6 Февруари, 2021 21:42 4 206 14

Природен лек носи над 30 ползи за здравето

  • ябълков оцет-
  • ползи-
  • здраве

Ябълковият оцет е идеална подправка за обяд или вечеря

Природен лек носи над 30 ползи за здравето - 1
Снимкa: Shutterstock

Ябълковият оцет е популярно природно лекарство, което от няколко века се използва за подобряване на здравословното състояние и свалянето на излишните килограми. Но каква е истината около ябълковия оцет и колко ви е необходим, за да отслабнете?

Твърди се, че има повече от 30 различни ползи за здравето консумацията на ябълков оцет. Но е изключително важно да се избягва приема на големи дози за дълъг период от време, предупреждава „Експрес“.

Той е вид ферментирал оцет, който се получава от ябълков сайдер. Процесът на ферментация осигурява на оцета пробиотици и ензими, като същевременно значително намалява съдържанието на калории и захар.

Приет в правилните количества ябълковият оцет се смята за безопасен и може да ви помогне да отслабнете. Но е необходимо да се говори с лекар, преди да добавите големи количества ябълков оцет към вашата диета за сваляне на наднормените килограми.

Известно е, че затлъстяването увеличава риска от сърдечни заболявания, диабет и някои видове рак.

Ябълковият оцет е идеална подправка за обяд или вечеря, тъй като увеличава усещането за ситост, а при продължително чувство за ситост го няма и посягането към високалорични лакомства.

„За тези, които искат да опитат ябълков оцет, той има някои доказани ползи за здравето“, изтъква д-р Едуин Макдоналдс от UChicago Medicine.

Както се оказва от клинично изследване, чиито резултати бяха публикувани наскоро в Journal of Functional Food, ябълковият оцет може много да помогне при отслабване. Участниците пиеха 15 мл ябълков оцет на обяд и вечеря (общо две супени лъжици).

Те са загубили около 4 кг по време на 12-седмичното проучване, съобщиха учените.

Но само с ябълков оцет не се постига такъв резултат, приемането му трябва да се се комбинира със здравословен хранителен план – поне по 5 порции плодове и зеленчуци на ден. И физическа активност в рамките на поне 150 мин. интензивна активност всяка седмица.

Превод и редакция: DarikNews


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Оцетко Киселия

    17 1 Отговор
    Само домашен, другото е химия.
  • 3 Съсетката

    17 1 Отговор
    От него ще стана, ли млада и красива..!?

    Коментиран от #5

  • 4 Радо

    15 1 Отговор
    Моята рецепта за домашен ябълков оцет е: 10кг. изчистени от средата и смлени ябълки, 1 кг. захар и 8л. вода....в едно бидонче 25л и да стои на топло, бърка се 2-3 пъти дневно...в един момент оцета изплува над матрияла, и тогава може да се прецеди през тензух.

    Коментиран от #6, #14

  • 5 Абе

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "Съсетката":

    Няма комшу, най-много да получиш киселини.......най-добре хапвай всеки ден по 2-3 ябълки, много са полезни и са за предпочитане пред купешкия ябълков оцет!
  • 6 Аха

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "Радо":

    А колко литра оцет получаваш така, ще споделиш ли
  • 7 Радо

    7 0 Отговор
    Не съм го мерил точно, честно казано - според мен поне 10-11л.
  • 8 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    8 2 Отговор
    Замълчете!!!Имавелики майстори в изкуството на правене на Ябълков оцет...Аз съм най добрия.Капо ди тути...Започва се от Зрялост на ябълките и от Сорт!Най качествен става от ЗЛатна Превъзходна-Български сорт!Бере се в перфектна зрялост около 15 октомври!В Произведението Ябълков оцет не слагам и милиграм вода,и много рядко добавям захар!Понеже имам на вилата една ябълка която,когато преражда ражда около Тон! на 4години правя оцет...Вече имам 20г оцет ябълков!Това дето го продават за балсамико -не струва!Ябълките ги чистя от семките и само мъста използвам!Със захаромер меря захарностаПри захарност около 17,5 до 18 не слагам и грам захар!А това е захарноста на Златна превъзходна!Кехлибарения цвят на снимката става след поне една година ,а искрящата чистота след много повече!Така залагам около 300литра,а оцета зрее в Булото,което е отгоре и Отдолу дълго ,дълго!Вижда ли ли сте Ябълков оцет на 20г???Аз си го гледам,е имам и на 16 и на 12 и на 8 и 4 години те съвсем леко се различават по цвят и по киселина.Но е трудно и за мен да кажа,16 и 12 кой кой е!Малко по тъмния искрящ кехлибар е по стар!Много опитности владее -дълбоко виждащия!За всяко нещо,Трябва МЕРАК,а после е другото!На снимката е Ябълков оцет,но много млад!

    Коментиран от #9

  • 9 Цеко сифоня

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    За съжаление мога да ти маркирам само един + . За това предлагам, ти да замениш Венелина Маринова в раздела за рецепти, а тя да се концентрира само в материала по тънката част.
  • 10 Тъпата, ми свинско магарешка, глава

    2 1 Отговор
    Ще стане ли по малка, за, красива, разбрах, няма....!?
  • 11 ВНИМАВАЙТЕ

    5 2 Отговор
    Който има гастрит се превръща в язва от абълковия оцет!

    Коментиран от #13

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Оцетко Киселия

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "ВНИМАВАЙТЕ":

    Дрън-дрън.
  • 14 Оцетко Киселия

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Радо":

    Аз не го бъркам толкова често, отделно слагам и гъба, след месец горе долу. А гъбата си се получи преди 2 години, докато втасваше оцета. Тая година опитах да направя от сайдер, но не стана хубав.