ФАКТИ.БГ

Интересен лечебен факт за бирата

Билки в бирата повишават антиоксидантната й способност

Публикувана: 23 Февруари, 2021 15:27
6 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2387
Интересен лечебен факт за бирата
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.2 от 6 гласа.

Добавянето на екстракт от мента и маточина в бирата подобрява физико-химичните и вкусови показатели на кехлибарената напитка и повишава антиоксидантната му способност. Това посочва изследване на проф. д-р Габриела Маринова и гл. ас. д-р Ива Томова от Института по криобиология и хранителни технологии (ИКХТ) – София и колегите им от Университета по хранителни технологии (УХТ) в Пловдив.

Резултатите от изследването са само част от значимите постижения на българските учени в областта на пивоварната наука, която тази година бележи своята 65 годишнина. През последните 10 години в тази приложна област научните среди у нас са реализирали около 75 проучвания и изследователски задачи, отразени в над 85 научни публикации и доклади.

Настоящото проучване, проведено за обогатяване на пиво с екстракт от билки и ферментация с два щама пивни дрожди, недвусмислено показва, че антиоксидантната активност на пивата, съдържащи мента и маточина, е по-висока от 49 до 56 процента спрямо контрoлните пива, приготвени само от малц и хмел. Добавянето на екстракт от мента и маточина (предоставен от УХТ-Пловдив) по време на производствения процес увеличава значително съдържанието на полифеноли (20%) в крайния продукт. Наблюдава се и съществено повишение на количеството антоцианогени (над 40%) спрямо традиционното пиво и обогатяване с флавоноиди с 2-3%. Тези съставки са отговорни за антиоксидантната способност. Слабо се намалява горчивината на готовото пиво, което се дължи на по-интензивното размножаване на дрождите. В присъствието на билките се осъществява по-пълна ферментация на пивната мъст, подобрено усвояване на α-аминния азот в нея и повишени антимикробни свойства.

Изборът на растения за научното изследване не е случаен. Те са с впечатляващи хранителни и здравословни качества. Ментата е известен източник на естествени антиоксиданти в хранително-вкусовата промишленост. В същото време, ментовото масло притежава антибактериални свойства, сравними с тези на антибиотика гентамицин и може да се използва като природен консервант в индустрията.

От друга страна, етеричното масло, извлечено от маточината, съдържа редица съединения, фенолни компоненти и кетони, които допринасят за тонизиращо, антибактериално, антивирусно и противовъзпалително действие на билката. Маточината намира приложение в медицината, козметиката и кулинарията.

„Полученото пиво с добавяне на мента и маточина, освен че е с висок антиоксидантен капацитет, е светло, бистро, с чист вкус, силен аромат и с добри органолептични свойства. Тези резултати ни импулсират да продължим с изследователските си задачи в областта на пивоварната наука и да разширяваме сътрудничеството между бизнеса в лицето на Съюза на пивоварите и учените от ИКХТ и УХТ. Всички ние сме дълбоко убедени, че за развитието на пивоварния сектор е много важна активната изследователска дейност и разработените от нас над 45 пивоварни технологии, проектите върху основните пивоварни суровини, десетките научни изследвания и публикации за пивоварната технология и категория. Учените от лаборатория „Технология на напитките“ в ИКХТ допринасят за развитието на приложната наука и подпомагат предприятията от хранителната индустрия.“, споделя проф. Маринова.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.2 от 6 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
KoKi4a
1 Отговор
Който пие бира,не умира!

Оценка:
-1 +19

Пробвали ли са
2 Отговор
Да сложат марихуана в бирата? Със сигурност ще има по-интересни лечебни факти...

Оценка:
-0 +16

За, болни бъбрецизамъглен поглед, слюнки
3 Отговор
И още нещо...!

Оценка:
-0 +3

Обесен Язовец
4 Отговор
Очаквам с нетърпение новата ви статия на тема: Интересен лечебен факт за ракията.

Оценка:
-0 +5

Всъщност
5 Отговор
Бирата е каруцарско питие и няма нищо полезно в нея. Тук се публикуват всякакви глупости без изобщо да бъдат проверени или осмислени от "мисира" дето ги качва.

Коментиран от #6


Оценка:
-7 +1

Брендилия
6 Отговор

До коментар #5 от "Всъщност":


В уйкипедията пише, че след вода и чай е бирата. Харесвам бира. А каруцарка си е чист комплимент за мен

Оценка:
-0 +5

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Любен Дилов - син
Лидерът на Гергьовден Любен Дилов – син в интервю за „24 часа“ за политическата обстановка в България
Реформаторският блок днес е като морско свинче - нито е морско, нито е свинче.."

Още бисери
ТОП 5