Пресни или сушени, билките могат да добавят вкус, цвят и аромат към всяко ястие и незабавно да го издигнат от обикновена манджа до съвършена експлозия от вкусове. Когато готвите с билки, има общо правило, което трябва да имате предвид съотношението между пресни и сухи подправки.
Сушените такива често са по-силни и концентрирани от пресните подправки, затова имате нужда от по-малко. Това означава, че ако в дадена рецепта имате една супена лъжица от дадена подправка, ако използвате сушена такава – сложете само 1 чаена лъжичка.
Розмарин
Клончетата от тази средиземноморска билка са известни със своя дървесен аромат и са вкусни, когато се използват върху меса, особено на барбекю. Всъщност, техният аромат е толкова привлекателен, че можете да държите клончета розмарин върху горящи въглища на вашето барбекю, за да „декорирате“ месото с отличителния вкус.
Дафинов лист
Дафиновите листа често се използват цели в супи, яхнии и сосове. Те имат тъмен, флорален аромат и трябва да се използват пестеливо, тъй като вкусът им е доста силен. Някои от любимите ни рецепти, включващи дафинови листа, са кисело зеле и яхния с грах.
Босилек
Пресният босилек е много популярен в италианската кухня. Той е основна съставка на пестото и често се използва за добавяне на свеж вкус към ястия, вариращи от сосове до риба.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Врачка
19:33 14.01.2021
2 Behemoth
20:00 14.01.2021
3 Чиновник калинка
21:58 14.01.2021
4 Чичку тревичку, коси трева и се не бой
23:16 14.01.2021