Last news in Fakti

28 Декември, 2020 16:08 4 490 7

Рецепта за вечеря: Телешко по швейцарски

  • телешко-
  • месо-
  • рьощи-
  • швейцарски-
  • какво да сготвя

С гарнитура от рьощи

Рецепта за вечеря: Телешко по швейцарски - 1
Снимкa: Shutterstock

Швейцария се отличава с голямо разнообразие от местни ястия, които съществуват в различните региони. Кулинарната традиция в страната се е формирала под влияние на съседните страни – Италия, Германия, Франция. Затова гастрономическите предпочитания на швейцарците са многостранни и разнообразни, както културата и традициите на страната. Едно ястие, което те обичат е телешко с рьощи.

Необходими продукти:

Телешко филе - 400 гр
Черен пипер
Шалот - 60 гр
Гъби - 200 гр
Бяло вино
Телешки бульон - 100 мл
Сметана - 300 мл
Див лук - 20 гр
Бита сметана
Индийско орехче
Сол
Черен пипер

За рьощи:

2 картофа
1 щипка индийско орехче
черен или бял пипер за поръсване
краве масло

Начин на приготвяне:

Приготвя се гарнитурата 'Рьощи'. Сварявате, но не напълно, картофите. Обелват се и настъргват на едро ренде. Добавя се индийското орехче и черния пипер. Запържват се като палачинка в малко краве масло по 7-8 мин. от всяка страна. Докато хубаво се зачервят.

Телешкото се нарязва на тънки фини късчета, осолява и поръсва с брашно. Месото се слага в намаслен с 2 с.л. олио тиган и на силен огън се пържи докато добие кафяв цвят, изважда се от тигана и оставя на топло в тавичка.

В същия тиган се слага масло 25 гр, и на силен огън за две минути се пържат нарязани на филии пресни печурки. Заливат се с вино и се оставя да се изпари.

Налива се сметана и телешки бульон и се вари 3-5 минути, след това се слага разбита на сняг сметана, за да стане пухкав сос и подправя се с сол и пипер и добавя нарязан на дребно див лук.

След минута-две се слага изпърженото месо. Вари се минута и отегля от котлона.

Готовите рьощи се режат на четири и слагат в чиния, до тях се слага от месото.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Олег

    7 1 Отговор
    В Швейцария кило телешко е 50 франка.
  • 2 Ch ch ch

    0 0 Отговор
    Може и повече от 50 да е ....

  • 3 Най качествените и известни крави

    2 0 Отговор
    Швейцарските и оттам, може би вкусна рецепта....!
  • 4 Телешко от Швейцария?? Страхотна

    7 0 Отговор
    Рецепта!! Ще си правя един път в Седмицата!! Ще ми стигнат парите, 250лв пенсия плюс 50лв Бойков ите, е одържат ми 150 за заем, остават 150лв, за 30 години стаж имам, ще се кефа цял месец че съм Ял телешко по Швейцарски!! Вашата амка Крадци!!!!
  • 5 Гост

    4 0 Отговор
    Дори за Бг пенсионер рецептата е доста скъпа, но той не може без швейц телешко и червено френско вино!

    Коментиран от #6

  • 6 домакин

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    така е - всяка седмица сме на швейцарско телешко с бабата.. И като се събудим, хапваме само .... рьощи.:))
  • 7 коч

    0 0 Отговор
    Венелино, стига си копирала, ами гледай какво пействаш! Шалот - 60 гр. в продуктите - къде го в рецептата, ма? За това ли ти плащат?