25 Май, 2021 19:56 6 767 14

7 навика вкъщи показват дали сте домакиня или мърла

  • домакиня-
  • мърла-
  • чистота-
  • хигиена-
  • дом

Начинът, по който се грижим за дома си, говори много за нас

7 навика вкъщи показват дали сте домакиня или мърла - 1
Снимка: Shutterstock

С настъпването на по-топлото време все по-често започваме да проветряваме жилището си. Това обаче означава, че то все по-бързо натрупва прах. Ден-два без почистване и една стая или кухня може да се превърне в златна среда за бактерии и микроби.

Как да избегнете това? Има няколко грешки, които лошите домакини допускат, когато чистят. Сега ще ви разкажем кои са те, а вие преценете дали влизате в тази категория дами, пише Флагман.

1. Почистване на повърхността

Много хора не искат да бъркат дори с парцал под леглото или нощните шкафчета и да изчистят натрупания там прах. Те са на мнение, че ако окото не го вижда, то може просто да се направим, че го няма. Това обаче спомага за по-бързото замърсяване на жилището и появата на специфични сапрофитни акари. Ако ще чистите, то направете го качествено. Бършете под мебели, первази полилеи. Правете го поне веднъж седмично.

2. Мръсни завеси

Понякога завесите сякаш са си чисти години наред. Това обаче не е така. Те, както и диваните и килимите, са основните прахоуловители. Затова се препоръчва да ги перете на всеки три месеца.

3. Стари неща

Излишните и ненужни вещи задържат много прах в жилището. Необходимо е да ревизирате гардероба си поне два пъти годишно. Ако вече нещо не ви става, то просто се отървете от нещо. Това, че някоя дреха ви е любима, но не ви става от 5 години насам, не значи че трябва да я пазите. По подобен начин трябва да постъпвате и с всички останали вещи в жилището ви.

4. Кухненски шкафове

Веднъж седмично поне трябва да измиете мивката, да почистите печката, да избършете масата и да смените гъбичката за миене на съдове. Само това не е достатъчно. По шкафовете в кухнята също се натрупва много прах и е добре веднъж на всеки два месеца да ги изпразвате и чистите основно. Добре е да изхвърляте всичко излишно и старо и да проверявате дали всичко е в срок на годност. Съхранявайте насипните продукти в буркани.

5. Един парцал за всичко

Ако избършете всички повърхности в жилището с един парцал, то микробите ще се складират от едно място на друго. След всяка употреба е важно да измивате кърпата с вряла вода и сапунена вода. Също така трябва да имате отделен парцал за баня, плот, прах.

6. Тупате килима през прозореца

Определено този метод няма да ви спаси от мръсотията, защото прахта просто лети обратно към вас. Просто после ще откриете, че лицето, перваза ви и дори смият прозорец са покрити с прах. Това може да доведе до дихателни проблеми и такива с кожата.

7. Липса на навик

Малко хора ще се радват истински на чистотата, ако са свикнали жилището им да е в перманентен хаос. Психолози съветват да се формира навик за поддържане на чистота. Първоначално ще страдате, но след седмица-две всичко ще се превърне в навик и така ще подобрите живота си.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Behemoth

    15 11 Отговор
    Български мърли!За нищо не стават!ИзлъгвАт един мърляч да ги заплоди веднъж ....и това е ..

    Коментиран от #7

  • 2 Краварката

    18 7 Отговор
    Повечето са мърли за съжаление, идват от селата и се представят за топ модели с голямо самочувствие и търсят поредното мамино синче, което не работи и мисли, че е мутра

    Коментиран от #8

  • 3 Мими Кучева

    27 1 Отговор
    Установих ,че съм мърла!💋💋💋👍
  • 4 Може да е....

    9 9 Отговор
    Мърка, но вечерта добре да се разкрачва, дупи и духа......останалото аз ще го правя....както пееше групата НЛО-готвя чистя и пера...
  • 5 Може да е2

    2 5 Отговор
    Мърка=Мърла. ....да е...и тия телефони с тия клавиатури....
  • 6 Супермърла

    27 1 Отговор
    По вашите критерии по–скоро съм мърла, но не ми дреме, защото докато т.нар. чистофайници бръмчат като луди и се фукат пред другите мунки, аз си чета книги, слушам си любимата музика , рисувам си и работя за развитието на интелектуалния си потенциал. Махнах пердета, завеси, чистя си когато ми е кеф, но си угаждам на душата. Помежду другото– не пускам снимки в нета от трапезата.

    Коментиран от #11

  • 7 А про Попо

    6 4 Отговор

    До коментар #1 от "Behemoth":

    Друго е да си чистофайник и да лъскаш бастуна и очилата по два пъти дневно, нали?
  • 8 Северозападна

    8 2 Отговор

    До коментар #2 от "Краварката":

    У наше село като си изкарваме заран стоката(овци, кози) на боюка, одим с метла и фараж(лопатка) та им сбираме дардаронките...Та не обиждай на селянки. Виж сеянките мамата са си е..ли. – простотия до шия и...мръшляк(ама не са от село).
  • 9 Брендица

    20 2 Отговор
    Бе Събино съвременната домакиня не е домашна прислужница. Ходи на работа, а има и други задължения
  • 10 Рхок

    5 5 Отговор
    Бине, мърла е ако си легне неподмита, всичко, което си изброила е за жени, които си лягат сами. Ай, бегай се подмий!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 цербер

    1 1 Отговор
    дори сАмият прозорец ....Дори да е мърла жената,ние пак си я обичаме.
  • 14 Еволюция

    0 0 Отговор
    99% са мърли ,жените са само за разплод и да чистият и готвят вкъщи докато мъжът е навън да изкарва пари и да опложда самотни женски . Мъжът е по визшо и с силно същество от жената .