23 Януари, 2013 17:01 5 605 3

Китаец 13 години живее със самоделен апарат за хемодиализа

  • диализа-
  • апарат-
  • кръв

Китаец си конструира сам апарат за диализа от подръчни материали и стари медицински прибори, съобщи „Дейли мейл“. Бъбречноболният Ху Сонвен го използва три пъти седмично самостоятелно в домашни условия.

Мъжът е бил диагностициран с тежка бъбречна недостатъчност още през 1993 г. Средствата за диализа в болнични условия обаче му стигнали само за 6 години. При това клиниката се намирала далеч от дома му, а и той бил принуден вечно да чака на големи опашки от пациенти.

Тези неудобства плюс липсата на пари накарали Ху да се замисли за друго решение на проблема и вече от 13 години той живее благодарение на собственото си изобретение. Всеки сеанс от домашната терапия му струва само 60 юана, което е 12% от стойността на аналогична процедура в болница.

Самоделният апарат се състои от две части, свързани с филтър-мембрана, и функционира като външен бъбрек. Чрез едната част се провежда кръвта, а чрез другата – течността за диализа, която се получава при смесване на калиев хлорид, натриев хлорид и бикарбонат в дестилирана вода.

Мъжът вкарва в ръката си две тръбички, свързани с апарата – по едната кръвта се оттича за пречистване, а по другата се връща обратно. Процедурата позволява да се понижи концентрацията на натрия и калия в кръвта и киселинността на телесните течности.

Лекари предупреждават, че Ху рискува да получи смъртоносна инфекция или сериозни усложнения, тъй като използва нестерилна вода. Засега обаче той опровергава прогнозите им.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Георги Тасев

    2 0 Отговор
    Борба за живот... а някой здрави и прави хора,си слагат край на живота,защото им е скимнало,че няма смисъл живота... а какво да каже този човек,питам аз ?
  • 2 ТРОШАЧА

    2 0 Отговор
    ЛЕКАРИ ПРЕДУПРЕЖДАВАТ ЧЕ РИСКУВАЛ ДА ПОЛУЧИ СМЪРТОНОСНА ИНФЕКЦИЯ ИЛИ СЕРИОЗНИ УСЛОЖНЕНИЯ ... И ТАКА 13 ГОДИНИ . ТОЯ ПИЧ ПРОСТО СЕ Е ИЗСМЯЛ В ОЧИТЕ НА ,,ВСЕЗНАЕЩИТЕ'' ЛЕКАРИ !!!!
  • 3 Явор Кръстев

    1 0 Отговор
    Не сме достойни!