Last news in Fakti

27 Април, 2021 14:29 7 559 8

Моряк живя четири години на изоставен кораб (ВИДЕО)

  • моряк-
  • войник-
  • сирийски войник-
  • кораб-
  • египет

Мохамед Айша бил заставен да пази сам запорирания "Аман", без гориво и електричество

В Египет бе освободен сирийски моряк, на когото в продължение на четири години беше забранено да напуска изоставен кораб, който се намирал в Суецкия залив без екипаж, гориво и електричество, съобщава BBC News.

През май 2017 г. Мохамед Айша се присъединил към товарния кораб "Аман". Два месеца по-късно корабът бил задържан в египетското пристанище Адабия поради изтекли сертификати за класификация и безопасност на оборудването и доставките. Когато това се случило, корабособствениците в Бахрейн, изправени пред финансови затруднения след конфликт с изпълнителя, решили да оставят "Аман" и нейния екипаж на съдбата им.

Капитанът на кораба се оказал египтянин и успял да излезе на брега преди процеса. Затова египетските власти назначили Айша за настоятел на кораба. Сириецът научил какво означава това само няколко месеца по-късно, когато останалите членове на екипа започнали да напускат "Аман". Оказа се, че настоятелят е длъжен да остане на кораба и може да излезе на брега за не повече от два часа.

Към август 2019 г. „Аман“ вече бил празен и Айша останал сам. Той нямал пари, нито гориво, нито ток. Рутинните задачи можели да отнемат цял ​​ден и през нощта на кораба царяла зловеща тишина. "Не виждате нищо, не чувате нищо, сякаш сте в ковчег", казва сириецът.

Моряк живя четири години на изоставен кораб (ВИДЕО)
Снимка: MOHAMMED AISHA

От време на време му се налагало да прави кратки екскурзии до града, за да зареди телефона си, да вземе храна и питейна вода. През март 2020 г. „Аман“ скъсал котвата по време на буря и след осемкилометрово носене бил изхвърлен на брега. Това улеснило живота на единствения жител на кораба. Понякога успявал да общува с брат си, който също бил моряк. Те не се виждали, но можели да говорят по мобилен телефон, когато корабът му бил в района на Адабия.

Моряк живя четири години на изоставен кораб (ВИДЕО)
Снимка: MOHAMMED AISHA

По време на принудителния си затвор Айша научил, че майка му е починала и започнал да мисли за самоубийство. Недохранването и лошите условия на живот не помагали за положителното мислене. Здравето му се влошило, краката го боляли и развил анемия. „На борда няма режим“, казва сириецът пред The ​​Guardian. „Понякога просто се разхождам и обикалям палубата в кръг. Правя всичко, за да се разсея от този кошмар."

Айша бил освободен благодарение на намесата на Международната федерация на транспортните работници и представители на местните синдикати, които се съгласили да станат настоятели на "Аман" на негово място. На 23 април той отлетял от Египет до родината си. „Как се чувствам? Все едно излязъл от затвора “, призна той пред репортер на BBC News. Най-после ще се върна при семейството си. Ще ги видя отново."


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    21 0 Отговор
    Късмет ...но кофти (((

    Коментиран от #2

  • 2 Врачка

    24 1 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Според Моркото право този кораб принадлежи на Сириеца.Преди това може да е бил и на Домуз ага,кой знае?

    Коментиран от #5

  • 3 русенец

    20 5 Отговор
    Защо ли не вярвам на тази трогателна история?
  • 4 Съдба

    13 0 Отговор
    за филм ! Да е жив и здрав , късмет за напред !
  • 5 Квачка

    10 0 Отговор

    До коментар #2 от "Врачка":

    Тва понеже след като е скъсал котвата и е дрейфувал 8км.се е оказало, че настоятеля е намерил кораба в морето, така ли??!
  • 6 Баш Батка

    7 2 Отговор
    Тука да са го рециклирали герПаджиите за нула време.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.