Last news in Fakti

28 Март, 2021 17:59 4 052 13

Как да варим ориза правилно

  • ориз-
  • грешки-
  • приготвяне-
  • готвене-
  • съвети-
  • правилно приготвяне

Няма да повярвате колко грешите при приготвянето му

Как да варим ориза правилно - 1
Снимка: shutterstock

Лесен е за храносмилане, а ползите от неговото консумация са многобройни. Но както всички останали зърнени култури има 2 недостатъка – стимулира затлъстяването и увеличава риска от диабет.

Особено опасен е белият ориз, който съдържа 200 калории в една чаша.

Но учените и готвачите са доказали, че само с един прост трик можете да намалите наполовина калоричността.

“Сварявам ориза по обичайният начин. Единственото различно е, че в преварена вода, преди да сложа ориза добавям кокосово масло, около 3% от количеството на ориза. След като се свари, го оставям в хладилника за 12 часа “, обяснява доктор Судхаир Джеймс.

Какво се случва при тази процедура?

С варенето нишестето в ориза става лесно за храносмилане, така че организмът го превръща в захар, а резервната захар – гликоген нататък се съхранява като мазнина.

С добавянето на липид, в този случай кокосово масло, драстично се променя структурата на ориза. Охлаждането също е много важна част от този процес, което помага на нишестето да се втвърди, така че оризът става по-малко калоричен, дори и ако отново се затопли след това.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тра-ла-ла

    29 0 Отговор
    Ми ако не ядете, ще намалите калориите със 100%! Успех!
  • 2 пппп

    18 2 Отговор
    кокособото масло е забранено в редица страни а той ще обяснава за фредата на ориза хей смотан человек
  • 3 Читател

    23 0 Отговор
    Поредната безумно.дебилна статия
  • 4 пппп

    10 1 Отговор
    1чаша ориз 2ча;и вода се слага вар'се докато водата се изпари затваряш капака на тенжерата и чакаш половин час

    Коментиран от #12

  • 5 Ориз по виетнамски е върха

    9 0 Отговор
    Тава ориз на фурна с пиперки и бау-бау по средата.
  • 6 Радо

    2 6 Отговор
    Ориза е за ония дръпнатите, дето още се учат да правят коли и не могат....белите хора ядат месо.
  • 7 Трилили

    3 0 Отговор
    Ще питам,, индийците,,..... да ти се прияде от тях..!
  • 8 Ако искате да сте здрави

    3 6 Отговор
    Изхвърлете ориза, отрова.

    Коментиран от #11

  • 9 Абе

    13 0 Отговор
    Яжте, пийте и си носете новите дрехи.Иначе може да умрете здрави.
  • 10 Япомеца

    4 1 Отговор
    Милена, ако беше питала някой млад готвач, щеше да ти обясни, че има безброй начини за варене на ориз! Само балкантуристки "готвач" развива теории по рецептурник и без никаква мисъл!
  • 11 Леля Мара

    4 2 Отговор

    До коментар #8 от "Ако искате да сте здрави":

    А на теб кой ти каза това,досега всички азиатци да са умрели или индийци,араби,мароканци ,виетнамци , ПОЛОВИНАТА СВЯТ,я се скрий.......
  • 12 Сушист

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "пппп":

    Ами бе ..ти па нищоне рече . Водата трябва да е точно колкото ориза. Справка- готвачите на суши, най-добрите готвачи на ориз. И не си правете свободни съчинения. Топлата вода е отдавна измислена. Рекох
  • 13 Цун Кай Го

    0 0 Отговор
    Прекалената консумация на ориз и суши (въглехидрати и сурова риба), може да доведе до неочаквани и непредвидими последствия и трайни увреждания - ще ви се дръпнат очите по една или друга причина.