Last news in Fakti

22 Декември, 2020 08:41 7 319 17

Почитаме Св. Анастасия, жените не трябва да работят

  • св. анастасия-
  • имен ден-
  • традиции

Традицията изисква още да се приготвят питки с мед

Почитаме Св. Анастасия, жените не трябва да работят - 1
Снимкa: Shutterstock

Православната църква почита днес паметта на великомъченица Анастасия. Имен ден празнуват съименичките на светицата, както и Анастас, Ася, Сия и Сийка, пише offnews.bg.

Името е от гръцки произход и означава "възкръснала". Великомъченица Анастасия е покровителка на аптекари и лекари.

Анастасия била дъщеря на знатен и богат римлянин. Баща ѝ бил езичник, а майка ѝ изповядвала християнската вяра. Анастасия се славела както с голяма красота, така и с много познания. Благодарение на заможното си семейство тя била добре образована. Неин учител бил Хрисогон, който освен всички знания ѝ предал и най-безценното съкровище – вярата в Бога.

Анастасия имала труден живот. Баща ѝ я омъжил против волята ѝ, а още като дете тя загубила майка си. Но за всичките си трудности в живота тя намирала утеха в молитвите към Бога. Мъжът ѝ бил езичник. Щом узнал за вярата на Анастасия и за това как помага на бедни и болни хора, той я затворил. Това били дълги и тежки дни на изпитание за нея. Не след дълго мъжът ѝ починал. Анастасия отново получила свободата си и посветила целия си живот на бедните и болни хора. Посещавала тъмници и затвори и носела храна на затворниците. На няколко пъти посягали на нейния живот заради вярата ѝ, но тя винаги оцелявала.

Накрая Анастасия била привързана към четири стълба и изгорена в 290 г. Една християнка погребала тялото ѝ, което останало невредимо в огъня. Мощите ѝ след това били отнесени в Цариград.

В народните представи светицата е християнизираният образ на смъртта. Някъде наричат празника Черноризие, защото тогава започнали болките на Богородица и тя си боядисала дрехите в черно. На този ден жените, особено майките, не работят нищо, за да не се разболеят децата им. Вярва се също, че ако се наруши тази забрана, някой в къщата е заплашен от нещастие.

Традицията изисква още да се приготвят питки с мед.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иванов

    10 3 Отговор
    Сърдечно поздравявам всички православни християни и още повече именниците с днешния прекрасен православен празник!

    Днec ocвeн Света великомъченица Анастасия Узорешителница, се честват още и нейния учител Хрисогон, Теодотия и другите, пострадали с нея!

    Нека съхраняваме чиста святата си Православна вяра и твърдо да я пазим, отстояваме, утвърждаваме и изповядваме като вcички тeзи Cвeтии! Те не са се уплашили, не са се отрекли от Христа, а са положили живота си за Него, и твърдо са устояли на всички мъчения, укрепвани от Божията благодат.

    Нeкa Бoг пo Тeхнитe Cвeти мoлитви дa ни дaрувa мир, любoв, търпeниe, душeвнo и тeлecнo здрaвe, крепкост и сила, за да вървим винaги твърдо и неотклонно пo cвoя път към Гocпoдa!

    Кондак на Св.Анастасия Узорешителница:
    Намиращите се в изкушения и скърби и притичащи се към твоя храм приемат честни дарове от живеещата в тебе божествена благодат, Анастасие: ти винаги източваш изцеления за света.

    Ще допълня в резюме най-важното за Св.Анастасия:

    Св.Анастасия посветила целия си живот на служене на Бога и на ближните чрез милосърдни дела. Тя гледала на богатството си само като средство, поверено й от Бога за благото на другите. Затова постоянно посещавала тъмниците, носела на затворниците храна и облекло, утешавала ги с думите на вярата, любовта и съчувствието, лекувала болестите им, превързвала им раните. Тя се чувствала щастлива, че може да служи на страдащите за името Христово и често повтаряла думите на псалмопев
  • 2 Иванов

    9 2 Отговор
    (Ще довърша в още един коментар, защото този не се събра.

    Тя се чувствала щастлива, че може да служи на страдащите за името Христово и често повтаряла думите на псалмопевеца: "За мене са много ценни Твоите приятели, Боже" (Псалом 138:17)

    Като не успял в намерението си да присвои богатството и, управителят решил да умори Анастасия чрез глад. Два пъти по 30 дни не й давали ни храна, ни питие. Но Анастасия, подкрепяна от Божия сила, оставала здрава. Тогава управителят осъдил Анастасия да бъде удавена в морето. Турили я в една голяма ладия заедно със 120 осъдени, между които имало и един благочестив християнин на име Евтихиан. Когато ладията отплувала доста далече от брега, войниците отворили в нея няколко дупки и се прехвърлили в друга ладия. Но за учудване на всички ладията не потънала, а благополучно се държала над водата. Всички видели, че Св.Теодотия, държала кормилото и насочвала ладията към брега. Спасените по такъв чудесен начин повярвали в истинния Бог и като паднали през нозете на Анастасия и Евтихиан, се удостоили със Св.Кръщение.
    А управителят, като узнал за тяхното чудесно спасение, заповядал да ги хванат и убият по всевъзможни начини...

    Св. великомъченица Анастасия - освен Узорешителница се нарича още и Фармаколитрия, като и двете означават лечителка, изцерителка.

    Св. великомъченица Анастасия - освен Узорешителница се нарича още и Фармаколитрия, като и двете означават лечителка, изцерителка.

    Коментиран от #16

  • 3 Българин

    3 3 Отговор
    Има голям смисъл в българските традиции! Трябва да се върнем назад във времето и да си върнем корените! Определено има логика на днешния ден жените да не работят, а да са при мъжа си и да правят деца, че загиване като народ

    Коментиран от #4

  • 4 Абе

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    какви са тези суеверия? Жените на този ден да не работят. И какво да правят - да си вземат отпуска ли?
  • 5 А пък аз

    0 0 Отговор
    си мисля, че след Анастасия от гръцки, означава "възкръснала" - тези моми и дами, трябва да празнуват на Възкресение Христово.
  • 6 Петров

    0 8 Отговор
    до Иванов - защо не говориш на нормален и говорим български език?
    Какво е това "дарува"... Архаична дума, която отдавна никой не използва. Само такива като теб, които си мислят, че това ги прави по-свети и богоугодни. Съвземи се - 21 век сме.

    Коментиран от #15

  • 7 Камен

    7 0 Отговор
    Честит имен ден на всички именици и чecтит прaзник нa вcички прaвocлaвни хриcтияни!

    И нека вземаме пример от днес честваните православни Светии и смело да изповядваме, да пазим в чистота и цялост, укрепваме и утвърждaвaме Православната ни вяра!

    Не успях днес да пиша тук по-рано, но видях, че Иванов се е включил и се е справил много добре, за което го поздравявам!

    До авторката на статията - статията не е лоша, но е кратка. И в края пак cтe oпиcали рaзни нaрoдни поверия, които както няколко пъти вече ви писахме - са суеверия и нямат нищо общо с Православието!

    Иванов е допълнил добре статията, но аз ще добавя още няколко важни неща от житието на Св.Анастасия, за да може да изградим по-точна и цялостна представа за нейния живот и подвиг, а също и за другите чествани заедно с нея Светии.

    Започвам:
    Бащата на Св.Анастасия я омъжил против желанието за някой си Помплий, който също произхождал от сенаторски род и изповядвал елинската вяра. И отвели девицата в дома на жениха, вярната при неверния, Христовата агница при вълка. Но Бог, към Когото се възнасяли риданията, я запазил. Светата не се лишила от девството си и нечистият мъж не осквернил чистото и тяло. Тя се престорила, че има постоянна и неизлечима женска болест и казвала, че не може да бъде жена на мъжа си. Понякога мъжът насилствено и с борба опитвал да удовлетвори похотта си, но светата с невидимата помощ на ангела пазител се изскубвала от ръцете му и така останала непорочна девица.
  • 8 Камен

    7 0 Отговор
    Ще публикувам и част от две нейни писма до учителя и във вярата Св.Хрисогон и неговите отговори, защото те са удивителни и изпънени с божествена премъдрост, ето ги:

    “Баща ми беше идолопоклонник, но майка ми, Фавста живееше винаги чист и благочестив християнски живот. И тя ме направи християнка от детските пелени. След нейната кончина аз приех тежко съпружество с езичник. Но, по Божието милосърдие, успешно избягвах ложето му, като се преструвах на болна и сега денем и нощем прегръщам нозете на моя Господ Иисус Христос.

    Мъжът ми разпилява наследството ми с недостойни и нечисти идолопоклонници, като се хвали с моето богатство като със свое. Мене пък, като вълшебница и противница на езическата вяра, измъчва в тежко затворничество тъй, че не ми остава нищо друго, освен, като предам духа си на Господа, да падна мъртва. Разбира се, трябва да се радвам, че ще пострадам за Господа и ще умра, изповядвайки Го.

    Много дълбоко скърбя за това, че виждам как всичките ми богатства, обещани на Бога, се разпиляват от ръцете на нечестиви и богопротивни хора. Затова те моля, Божий човече, помоли се прилежно на Владиката Христа или да остави жив мъжа ми, ако знае, че някога ще повярва, или, ако продължава да пребъдва в неверие, да му заповяда да излезе от средата на живите и да даде място на тези, които почитат Бога. По-добре е за него да умре, отколкото да не изповядва Божия Син и да пречи на тези, които Го изповядват.

    Призовавам за свидетел Христа, че ако съм с
  • 9 Камен

    7 0 Отговор
    свободна, ще прекарам живота си в служение на светиите и прилежно ще се грижа за тях, както бях вече започнала да правя... Спасявай се, Божий мъжо, и ме помилуй.”

    На това писмо на света Анастасия дошъл следният отговор:

    "При тебе, която се смущаваш от бурите и вълнението на този свят, скоро ще дойде Христос, Който ходи по водата и с едничко свое слово ще накара да утихнат надигащите се срещу тебе ветрове на вражеските беди. Като се намираш сред бурното море, търпеливо очаквай Христа, Който ще дойде при тебе и непрестанно викай с думите на пророка: “Защо униваш, душо моя, и защо се смущаваш? Уповавай се на Бога, защото аз още ще славя Него, моя Спасител и моя Бог”.

    Очаквай от Бога двойно въздаяние. Понеже ще ти бъде възвърнато и временното наследство и ще ти бъде дарувано небесно: Господ затова понякога допуска злото и забавя Своите благодеяния, за да не задремем в безопасност. Не се смущавай, когато виждаш, че беди
    сполетяват тези, които живеят в благочестие. Господ не те отхвърля, но те изпитва.
    ...
    Крепко и бодро охранявай себе си от всякакви грехове и търси утеха от Единия Бог, като спазваш светите Му заповеди. Скоро ще се върне при тебе мирното време. Както след нощната тъмнина възсиява светозарен ден и след жестока зима настъпва топла пролет, така ще дойдат при тебе златните и ясни дни и тогава ти ще дадеш на всички, страдащи заради Христовото име, временно утешение, а сама ще се сподобиш несъмнено с вечно блаженство...
    Спасявай се в
  • 10 Камен

    7 0 Отговор
    Господа и се моли за мене.”

    Било съдено на светата скоро да изпита от безжалостния си мъж нови смъртни обиди и тя отново изпратила на свети Хрисогон писмо. Ето какво било написано там:
    “До Христовия изповедник Хрисогон от Анастасия. Помени ме и се помоли за мене, Господ, заради любовта към Когото търпя мъки, за които ще ти разкаже изпратената при тебе старица, да приеме душата ми.”

    Свети Хрисогон отговорил:
    “Хрисогон - до Анастасия. Светлината винаги се предшества от тъмнина, а след болест често се връща здравето. След смъртта ни е обещан живот. Един и същ е краят за всеки, както за щастливеца, така и за страдалеца, за да не завладява отчаяние скърбящите, а в радостта си хората да не се предават на самомнение.

    Едно е морето, в което се спускат лодките на нашия живот, и с един Кормчия душите ни извършват своето плаване. Корабите на едни са по-здрави и безвредно преминават през вълненията, у други лодките са вехти, продънени, така че и в затишие са близо до потъване. Близко е времето на гибелта на тези, които не мислят да дойдат до спасителното пристанище. А ти, непорочна служителко на Христа, прилепи се с всичката си мисъл към Христовия Кръст и приготви себе си за делото Господне. И когато послужиш на Христа по собственото си желание, от мъките с тържество ще преминеш в блажения живот при Христа.”

    С това писмо свети Хрисогон пророчествувал за скорошната гибел на жестокия ѝ мъж Помплий.
    И действително, той скоро бил изпратен в Персия като п
  • 11 Камен

    7 0 Отговор
    посланик при Персийския цар. Отправяйки се на път, той трябвало да тръгне по море. Корабът, в който пътувал, по време на внезапна буря потънал. Така погинал този окаян човек.

    Малко по-късно нечестивия гонител на християните цар Диоклетиян хванал Св.Хрисогон и се опитал да го убеди чрез спор да се отрече от Христа и да се покони на идолите. След като обаче бил посрамен и победен от Св.Хрисогон в спора, Диоклетиян се разярил и заповядал да го обезглавят.

    Тялото на светеца било хвърлено на морския бряг, недалеч от жилището на презвитера Зоил, мъж със свят живот, и три девици, сестри по тяло и дух: Агапия, Хиония и Ирина. Този презвитер по откровение от Бога узнал за тялото на свети Хрисогон, взел го заедно с отсечената глава, положил го в ковчег и го скрил у дома си.

    След тридесет дни му се явил във видение свети Хрисогон и казал:
    - Знай, че след девет дни три живеещи близо до тебе Христови девици ще бъдат взети за мъчения. Кажи на Господнята рабиня Анастасия да се погрижи за тях, като ги подбуди за подвига на мъжеството, докато не се увенчаят с мъченически венци. Бъди и ти в благо упование, че ще възприемеш сладки плодове от трудовете си. Скоро и ти ще се освободиш от тукашния живот и ще бъдеш отведен при Христа заедно с по-страдалите за Него.

    Такова откровение имала и света Анастасия. И ето, вдъхновявана от Божия Дух, тя дошла в дома на презвитера, намерила тези девици и ги укрепила чрез боговдъхновена беседа като ги увещавала мъжествено, до
  • 12 Камен

    7 0 Отговор
    кръв, да отстояват Христа, своя Жених.

    У презвитера Зоил тя видяла мощите на светия Христов мъченик Хрисогон, своя добър учител, и много плакала над тях с топли сълзи, като се поверявала на неговите молитви. След това се върнала в Аквилея.

    Скоро след това предсказанието на свети Хрисогон пред Зоил се изпълнило. След девет дни той преминал към Господа, а светите девици Агапия, Хиония и Ирина били хванати и докарани на разпит при цар Диоклетиан. Той дълго ги увещавал да принесат жертва на идолите, като прибягвал ту към ласки, ту към заплахи, но не успял в това и накрая ги затворил в тъмница.

    След това Диоклетиан заминал по държавни дела, а девиците предал на мъчители, които хвърлили света Агапия и Хиония в огън, за да ги изгорят живи. Тук те предали духа си на Бога, като оставили в огъня телата си цели и неповредени. А света Ирина била ранена от един от воините, който стрелял срещу нея с лък, след което светата починала.

    Света Анастасия взела честните им тела, обвила ги с бели плащеници с аромати и благоговейно ги положила на избрано място, като облажавала страданието им.

    По-късно Света Анастасия се запознала с една млада вдовица, на име Теодотия, която била родена във Витинската страна, в град Никея. След смъртта на мъжа си тя останала с трима малки синове и живеела като прекарвала дните на вдовството си в усърдно изповядване на християнството и благочестиви подвизи. Блажената Анастасия често живеела у тази вдовица, обичала я като верна Хри
  • 13 Камен

    7 0 Отговор
    Христова рабиня и се утешавала в беседа с нея за най-сладката любов към Бога, заради която толкова светии положили душите си.

    С течение на времето за Теодотия узнали, че е християнка, и честната вдовица била хваната и доведена при царя на разпит.Когато стояла пред нечестивото съдилище, един от приближените на царя на име Левкадий се прелъстил от красотата , тъй като тя била красива
    и благолепна. Той помолил царя да не убива Теодотия, но да му я даде, за да да се ожени за нея. Царят се съгласил, като се надявал, че мъжът по-скоро ще я обърне в идолопоклонство.

    Левкадий взел Теодотия с децата в дома си и какво ли не правил и не говорил, уговаряйки, увещавайки, ласкаейки и заплашвайки я, за да се отвърне от Христа и да стане негова жена.

    Теодотия му отговаряла:
    - Ако ти се стараеш да стана твоя жена заради моите богатства и имения, то аз доброволно ти давам всичко. Остави ме да работя за Христа, за да наследя вместо всички богатства само Христа.
    А ако ти ме желаеш от влечение към красотата ми и мислиш да ме отвърнеш от моя Христос, знай, че се стремиш към невъзможното. Понеже по-лесно е да обърнеш красотата ми в безобразие и да отнемеш живота ми, отколкото да откъснеш от Христа моя ум и да ме
    принудиш да се съглася на брак с тебе.
    ...
    Накрая, като изчерпал всичките си сили и видял, че няма да успее, жестокият мъж се разгорял в още по-голям гняв: оковал и предал на съд света Анастасия, а Теодотия и децата изпратил свързани във Витиния при ан
  • 14 Камен

    7 0 Отговор
    антипата Никитий, като му разказал в писмото всичко, което се отнасяло до Теодотия.

    Когато блажената Теодотия била доведена при този проконсул, той започнал да я заплашва с мъки. На това най-големият син на Теодотия - Евод, малко момче, казал на проконсула:
    - Съдия, ние не се боим от мъките, които дават нетление на тялото, а на душата безсмъртие. Боим се от Бога, Който може да погуби и душата, и тялото в огнената геена.
    Като чул тези думи, съдията веднага заповядал, пред майката, да бият момчето с пръчки до кръв. Тя гледала, радвала се и укрепявала сина си с Божествени слова, като го убеждавала мъжествено да претърпи всяко страдание.

    След това изтезание я предали на един безсрамен човек, на име Гиртак, за да я оскверни. Но той едва приближил до целомъдрената Божия рабиня, за да я докосне, когато видял светъл
    юноша, стоящ до нея. Юношата погледнал страшно към него и го ударил по лицето така силно, че го окървавил.

    Това чудо ясно видял и антипатът. Но вместо да познае Бога, Който пази чистотата на целомъдрените, той обезумял още повече, като приписал това на магьосничество. Заповядал да накладат колкото може повече пещта и да хвърлят в нея майката с трите деца. Там света Теодотия, заедно с благословените плодове на утробата си, станала благоприятна жертва на Бога и предала духа си.

    -----------------------

    Това добавих от житието за 22 декември от Св.Димтрий Ростовски.

    Надявам се, че ще ни бъде душеполезно на всички нас!

    По молитвите
  • 15 Камен

    7 1 Отговор

    До коментар #6 от "Петров":

    Нe cи прaв!

    Думата "дарува" се използва често в църковните текстове и не е остаряла!

    Разбира се, може да се изпозва и думата "дари", но аз също смятам, че "дарува" е много по-добре, а и е по-близка до думите "дарование" и "дарява"!

    Ето и един пример, където се използва думата "дарува" в цитат от думите на Сливенският митрополит Иоаникий по повод великия православен празник Възкресение Христово, казани през април тази година:

    "Да помолим Възкръсналият Господ Иисус Христос да ни дарува пасхална радост, духовно и телесно здраве"

    Вижда се, че тази дума си е съвсем точна и на място и се ползва в църковните пожелания!
    Така че аз мисля, че Иванов правилно е използвал тази дума, а и аз самият също я използвам!

    А и ти какво го нападаш толкова и се хващаш за думата? Гледай и внимавай върху себе си!
    Не стига, че той е постнал тук толкова душеполезни кометари, а ти вместо да го поздравиш за това - си се хванал за една дума, и то когато тя е правилно използвана?!

    Бог да те вразуми и просветли!

    Коментиран от #17

  • 16 Камен

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Иванов":

    Здравей!

    Поздравявам те за това което си написал днес тук! Аз добавих още и мисля, че сега хората ще придобият по-добра и по-пълна представа за живота и подвизите на днес честваните Светии!

    Благодаря ти и за препоръките и забележките, които си ми написал в темата за Св.Бонифаций от събота!

    Жив и здрав, и Бог да те благослови!

    п.с.
    По молитвите на Св.Анастасия, Св.Хрисогон, Св.Теодотия и всички Светии, чествани в днешния ден, Господи Иисусе Христе, Сине Божий, помилуй и спаси нас амин!
  • 17 Петров

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "Камен":

    Прибери си показалеца, който ми размахваш, защото останалите ти три пръста сочат към теб. Това, че и ти използваш думата "дарува" не е аргумент, които може да бъде приет безусловно. И не е нищо друго, освен потвърждение на твоята непоколебима увереност, че си супер прав и праведен.
    Той и фарисеят в храма, та си мислеше, но бирникът излезе от там оправдан !