21 Май, 2021 15:53 15 277 9

Карибският остров, до който се стига само с БГ лична карта

  • мартиника-
  • остров-
  • почивка-
  • пътуване-
  • кариби-
  • карибски острови

За да стигнете до това райско място не са ви нужни паспорт или виза

Карибският остров, до който се стига само с БГ лична карта - 1
Снимки: Shutterstock

Възхваляван като най-добрата карибска дестинация за почивка, Мартиника, или „Мадинина“ за коренните жители, се намира в сърцето на карибския архипелаг и е част от Малките Антили. Атлантическият океан мие източните ѝ брегове, а западните срещат Карибско море, пише pochivka.blitz.bg.

Мартиника може да се посещава целогодишно, но най-силен е сезонът през зимата. Пищна тропическа гора покрива северната част, превръщайки я в идеално място за занимания на открито като каране на каяк, разходки, каране на АТВ, езда и др.

Карибският остров, до който се стига само с БГ лична карта

Южната част на Мартиника е идеалното място за онези, които търсят снежнобели плажове, кокосови палми и топла вода. Тя е като пейзаж за пощенска картичка. Любителите на водните спортове има много какво да правят тук и могат да избират между кайтсърфинг, гмуркане, каране на водни ски и др., информира Explore France.

Мартиника е задморско владение на Франция със статут на регион и департамент. Това означава, че на територията ѝ важат всички правила и закони, каквито и във Франция. Което пък означава, че граждани на ЕС, включително и българи, могат да пътуват до там само с лична карта.

Карибският остров, до който се стига само с БГ лична карта

Валутата, която се ползва там, е евро. В единични случаи можете да откриете места, където вземат и долари.

Официален език е френският, а разговорният език патуа е на основата на френския език и африканските езици с известни заимствания от английски, испански и португалски език.

Мартиника заема площ от 1128 кв. км. Административен център е град Фор дьо Франс.

Карибският остров, до който се стига само с БГ лична карта

Регионът обхваща едноименния остров и няколко малки островчета по източния му бряг. Разположен е в източната част на Карибско море, част от архипелага Малки Антили. Има брегова линия 250 км. Северните части са заети от вулкански масив, с най-висока точка действащият вулкан Мон Пеле – 1397 м. Южните райони са със средна надморска височина до 500 м.

Климатът на остров Мартиника е тропически. Дъждовният сезон продължава от юли до ноември.

Над 46% от острова е зает от красиви тропически гори, в които все още се срещат различни малки гризачи, земноводни, някои влечуги, разноцветни пеперуди и редки ендемични видове.

Климатът е тропически с високи температури около 25 градуса през цялата година. Валежите надминават 2000 мм. Най-високата точка е прочутият вулкан Мон Пеле, изригнал през 1902 г. и разрушил град Сен Пиер, като отнел живота на над 30 000 души. Жив останал само един затворник, чиято килия го запазила от бушуващата стихия на вулкана.

Мартиника има особено богато културно наследство, изразено чрез разнообразието от занаяти и вкусната храна, за което се ползват различни подправки и уникални вкусове. Със славата си на най-добра карибска дестинация, която също така е и евтина за почивка, Мартиника предлага най-различни варианти за настаняване на туристите – уединени или луксозни хотели, вили, апартаменти, бунгала и т.н.

Туризмът е много добре развит и островът посреща над 1 млн. души годишно. Курортите са малки, приятни и не пренаселени.

На Мартиника ежедневно акостират круизни кораби и туристи слизат във Фор дьо Франс и околностите.

Столицата Фор дьо Франс е с население над 140 хил. жители заедно с предградията. В центъра му е старият град с прави улици и къщи, останали от различни епохи, но запазили чара на отминалите времена.

Фор дьо Франс е известен с това, че е родното място на Жозефина – родното място на Наполеон Бонапарт. Нейният дом е превърнат в музей, към който има и парк. Яхтеното пристанище е кръстено на нея.

Карибският остров, до който се стига само с БГ лична карта


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 BigBulgarianBoss

    22 2 Отговор
    Островът, до който се стига, забележете Само с Българска лична карта.
  • 2 Карибски пирати

    38 0 Отговор
    Сигурно и мангизи трябват, не само лична карта.

    Коментиран от #8

  • 3 Ivan S

    15 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Фор дьо Франс е известен с това, че е родното място на Жозефина – родното място на Наполеон Бонапарт." Последно кой от двамата е роден там? или и двамата?
  • 4 един от многото

    12 0 Отговор
    Лична карта + добре подплатена дебитна или кредитна карта.
  • 5 3322

    7 1 Отговор
    На БАЦЕ ли е островът? Да не е само за гробаджии?
  • 6 rambaldievskievich

    7 0 Отговор
    Същото се отнася и за Дружествените острови. И те са територия на Франция и са по-хубави от Мартиника (поне български чалгаджийки, чалгаджии и мутри все още няма там).
  • 7 Маde in Bg

    3 0 Отговор
    Пишат ,че е евтино там,но да ни ориентира в цените някой който е ходил там??? Ехооо ??? Има ли такъв, такава тук??? 😄😄😄

    Коментиран от #9

  • 8 Георги

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Карибски пирати":

    хаха доста
  • 9 Той

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Маde in Bg":

    Има да Бях там през 2016г Цените сравнение с околните острови и Франция са наистина по ниски Но недей да си мислиш че са цени от молове каквито там няма Това е дестинация за хора които харесват природата а не шопинга в мола!!!