16 Януари, 2021 17:15 2 565 13

Българска екологична фондация посади дърво в американски град със силно послание

  • форт колинс-
  • колорадо-
  • дърво-
  • дъб-
  • фондация

Дървото е символ на културата и традициите на любов към природата на българите

Българска екологична фондация посади дърво в американски град със силно послание - 1

Кметът на Форт Колинс издава специално благодарствено удостоверение на трима българи за засаждането на “българското“ дърво - символ на приятелството, опазването на природата и правото на здравословен екологичен начин на живот на всички хора.

Последните дни всички четем стряскащи заглавия във водещите национални телевизии,всекидневници и инфoрмaциoнни интeрнeт caйтoвe: „Наводнения, евакуация, бедствено положение“, “ България под вода, реки преливат, отнесени мостове селища са наводнени“,“Испания парализирана от снежна стихия“, “Бедствени райони и земетресения на Балканите“. И всичко това посред бушуващата по света смъртоносна пандемия с COVID-19.

На този фон хиляди българи се питат кой наказва страната ни, човекът или природата? Могат ли милионите финансови средства, отпускани за решаване на тези страховити проблеми да ги тушират за дълготраен период?А коя е основната причина за тях? Дали поройните дъждове, ледени снежни бури,климатичните изненади или човешката неподготвеност , непредвидливост, немарливост, недобра професионална експертиза на прогнозите, безнаказаност и беззаконие. Проблеми, които ако са причинени и с намесата на човека, трудно могат да се разрешат с пари, предвидени за щети, нанесени от природата. И, естествено, остава винаги въпросът как ние хората в тези времена на големи изпитания се отнасяме към нейно Величество Природата? Можем ли с нещо много обикновено и по човешки достъпно да направим, така че да подпомогнем намаляването на глобалните проблеми с климата, замърсяването на почвата, въздуха и водата. Наистина какво друго можем да направим, не на думи, а на практика? Освен да караме колело, да ползваме повече все още скъпите електрически автомобили и да ходим пеша по улиците и в прекрасните ни планини.

Предлагаме за размисъл една обикновена и интересна история, неизвестна все още за медиите, случила се в Съединените щати. Не днес по времето на компрометиращите американската демокрация тревожни събития,а през слънчевата пролет на далечната вече 2009 година.Тя изпраща своето добро послание като пример за последване. Историята е за засаждането на едно “българско“ дърво - дъб в парк на китния американски град Форт Колинс. Със 166 000 души население, обявен през 2006 г. за най-доброто място за живеене в САЩ, градът разположен северно от Денвър, Колорадо, е седалище на университета на този щат, домакин на многобройни фестивали, спортни събития и над 1700 културни прояви. Форт Колинс е известен още и като столицата на прочутата крафт *craft beer в Колорадо.

Историята е свързана с участието на трима българи, сестрите Невена Праматарова, популярна журналистка в програма Христо Ботев на БНР, Ангелина Праматарова, финансов експерт/днес по съпруг Freeman/, както и адвокат Цветан Цветанов. Четири години по-рано през 2005 година Невена учредява с тяхно съдействие и става управляващ директор на известната днес фондация „Европейски екологичен фестивал“, a адвокат Цветанов е председател на Съвета на фондацията. Фондацията организира и до днес единственият у нас ежегоден Международен фестивал „Зелена вълна – 21 век“ за документални филми и телевизионни програми/понастоящем провеждан в Кърджали/. Филмите, шедьоври от цял свят са посветени на екологията, опазването на природата, човешкия живот и здраве, търсещи решения на глобалните и местните екологични проблем. По това време все още екологията не е актуална тема за широкото българско общество.Тримата cъc cкрoмeн eкип експерти дoбрoвoлци работят за каузата да се повиши екологичната култура на хората и по специално на младото поколение.

Фондацията прави през годините и нещо изключително важно, особено днес - практически обучения на над 800 ученици и деца, как да се реагира на природните бедствия и промишлените аварии. Още след старта си фондацията организира при всяко фестивално издание засаждането на стотици дървета в различни градове на страната. При посещение на Невена Праматарова, във Форт Колинс през Коледните празници на 2008 година, тримата решават да се предприемат постъпки според местното щатско законодателство да се засади едно дърво – дъб в определено от градските власти на Форт Колинс. Инициативата цели да запознае американците с любовта и традиционната грижа на българите към природата и околната среда и като жест на приятелството с другите народи.

Местната общественост е приятно изненадана и дори удивена от тази благородна постъпка, която става събитие и допринася за много положителна представа за нашата страна. След като се преминават строгите административни процедури по залесяване, българският дъб, дарение от името на фондация “Европейски екологичен фестивал", е засаден през пролетта на 2009 година от Ангелина Фрийман. А силно впечатлените градски власти в лицето на кмета на Форт Колинс и главният градски лесовъд в знак на признателност, благодарност и уважение издават Удостоверение за направеното от името на фондацията дарение от тримата българи.

Този акт остава в историята на града, като малко преди времето на засаждането на „българското“ дърво, фондацията издава на български език световния бестселър “Атака срещу разума“. Личнo, авторът, нocитeлят нa Нoбeлoвa нaгрaдa cвeтoвнoизвecтният eкo oбщecтвeник и вицeпрeзидeнт нa CAЩ Aл Гoр, cключва и подписва дoгoвoр c фoндaциятa и дaрява прaвaтa върху книгата.

Ние се гордеем с тази скромна благородна постъпка, символизираща общите интереси на хората по Земята за опазването на природата и околната среда, за правото ни на по-добър и здравословен начин на живот споделят тримата българи. И призовават: „Дървото расте и е послание, символизиращо културата и традициите на любов към природата на българите и в далечния Форт Колинс.

Днешният смисъл на това послание е: „Нека всеки българин във времето на сегашната изтощителна пандемия, да осмисли досегашния начин на живот. Не само да се разхождаме по улиците, парковете и планините, но и да четем повече книги да подпомагаме книгоиздаването и културата и да засадим по едно дърво на подходящи терени в населените места и в планините. Това е толкова достъпна и достойна за всеки цивилизован човек, благородна екологична „зелена“ постъпка, с която ще се намалят природните бедствия и ще си помогнем да живеем в по-здравословна и екологична среда.“

Автор: Адв. Цветан Цветанов, понастоящем управител на фондацията, известен и с прозрения в свои футуристични разкази. Като един от малкото български футуролози, той предвиди твърдо още преди години: появата на "виртуалния" човек на планетата, виртуалния начин на живот и общуването онлайн /виж тук/.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 село

    10 3 Отговор
    А могат ли да насадят дърво, без да бият барабани по медиите, и без да се мажат на Ал Гор? Защото аз мога.

    Коментиран от #5

  • 2 Де Факто

    8 4 Отговор
    На кой му пука за дървените реклами на някои ТУЛУПИ?!

    Коментиран от #13

  • 3 Радо

    7 2 Отговор
    Аз ше им насяда една гора с елантузо/див орех, само да ми пратят самолетен билет.
  • 4 готвачка

    10 0 Отговор
    Аз бях засадила две дръвчета - явор и ясен, също и борчета около кооперацията, но съседът ги отсече...Това е - човекът е главния враг на Природата...е, тоя, тези, които ги отсякоха вече ги няма, но тяхната джанка ми пречи да влиза светлина в прозореца ми...с тая разлика, че аз не съм я отсякла...
  • 5 готвачка

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "село":

    В Америчко не е като по нашенско - трябва да е показно /макар че общините също засаждат дървета и се грижат добре за тях/, да включва известни личности и е, отнякъде да се финансира...и да се пробутва някой или някои с техните заслуги и квото там му/й намерят за уместно.
    В България има многооо по-мащабна ИНИЦИАТИВА за залесяване на масиви с дървета....незнам точно кой е организаторът, по-точно четох за това отдавна...
  • 6 Мечо Пух

    4 0 Отговор
    Щом е най хубавото място на планетата и с толкова малко жители, искам да живея, там..... малко,, перефразирано,,....!
  • 7 берто амбриажа

    2 3 Отговор
    ТЕЗИ ФОНДАЦИИ само пари смучат от държавата и симулират дейност .... ЗАБРАНЕТЕ ГИ . СЪЩИТЕ СА като бг експедицията на антарктика бг плаща на някакви амбриажи да пият ядът и разглеждат пейзажа безсмисленно нещо

    Коментиран от #9, #11

  • 8 ДО НОМЕР 7

    1 3 Отговор
    така е докато има балъци ще има и тарикати
  • 9 ТОВА Е

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "берто амбриажа":

    САМАТА ИСТИНА .
  • 10 Анонимен

    1 3 Отговор
    Геройска постъпка! Голяма новина! Аз досега съм заседил десетки дървета, без да пишат за мене 2 часа статия...
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Реалист

    2 0 Отговор
    С много написани неща в коментарите по принцип съм съгласен,но нека да прочетем внимателно материала.Хората са засадили стотици дървета през годините и не са се хвалили досега.Дървото е засадено през 2009 година и чак сега тази история е разказана.Интересно ми е дали през 2005 година,когато те са започнали да засаждат дървета всяка година досега -16 години, някой от вас да е засаждал всяка година.Аз не съм и за първи път го направих преди 3 години.
    А те сега призовават и да се четат книги и да се засаждат дървета,за което ги поздравявам.Не бива да сме такива черногледци.Хората работят в доброволна фондация,без никакво заплащане.Браво на тях!.И ги поздравявам и за новата им инициатива,която никой от нас не се е досетил по време на пандемията днес.Да се четат книги и да се засаждат дървета!А и още през март,тези хора поставиха въпроса за издигането на Паметник на българските медици-има публикации по всички медии.Лекарите умират за живота и те го обявиха първи.Защо ли ние,които мислим само за себе си не ги подкрепяме,а ги хулим.Срамно е!Нека да сме хора и по добри,като само се хвалим с нашите неизвестни подвизи,но не и през 2005 година,когато тези са започнали та досега.
  • 13 Стършел

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Де Факто":

    В книгите пише ,че Де Факто ТУЛУПА, постоянно се крие в дървена Хралупа..