Last news in Fakti

11 Януари, 2013 09:16 2 893 0

Д-р Светослава Гълъбова: Липсва грижа за психично болните

  • гоце делчев-
  • психично болни

Липсва грижа за психично болните. Така директорът на Държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски" д-р Светослава Гълъбова коментира пред БНР кървавата трагедия, разиграла се тази нощ в кв. "Гоце Делчев".

Една от версиите за причината за драмата е свързана с вероятно психично заболяване на младеж от загиналото петчленно семейство.

Нашите пациенти се лекуват с медикаменти на световно ниво и медикаментозната част от грижи наистина е осигурена и тя е напълно достъпна, защото е безплатна по линия на НЗОК. Останалата част от грижите обаче на практика липса. Те взимат лекарствата, но през деня са свободни да правят каквото си поискат. Поради липсата на тази грижа се стига до такива тежки инциденти, смята д-р Гълъбова.

 Според нея трябва да се работи по програми, които да се занимават с психично болните през свободното им време, ангажирайки ги с някакъв вид труд. В Европа и другата част на света има създадени такива програми, които функционират в дневни центрове, но трябва да бъдат разположени близко до дома на пациента, т.е. трябва да ги има във всяка община, обясни тя и добави, че се изискват много средства за осъществяването на програмите.

Проблемът при всички тези неща, които се случват е, че психично-здравната помощ в България така и не се реформира. Психиатричната реформа ще отнеме между 5 и 10 години, тя няма да се случи изведнъж, обясни още д-р Гълъбова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА