ФАКТИ.БГ

Рецепта на деня: Торта "Птиче мляко"

Класически десерт от руската кухня

Публикувана: 5 Февруари, 2021 10:05
3 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 4760
Рецепта на деня: Торта
Снимкa: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.1 от 7 гласа.

Необходими продукти:

За блата:

125 г захар

5 жълтъка

125 г брашно

10 г бакпулвер

50 г какао

30 г краве масло

За крема:

5 белтъка

300 г пудра захар

10 г желатин

100 мл вода

За сиропиране:

1 с.л. захар

⅓ ч.ч. вода

За шоколадовата глазура:

70 г шоколад

100 г краве масло

Начин на приготвяне:

Приготвяне на блата:

Разтопете кравето масло.

В купа сложете жълтъците. Добавете и захарта. Разбъркайте с телена бъркалка.

Добавете пресятото брашно заедно с бакпулвера и какаото. Разбъркайте.

След като се получи хомогенна смес, добавете разтопеното масло и разбъркайте отново.

Изсипете сместа във форма с падащо дъно с диаметър около 24-26 см.

Печете блата в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20 минути.
След като блатът си почине около 10 минути, го извадете и оставете да се охлади напълно.

Приготвяне на крема:

В купичка поставете желатина и добавете водата. Оставете го да се разтвори добре.

Поставете белтъците в купа.

Разбивайте около 5 минути, докато се получи пяна.

Добавете пудрата захар и продължете да разбивате.

Разбивайте белтъците, докато се разбият на сняг с твърди връхчета.

Докато разбърквате с миксера, добавете водата с желатина.

Това е сместа, която трябва да получите.

Сглобяване на тортата:

Изрежете горната част на блата, само колкото да премахнете "шапката" му и да го изравните.

Поставете го във формата с падащо дъно или в ринг за торта.
Препоръчително е да намажете леко блата с четка със сок от компот или лек карамелен сироп. Приготвя се, като в касерола карамелизирате 1 с.л. захар и върху нея излейте 1/3 ч.ч. вода. Бъркайте, докато карамелът се разтопи. Леко намажете с четка блата. Не прекалявайте със сиропирането.

Отгоре изсипете белтъчния крем. Заравнете го добре.
Поставете тортата в хладилника за 3-4 часа, докато кремът се втвърди. Трябва да се получи консистенция на маршмелоу.

Заливане с глазурата:

Заливането с глазурата се прави, след като кремът на тортата се е втвърдил. Чак тогава се започва с приготвянето на шоколадовата глазура.

В купичка сложете шоколада с маслото.

Поставете го в микровълновата фурна за около 30-60 секунди, докато се разтопи. Проверявайте периодично през 10 секунди, за да не загори шоколадът.
Изчакайте 5-10 минути леко да се охлади.

Внимателно разстелете шоколада върху тортата.

Намажете равномерно и стените на тортата.

Поставете отново в хладилник да се стегне и изчакайте около 30 минути.

Бъдете търпеливи и я нарежете чак, след като стегне шоколадът.

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.1 от 7 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
1
Този коментар е премахнат от модератор.
По имейла
2 Отговор
Ми я изпратете...!

Оценка:
-2 +2

Рпрпорпп
3 Отговор
Това ако е направено качествено и с майсорлък-е уникално вкусно нещо...Колкото пъти съм летял през Москва-толкова пъти съм си купувал цяла торта за вкъщи--супер

Оценка:
-1 +4

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
ТОП 5