25 Януари, 2021 16:57 8 886 8

Каменната сватба - тайнствено място у нас, което крие...

  • каменна сватба-
  • природна забележителност-
  • кърджали-
  • зимзелен

Природната забележителност напомня по своето оформление именно на сватбен празник

Каменната сватба - тайнствено място у нас, което крие...  - 1
Снимки: БГНЕС

Природната забележителност "Каменната сватба" се намира в землището на с. Зимзелен, на 3 км от Кърджали, близо до асфалтиран път.

Изключително красива група от множество каменни пирамиди, напомняща сватбено шествие. Фигурите са изключително разнообразни по форма и размери, като на височина са от 0,5 до над 10 м. Образуванията са вулканични туфи с риолитов състав, чиято възраст е около 35 млн. години. През олигоцена днешните Източни Родопи са били дъно на море, съобщават от Туристическия информационен център в Кърджали.

В резултат на чести вулканични взривове, на морското дъно се образували дебели пластове вулканска пепел, примесена с различни късове от разрушаващите се по брега скали. Утайките се уплътнявали бавно и се превръщали в пластове от туфи, в които сега е оформена т. нар. “Каменната сватба”.

Каменната сватба - тайнствено място у нас, което крие...

От съдържанието на различни минерали в тях скалите се обагрили в различни цветове – бял, жълт, розов, зелен, ръждивочервен. Сред тях има прослойки и от други скали – варовици, конгломерати и др. Различният минерален състав на скалите определя тяхната различна здравина, а това е важно условие за моделирането на фантастичните фигури на пирамидите.

Народната фантазия е оприличила тази прекрасна природна композиция като сватбено шествие и го е свързала във вълнуваща легенда, в която доброто побеждава злото.

Млад хубав момък се влюбил в девойка от съседното село и залинял от любовна мъка. Бащата разбрал сина си и откупил хубавицата с жълтици. Вдигнала се голяма сватба. Задумкали тъпани, писнали зурни. Взели момата от съседното село и тръгнали за Зимзелен. Отпред, качена на муле, нагиздена вървяла булката със закрито лице. До нея вървял свекърът, а най-отзад щастливият жених. След като минали малката рекичка, която се намира пред Зимзелен, духнал вятър и открил лицето на булката. Свекърът го зърнал, занемял от красотата ѝ и нечисти мисли щукнали в главата му.

Щом разбрал това, вятърът се разбеснял, разфучал и вкаменил булката заедно с мулето.След нея вкаменил свекъра и цялата сватба. Останал само момъкът, вцепенен от мъка и ужас. Заплакал той, навел глава и помолил вятъра и него да вкамени. Вятърът изпълнил молбата му, а от сълзите, които клетият момък изплакал се образувало малко езерце.

Каменната сватба - тайнствено място у нас, което крие...

Често легендите имат варианти, като тази не прави изключение:

Момъкът имал много възрастна баба, която го отгледала от малък. Тя не била поканена на сватбата, но гледала шествието, скрита между дърветата в отсрещната горичка. Разбрала за лошите намерения на свекъра и помолила природата-майка да предотврати това нещастие за внука ѝ. Малко след това тя също се превърнала в камък, който и до днес безмълвно присъства в отсрещната гора, сякаш да бди над сватбеното шествие.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПСР

    41 1 Отговор
    Мястото е наистина великолепно!Хора,изберете си подходящо време и го посетете!Струва си.Прекрасна страна е нашата.Бих написал и нещо за Държавата,ама хайде да не опошлявям тази красота.

    Коментиран от #3

  • 2 нашия

    4 26 Отговор
    стига с тия туристически измислици ,като побитите камуни и много други обявени за 'ПРИРОДНИ' забележителности-чиста измама и отклоняване на вниманието на хората-всичко това са останки от древни времена

    Коментиран от #4

  • 3 нашия

    9 12 Отговор

    До коментар #1 от "ПСР":

    знаеш ли колко такива места има по Родопите и не само -че е интересно да се види няма спор ,но да не заблуждават хората че са природни
  • 4 Шопо

    19 2 Отговор

    До коментар #2 от "нашия":

    Стой си у вас,бе !

    Коментиран от #5, #6

  • 5 нашия

    4 3 Отговор

    До коментар #4 от "Шопо":

    аз за какво говоря ти какво разбираш....дурвена шопска глава трудно увира
  • 6 нашия

    1 3 Отговор

    До коментар #4 от "Шопо":

    а забравих -аз когато съм копал там ти си ходил прав под масата момко
  • 7 Кърджалиец

    4 0 Отговор
    Какво си копал там бе нашия? Това не са разкопки, а природна даденост. Явно си копал в градинката си а? Наистина е много приятна гледка атракцията, много посещения има всеки ден. Посетете и Перперикон ако идвате към Кърджали, няма да съжалявате. Татул, гроба на Орфей е близо до Момчилград. Пещерата Утробата е невероятна дестинация, както и язовир Кърджали на Главатарци. Посетители тези места, за винаги сте влюбени в Родопите и Кърджали. Заповядайте и няма да съжалявате.

    Коментиран от #8

  • 8 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Кърджалиец":

    Не пропускайте и ПАНТЕОНА в гр. Маджарово....