Last news in Fakti

4 Февруари, 2021 16:57 6 333 14

Защо хората не стъпват никога на този остров? (СНИМКИ)

  • пуфин-
  • остров-
  • исландия-
  • птици-
  • атлантически кайри

Всички наблюдават парчето земя от далече с бинокъл, но никой не смее да се доближи

Защо хората не стъпват никога на този остров? (СНИМКИ) - 1
Снимки: Shutterstock

Този необитаем остров се намира в Исландско море и е частна собственост. Територията му е малка, но никога не остава без внимание.

Пуфин е едно от най-известните места за наблюдение на птици, пише pochivka.blitz.bg. Хора от целия свят се стичат в близост до него, за да зърнат стотици редки морски пернати, които са се заселили на малкото кътче суша.

1. Къде се намира

Остров Пуфин е в Исландско море. Размерът му е около 28 хектара, а максималната височина - 56 метра над нивото на морето.

Разположен е до остров Ангсли, най-близкото населено място е град Бомарис. Островът е кръстен така в чест на обитаващите го тъпоклюни кайри - на английски птиците се казват puffin. От VI до XII на Пуфин е имало манастир, чиито останки днес могат да бъдат видени на брега.

Защо хората не стъпват никога на този остров? (СНИМКИ)

2. Как да стигнете дотам

Първо трябва да се доберете до Лондон, след това на влак или отново на самолет до Ливърпул, после на автобус или на кола под наем (около три часа и половина път) до Бомарис.

Оттам до острова може да стигнете с лодка, ако се договорите с някой от местните жители. Или пък може да използвате някой от неголемите круизни, плавателни съдове, които обикалят наоколо.

Но дори и да доближите Пуфин, не може да слизате там - островът е частен. Разрешено е единствено да разглеждате птиците с бинокъл от лодка.

Островът се намира под специалната закрила на Европейския съюз за охрана на дивите птици. Всеки ден учените пристигат там, за да проверят дали местните крилати обитатели са добре.

Защо хората не стъпват никога на този остров? (СНИМКИ)

3. Какво може да се прави там?

Може да наблюдавате птиците. Там ще видите атлантическите кайри, в чест на които е наречен и самият остров. Ще ги познаете по ярко червените клюнове. Те ходят по земята на групи, или пък се носят над водата със скорост до 80 километра в час.

Могат и да се потапят под водата в търсене на риба и да задържат дъха си за минута. На острова живеят и корморани, а също и гагарки - птица от семейство кайпрови.

Ако имате късмет, над вас ще прелети и полярна чайка - малка, бяла птица. Обикаляйки около острова, ще срещнете делфини и тюлени, които обитават тези места.

Някои от туристите се отдават на гмуркане около острова, тогава може да станете обект на закачки от страна на подводните животни, които често плуват плътно до аквалангистите и дори ги захапват лекичко за костюма.

"Докато плувате от Бомарис и наблюдавате студената, местна природа, скалистите пустинни брегове, на които тук там се виждат къщи и изведнъж виждате този остров, буквално осеян с всякакви птици.

Защо хората не стъпват никога на този остров? (СНИМКИ)

Сякаш имат там някаква многобройна среща и причина да са точно там", разказва Джейм Донъли, фотограф - любител.

"Прекарахме край бреговете на Пуфин няколко часа, на следващия ден пак и аз направих куп отлични кадъра. Това е наистина уникално място в дивата природа, където може да наблюдавате такова огромно количество морски птици", допълва той.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123

    16 5 Отговор
    Само за тоя остров мисля.

    Коментиран от #13

  • 2 ковид голем тур

    15 5 Отговор
    Хубу ама еврогейзерите забраниха да пътуваме докато не се изпълнят финансовите планове на БилГей и компании !
  • 3 Ники

    19 1 Отговор
    Значи от първото изречение се разбира качеството на статията ... За да се доберем до там .. Първо стигаме до Бондон и после от там по сложна схема до Ливърпул - Ще припадна някой чете ли ги тия неща преди да ги публикува ?

    Коментиран от #7

  • 4 Зоолог

    4 4 Отговор
    Не смее защото Пуфин е на Путин.

    Коментиран от #6

  • 5 Въпрос

    15 0 Отговор
    Авторката сигурна ли е, че островът е в Исландско море, а не в Ирландско?

    Коментиран от #9

  • 6 верно е

    6 2 Отговор

    До коментар #4 от "Зоолог":

    Там разколачва джендъри,като варени кокошки.

    Коментиран от #10

  • 7 😄 то да беше

    18 1 Отговор

    До коментар #3 от "Ники":

    само това... Какво ще кажете за това, че островът (според списвачката) се намира в Исландско море?!? Ирландско - Исландско, все тая... Освен, че нивото ѝ е "плажен английски", разбрахме, че и географията ѝ е "тъмна Индия".
  • 8 Махленска клюкарка

    7 0 Отговор
    Гогле транслате?
  • 9 Читател

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Въпрос":

    Авторката в нищо не е сигурна, просто превежда с google
  • 10 Зоолог

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "верно е":

    Браво, схванал си ми тънката мисъл!
  • 11 Stéphanie 🎲

    6 0 Отговор
    Има места за няколко семейства мигранти ,до 5 г.най много 10 г.ще стане пренаселен 😂 .Работа ,пари не им трябва месото се разхожда по пътя ,риба в морето сигурно има и по някой плод ....
  • 12 Причината

    4 0 Отговор
    Е точно липсата па хора
  • 13 Хълмче

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "123":

    Аз си мисля за хълмчето на събчето....
  • 14 Лора

    1 0 Отговор
    Само местни се грижат за тези интересни птици, харесвам ги, въпреки това......!