ФАКТИ.БГ

Крещенето наранява децата дългосрочно

Според специалистите подобно отношение се отразява както психически, така и физически

Публикувана: 19 Февруари, 2021 23:29
30 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2528
Крещенето наранява децата дългосрочно
Снимка: shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.2 от 18 гласа.

Различните проучвания твърдят, че крещенето на децата може да ги нарани психически, ментално и физически. Викането по децата не е най-добрият вариант за тяхното отглеждане. Без значение дали вярвате или не, крещенето е също друга форма на насилие, която може да предизвика дългосрочни увреждания върху характера и мозъка на вашето дете.

Някога припомняли ли сте си периодите, когато сте крещяли? Тези крясъци показват, че сте загубили контрол. Следователно, вие викате само когато искате да бъдете чути и да наложите вашите мисли. Сега наистина ли мислите, че повдигането на вашия глас ще ви помогне да наложите своето послание?

Според данни, публикувани в книгата „Надхитряване на гнева: 7 стратегии за укротяване на нашата най-опасна емоция” от психиатъра Джоузеф Странд, когато започнете да повишавате вашия глас, се активира лимбичната система на детето. Същата тази система е отговорна за инстинктивния отговор „бийте се или полетете“.

Следователно, когато викате по децата си, вместо да ги накарате да слушат и да обърнат внимание, вие всъщност правите противположното. Вие ги карате да искат да отговарят с крясъци, или ако това не дава резултати, те ще искат да избягат и да се скрият.

Освен това, крещенето не е хубаво нито за вас, нито за децата ви. Да погледнем какви последствия има викането върху ума на малките деца.

1. Предизвиква промени в детския мозък

Проучване от 2011 година показва, че ранното и продължително излагане на стрес, предизвикан от крещене, може да промени начина, по който мозъкът обработва информацията чрез език.

Викането по децата може да промени начина, по който се развива детският мозък. Те могат да започнат да обработват отрицателната информация по-подробно и силно от положителната.

2. Може да предизвика депресия и ниско самочувствие

Помните ли как сте се чувствали, когато вашите майка, баща или учител са крещели по вас? Когато вие викате по децата, вие предизвиквате страх, тревожност и тъга. Обаче освен тези преходни емоции, вие можете да засегнете и детската психика.

Повишаването на вашия глас, така че вашето дете да ви слуша, изпраща силно и ясно послание. „Те не са достатъчно добри да правят нещата подобаващо, както сте очаквали“. Тази липса на търпение и толерантност може да ги накара да се чувстват така сякаш не са отговорили на вашите изисквания. Това ще доведе до съсипване на тяхното самочувствие.

Освен това, някои проучвания твърдят, че вербалният тормоз може да бъде причината за психологически проблеми като възрастни. Всъщност, крещенето е свързано с депресия и тревожност. Освен това е свързано със себеунищожаващи действия като алкохол и злоупотреба с лекарства или рисково сексуално поведение.

3. Психическият тормоз може да предизвика поведенчески проблеми

Както обяснихме в началото на тази статия, викането по децата предизвиква реакция от тяхната лимбична система. Тази реакция е или бийте, или полетете. В повечето случаи повишаването на вашия глас спрямо вашето дете само ще влоши проблема. Всъщност ще повиши неговата непокорност и инат, което може дори да го постави в опасност.

Учените наблюдавали, че 13-годишните деца, които са изпитвали стресови ситуации поради викането на техните родители, е повишило тяхното отрицателно поведение за кратък период. Следователно, ако искате да предпазите ситуацията да не се усложнява още повече, трябва да избягате викането по децата.

4. Крещенето ги учи неправилно как да се справят с нещата

Родителите са огледалото, в което техните деца гледат. Ако не знаем как да контролираме нашите емоции, как да очакваме нашите деца да го правят? Като губим контрол, ние ги учим да се държат като нас. Когато викаме, им показваме, че това е начинът как да получим това, което искаме.

Защо не се опитате да говорите вместо да викате? Защо не научите вашите деца да се справят с техните проблеми по добър начин? Да дадем пример, така че по-късно през техния живот те да се превърнат в самоуверени, състрадателни и уважаващи възрастни.

5. Крещенето може да се отрази върху физическото здраве на децата

Както сте прочели, някои проучвания твърдят, че стресът, който децата изпитват от крещенето на родителите по тях, може да доведе до хронични заболявания. Тези заболявания са причинени от намаляването на ендокринната система, причинено от стреса. Сред евентуалните физически проблеми са артрит, мигрена или тежко главоболие, проблеми на кръста и шията, други хронични болести.

Като заключение, ако искате нашите деца да станат емоционално симпатични, устойчиви и здрави възрастни, ние трябва да се научим как да контролираме първо нашите емоции. Викането по децата не е отговор на нашите проблеми, нито ще накара нашите деца да учат по-бързо.

Престанете да крещите днес и опитайте някои положителни техники когато става въпрос за отглеждане на деца. Когато чувствате, че ще избухнете, излезте, дишайте и се успокойте. Говорете с уважение на вашето дете на неговото ниво. Знайте, че вие сте огледалото, което вашите деца гледат, и начинът, по който ще мислят за себе си в бъдеще, ще има много общо с вас.

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.2 от 18 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Петър
1 Отговор
Айде нема нужда,шамар не може,викане също,прекалиха с тия простотии.

Оценка:
-12 +17

ФОРМУЛАТА НА УСПЕХА
2 Отговор
Без викове и крясъци направо плесници тихичко.

Оценка:
-12 +12

обрязан
3 Отговор
А какво да кажем за сюнета а?

Оценка:
-4 +21

Охаа
4 Отговор
"Тази реакция е или бийте, или полетете."

🤣 смях се много на жалкия превод от английски

Оценка:
-0 +16

ТВУ - Бойчиновци
5 Отговор
То се водя 30 години свободия и права на човека до какво доведоха - чалгарщина и 2 поколения неграмотни простаци.
Да не говорим за детската престъпност, едно цигане може да убие възрастен човек или да го ограби и само ще му издърпат ушите куките и кой от къде е.

Коментиран от #8


Оценка:
-4 +26

Лора
6 Отговор
Това е наистина така, но неправилните, приятели,, също водят до нервни разстройства....!

Оценка:
-4 +9

Четник
7 Отговор
Възпитанието на децата трябва и е задължително да бъде Спартанско или по Макаренковския метод.Българите—джендъри,които не са ходили в казарма изобщо няма да разберат за какво се използва повишаването на гласа при команда “ГАЗ”

Оценка:
-3 +15

8
Този коментар е премахнат от модератор.
Съвет
9 Отговор
Миленче, когато се омъжиш и имаш деца пак си прочети статията.

Оценка:
-3 +18

А детските
10 Отговор
писъци,и крясъци които тормозят,и нервират възрастните???! Най добре,да им слагат намордници навън!

Оценка:
-5 +3

СССР ☭
11 Отговор
Сега не ги бият и отглежда деградирали индивиди малки пияници, наркомани, джендари, хулигани, а едно време като играше каиша ставаха хора!

Оценка:
-3 +15

Ало Милена
12 Отговор
"Fight or Flight" не се превежда буквално, а означава "бий се или бягай".

Оценка:
-0 +14

13
Този коментар е премахнат от модератор.
плевен
14 Отговор
От къде на къде ще крещя? Яли са по един пердах и двамата, и това е било достатъчно до навършването на пълнолетието им. Но има две условия: 1.Да са на възраст до пет години. 2. Да знаят, че този бой може да се повтори във всеки един момент.
После остава най- трудното- да им вдъхнеш увереността, че могат всичко, и че са най- добрите. Няма нищо лошо в прекалената самоувереност.

Оценка:
-3 +5

Нямам срам
15 Отговор
Води до смяна на пола ... тоя свят съвсем се ********

Коментиран от #28


Оценка:
-1 +6

ГРАД КОЗЛОДУЙ
16 Отговор
ХОРА, ПАК МА_ИЗНАСИЛИХА ЕДНИ_ПСИХУПАТИ, НЕ МОГА ПОВЕЧЕЕ, ЩЕ СЕ САМОУБУЯ
СВЕТА СЕ УПРАВЛЯВА ОТ МАНАФИ-ПСИХУПАТИ

Оценка:
-2 +2

божие дете
17 Отговор
Търсим утеха в Библията, а тя крещи, крещи срещу нас.

Оценка:
-0 +3

Мдаа
18 Отговор
Викане и крещене са емоционален и психически тормоз.Деца се възпитават с личен пример, авторитет, и много, много говорене, както и четене, спорт.
А лелките и каките, които крещят на децата си, колегите си, съпрузите си, в обществото имат сериозен проблем, израснали са в среда на насилие и прилагат същото към околните.
Затова в мъчения ЦРУ има шумов тормоз, а най-травмиращият и увреждащ здравето тормоз според СЗО е отново шумовият.

С две думи за фалцетните каки има специални учреждения, които лекуват подобни състояния.
Пробвайте да седите един час с крещяща лелка в една стая.

Оценка:
-0 +4

какво чудно
19 Отговор
Битието определя съзнанието. Очакваш за несправяне да получиш омраза. Крещенето е израз на омраза. И умът действа като кучето на павлов. Така се затваряш и предпочиташ да не рискуваш. Или пиеш. Но такива не самоуверени, ако не пият, няма да се оженят, и ще са девствени. Пък и да пият, все смятат, че са недостойни, че имат твърде малко.

Оценка:
-0 +3

СЕРИОЗНО
20 Отговор
Така постъпват и грешниците, обявените за лоши, не намират утеха, че може някога да добри и обичани. Понеже знаят само упрек и омраза. Защото няма как да се накаже грехът, а насилваме грешникът, който възприема правилата също като насилие, като затвор и робия.

Оценка:
-0 +3

21
Този коментар е премахнат от модератор.
Тройка цела вечер, това е възпитанието
22 Отговор
Нали, Андрешко. и да го учиш да лъже...?

Оценка:
-0 +1

Vladimir Pashov
23 Отговор
Либералите настъпват отново !!!

Оценка:
-0 +1

естет
24 Отговор
Каквото посееш това ще пожънеш. Ако служиш на омраза, награда на омраза ще получиш.

Коментиран от #26


Оценка:
-1 +4

писмоотбъдещето
25 Отговор
Добрите спомени изтриват лошите спомени. Любовта изтрива омразата. Важното е доброто да надвишава злото, любовта и наградите, да са повече от наказанието. Добрият тон, и насърчителния да е повече от упрекващият.

Оценка:
-1 +5

Ти естет на какво си..?!
26 Отговор

До коментар #24 от "естет":


Да попитам аз.?!

Оценка:
-0 +1

СЕРИОЗНО
27 Отговор
С насилие се белязват децата. Отпечатък етикет за лошо качество на душата. И сюнетът - обрязването на малки момченца е насилие, вероятно за да подчини народните маси от олигархията, мафията, дълбоката държава. Войниклъкът беше такава мярка за да пречупи народът. Сюнетът да се забрани, само доброволно след пълнолетие.

Оценка:
-0 +2

Още някоква простотия няма ли да измилит
28 Отговор

До коментар #15 от "Нямам срам":


Пълна тъпотия е тази статия...

Оценка:
-1 +1

Бaй Cтaври
29 Отговор
Крещенето наранява децата дългосрочно, но два шамара бързи ги концентрират дългосрочно

Оценка:
-1 +1

И те така
30 Отговор
Пълно със скотски коментари проповядващи насилие - нищо чудно за приматите по нашите географски ширини.

Оценка:
-1 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Младен Маринов
Главният секретар на МВР Младен Маринов с коментар за катастрофата с бус
Tpябвa дa cмe нaпълнo нaяcнo c фaĸтитe и oбcтoятeлcтвaтa."

Още бисери
ТОП 5