Last news in Fakti

20 Март, 2021 16:05 8 721 10

Рецепта за вечеря: Рибена чорба от сьомга със застройка

  • рибена чорба-
  • сьомга-
  • риба-
  • супа-
  • какво да сготвя

Вълшебен вкус за любителите на риба

Рецепта за вечеря: Рибена чорба от сьомга със застройка - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

• 1 глава от сьомга

• 1 глава лук

• 1-2 бр. моркови

• 1 бр. зелена и червена чушка

• 1-2 картофи

• 50 г ориз

• 3-4 с.л. домати от консерва

• 1/2 глава целина

• 1 ч.ч. кисело мляко

• 1 бр. яйце

• девесил, сол

• олио

Начин на приготвяне:

Главата от рибата се сварява в 2 л вода заедно със солта. Побелеят ли очите на рибата значи е сварена, изважда се и се обезкостява.

Лука, морковите, чушките, картофите, и целината се нарязват на дребно и заедно с олио се изсипват в прецедения рибен бульон. След като са се сварили зеленчуците се прибавят ориза и доматите. Оставя се да ври 15 минути, след което се прибавя и рибата.

Прави се застройка от киселото мляко и жълтъка, най-накрая се прибавя ситно нарязания девесил, пише receptite.com.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЛЕЛЯ

    6 1 Отговор
    Девесила се слага със зеленчуците да вкуси чорбата, а не накрая както пише тук
  • 2 Готвача

    1 0 Отговор
    Скандинавска Рецепта за истинска рибена чорба от сьомга .
    2 литра вода или рибен бульон . Нарязвате два моркова на колелца / в никакъв случай на ситно и дребно /
    Обелвате около 600гр. Картофи и нарязвате на едри кубчета , дефисил , Лук ,1 глава лук на дребно . 1 стебло целина. Загравяте водата или бульона добавяте картофите ,морковите ,целината дефисилът , сол на вкус и 10 зърна цели чер пипер . Оставяте да ври докато картофите срянст готови около 20минути , филието от се премахва кожата и после филето се нарязва на едри парчета кубчета . След като картофите са сварени се добавя нарязаната на едри кубчета сьомга и се изключва котлона веднага , добавя се и около 200 милилитра течна сметана за готвене .5 минути след това добавяте една връзка копър нарязан на ситно .
  • 3 Боцмана

    2 2 Отговор
    Рибената чорба се прави от риба(може няколко вида) , вода, олио, сол и се застроява с я е-няма мляко, няма моркови, няма картофи, няма фиде и ориз... Нито пък домати и нищо друго!)

    Коментиран от #7, #9

  • 4 антрашпиц

    4 0 Отговор
    Аз незнам как се прави рибена чорба.Знам само,че се консумира с няколко ракии.
  • 5 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 0 Отговор
    Вземате Рагу от сьомга!Слагате морков,лук,червена чушка,целина глава,девисил,магданоз,картоф,черен пипер !Целината и моркова се настъргват на фиденца,картофа на края.Дафинов лист,обезателно и малко люта чушка!Рагуто го сварявате,сваляте месото от костите и става разкошна рибена чорба,само,ако може и сьомгата да е естественно гледана ,а не от седки...но...Колкото имат вкус доматите и ягодите от пазара,толкова и сьомгата!!!
  • 6 Дреме ми

    1 0 Отговор
    Най хубава рибена чорба се прави от няколко вида риба...Иначе версии и рецепти МНОГО!
  • 7 Имаш много здраве

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Боцмана":

    Рибена чорба се прави от риба :) малко картофи, малко ориз, юзъм (девисил), сол, черен пипер, морков, олио и вода. Ззаедно с измиването, рязането и варенето на продуктите отнема не повече от 50 минути.

    Коментиран от #8, #10

  • 8 devil

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Имаш много здраве":

    Нещо маи си объркал юзъм да нее гюзум девисила е още известен като лющиян
  • 9 Рибар разбирач

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Боцмана":

    Точно така, Боцмане. Истинската рибена чорба е без кореноплоди-картофи или целина. Това е най-малкото антагонизъм между продуктите на морето и земята. По принцип рибената чорба е бистра, без застройка, но може при желание да се застрои с т.нар ''ладолемоньо''- разбит зехтин и лимонов сок. В никакъв случай -яйце, или мляко или сметана. И, ако обичате люто, рибена чорба се подлютва само и единствено с черен пипер. Всичко останало са само подобия на рибена чорба. Още нещо- колкото повече различни видове риба сложите, толкова по-вкусна става тя. Да добавя, че най-вкусна става с морска вода, но имайки на предвид хранителната среда на морските кефали, никак не е препоръчително. Особенно ако сте в близост с Варненското езеро.
  • 10 див сейанин

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Имаш много здраве":

    И ти на тоя бливоч казваш ''рибена чорба'' ли? Личи си, че освен таранки от селската бара, друга риба не си виждал.