЕТЕ ТОЛКОВА ГИ ОБСЕБВА, ЧЕ ВСИЧКИ ВИРУСИ КОИТО ГИ АТАКУВАТ НЕ ИЗДЪРЖАТ...ГОВОРЯ ЗА ДРОБОВЕТЕ...ТАМ Е СИЛАТА НА КОРОНА ВИРУСЪТ....ЗА ДРУГИТЕ ОРГАНИ Е БЕЗОБИДЕН...

    Коментиран от #5, #6

  • 4 Алфа Ромео

    13 1 Отговор
    Брей брей, откритията за Ковито валят през 5 минути а накрая няма лечение, едни съмнителни набързо скалъпени ваксини само засега!
  • 5 Алфа Ромео

    7 6 Отговор

    До коментар #3 от "РЪМПЕЗИ":

    Има такава теория, мой познат ми каза как като по малък често боледувал от пневмония но откакто започнал цигарите всичко спряло, лекар му казал че тютюневия дим убивал някви бактерии които причиняват пневмония. Не знам колко е вярно, все пак пушенето не особено здравословно, аз го правя но гледам да е по-умерено.

    Коментиран от #8

  • 6 МАЛИЙЙ

    4 4 Отговор

    До коментар #3 от "РЪМПЕЗИ":

    ПЪЛНИ Г.Л.У.П.О.С.Т.И.!!!! НИЩО ВЯРНО. ОТ ЛИЧЕН ОПИТ.
  • 7 Перо

    14 1 Отговор
    КОВИД-19 мутира,а ваксината е за определени щамове,а това го няма в протоколите.
  • 8 Гост

    4 4 Отговор

    До коментар #5 от "Алфа Ромео":

    И сз съм чел преди години , че пушачите по-трудно развиват пневмония защото там не мога да се сетя точни неще алеово беше закърнявали от дима и от там по-трудно го лови.
  • 9 Fenasi Kerim

    5 1 Отговор
    Турски лекар в свой канал в Ютуб обясни че никотинът блокирал някакви рецептори и при пушачите (не при всички но поне 80%) вирусът не може да разруши белия дроб. Може да се разболеете но рискът от пневмония е нисък. Става дума за редовни пушачи които пушат от години. Не за такива които са започнали преди месец--два. Но все пак тютюнопушенето е вредно. В коментарите под видеото потребителите пишат, че всички техни познати които са карали средно или тежко заболяването са били непушачи. Един пише:
    "В офиса сме 17 човека. Двама не пушат. Един пък пуши рядко. И тримата се заразиха но останалите 14 души които пушим редовно нямахме никакви оплаквания въпреки че работим заедно".
  • 10 Касандра

    4 1 Отговор
    Юруш на цигарите. Всеки да си носи пунгер с домашен тютюн и то ронка. Там има най много никотин. Ха да не забрвите прахан чакмак и кремак.
  • 11 ники

    2 5 Отговор
    Няма вирус спрете се вече че хорицата откачиха

    Коментиран от #13

  • 12 АнатемаНаБезродниците!

    2 1 Отговор
    Но никой не се нае посочи гена на тежката форма на СДС-Чумата, която изкорми държавицата ни .
    Аз мисля,че това е гена на Сашо Фашагата от СДС-то.
  • 13 Алфа Ромео

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "ники":

    Има някъкав вирус, винаги е имало и не само един, но тази истерия и невиждана медийна пропаганда е абсурдна, но явно си има пакет от цели които трябва да постигне. Има болест но и много политика!