Last news in Fakti

30 Декември, 2020 20:01 1 914 7

Тюлени общуват в стил „Междузвездни войни“

  • тулени-
  • междузвездни войни-
  • звуци-
  • общуване-
  • учени

Те цвърчат, свирят и трепят като дроиди, а учените ги чуват за първи път

Тюлени общуват в стил „Междузвездни войни“ - 1
Снимка: shutterstock

Тюлените на Уедъл цвърчат и подсвиркват под леда на Антарктида на ултразвукови честоти, недоловими за човешкото ухо. Издаваните от тях странни звуци напомнят за космическа битка от "Междузвездни войни", пише сп. "The Journal of the Acoustical Society of America", позовавайки се на американско изследване.

Представителите на вида се гмуркат на дълбочина 600 метра и могат да останат под вода до 80 минути.

Откакто зовът на тюлените на Уедъл е разпознат на звукова честота през 1982 г. се смята, че те общуват само на ниво, достъпно за хората.

Биолози от университета на Орегон обаче са установили, че тюлените са способни да общуват и на ултразвукова честота, надвишаваща 20 килохерца.

Изследователите са регистрирали девет вида тонални ултразвукови вокализации на честоти до 50 килохерца. За сравнение - хората могат да чуват в звуковия диапазон от 20 до 20 000 херца (20 килохерца).

Експертите все още не могат да обяснят какво означават тези свръхзвукови "преговори". Едно от възможните обяснения е, че по този начин тюлените излъчват сигнали, за да се различават помежду си от други животни. Възможно е също така те да използват ултразвука за ехолокация, което им позволява да се ориентират в тъмното.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Миленооооооо познах те още по заглавието

    2 0 Отговор
    ..............
  • 2 Еколог

    9 2 Отговор
    Ега ти тъпата и безсмислена статия....

    Коментиран от #6

  • 3 Последния Софиянец

    4 2 Отговор
    И с Бабикян цвърчахме като тюлени, когато преспиваше у нас.
  • 4 Грешно създадени

    1 3 Отговор
    Същества..!
  • 5 Asdfg

    7 0 Отговор
    Миленоооооооооооооооо...МНОГО СИ ГРАМОТНА! “Те цвърчат, свирят и трепят като дроиди,...” ТРЕПЯТ?!? Какво ТРЕПЯТ? Наред ли трепят?!? Миленооооооооооооооооооооооооооо....🤬
  • 6 Знайко

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Еколог":

    Според мен по-скоро тъп и безсмислен е превода. Който знае английски и иска да прочете нещо умно да чете сп. "The Journal of the Acoustical Society of America", а не "Факти".
  • 7 Д. Петров

    3 1 Отговор
    Чукча: -Хмм и сланина имат, и кожата им супер за снегоходки. Със зъбчетата им строим кумунизъмът - копаме иглу! Всички спим там, и жените ни са ваши!