25 Декември, 2012 14:43 1 588 0

Внимавайте с коледната вечеря след дълъг пост

  • преяждане-
  • пост-
  • трапеза

Коледната вечеря след дългите пости носи голям здравен риск, особено за хронично болните, предупреждават специалисти.

Има хора, за които коледно-новогодишното преяждане е опасно и те трябва да "заговяват" предпазливо. На първо място това са вярващите, които стриктно са спазвали християнския пост преди Рождество, обясни пред БНР шефът на Клиниката по гастроентерология в "Токуда болница София" проф. Симеон Стойнов.

"Организмът цял месец има сравнително еднообразно, изцяло вегетарианско меню. Представете си колко различно и коренно противоположно е храненето на трапезата на Коледа и на Нова година", изтъкна той.

Друга сериозна рискова група по зимните празници са хората с хронични заболявания, които по принцип силно се влияят от вида, качеството и количеството на храната и напитките. Естествено, най-ранима е храносмилателната система на хората, за които тя е слабо място, но хипертоници, сърдечно- и бъбречно болни, сърдечно болни, пациенти с неврологични проблеми също трябва много да внимават.

Има трикове, с които бихме могли да намалим изкушението пред отрупаната маса. Най-ефективни и популярни сред тях са изпиването на чаша топла вода и изяждането на няколко сушени плода малко преди сядане на трапезата. Бихме могли да облекчим организма си и с различните хранителни добавки, които подпомагат работата на храносмилателната система. "Но това не означава, че ние казваме:пийте, пък взимайте тези медикаменти. В никакъв случай!", подчерта професорът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА