Лесен е за храносмилане, а ползите от неговото консумация са многобройни. Но както всички останали зърнени култури има 2 недостатъка – стимулира затлъстяването и увеличава риска от диабет.
Особено опасен е белият ориз, който съдържа 200 калории в една чаша.
Но учените и готвачите са доказали, че само с един прост трик можете да намалите наполовина калоричността.
“Сварявам ориза по обичайният начин. Единственото различно е, че в преварена вода, преди да сложа ориза добавям кокосово масло, около 3% от количеството на ориза. След като се свари, го оставям в хладилника за 12 часа “, обяснява доктор Судхаир Джеймс.
Какво се случва при тази процедура?
С варенето нишестето в ориза става лесно за храносмилане, така че организмът го превръща в захар, а резервната захар – гликоген нататък се съхранява като мазнина.
С добавянето на липид, в този случай кокосово масло, драстично се променя структурата на ориза. Охлаждането също е много важна част от този процес, което помага на нишестето да се втвърди, така че оризът става по-малко калоричен, дори и ако отново се затопли след това.
-0 +28
-2 +17
-0 +22
Коментиран от #12
-1 +8
-0 +7
-6 +2
-0 +2
Коментиран от #11
-5 +2
-0 +11
-1 +3
До коментар #8 от "Ако искате да сте здрави":
А на теб кой ти каза това,досега всички азиатци да са умрели или индийци,араби,мароканци ,виетнамци , ПОЛОВИНАТА СВЯТ,я се скрий.......
-1 +2
До коментар #4 от "пппп":
Ами бе ..ти па нищоне рече . Водата трябва да е точно колкото ориза. Справка- готвачите на суши, най-добрите готвачи на ориз. И не си правете свободни съчинения. Топлата вода е отдавна измислена. Рекох
-2 +0
-0 +0