Last news in Fakti

30 Юни, 2021 08:44 3 595 4

Ето кой черпи днес

  • св. павел-
  • имен ден-
  • обичаи

И какви са народните обичаи на днешния ден

Ето кой черпи днес - 1
Снимкa: Shutterstock

На 30 юни църквата чества Събор на Св.св. 12 апостоли - Апостолите са персонажи в християнството, учениците на Иисус Христос, избрани да проповядват новото учение. Освен това народът отбелязва като самостоятелен празник днес и Павловден, макар че според църковния календар той се празнува на 29 юни (Ден на Светите апостоли Петър и Павел).

Събор на светите дванадесет апостола е празник, празнуван от древност след деня на славните първовърховни апостоли Павел и Петър († ок. 67 г.).

Св. благоверен цар Константин Велики (274-337) построил в Цариград храм на името на светите Дванадесет апостола. Съществуват данни за празнуването на празника от IV век.

Като празнува паметта на всеки един от дванадесетте апостоли отделно, Църквата еднакво благоговее и пред целия техен събор. Защото Свещеното Писание и Преданието, като възхваляват трудовете и мъченическата смърт отделно на всекиго от дванадесетте апостоли, прославят ги всички заедно и равночестно.

По думите на Св. Писание всички те са приятели Божии (Йоан 15:14), и когато Син Човечески седне на престола на славата Си, те всички ще седнат на дванадесет престола, за да съдят дванадесетте Израилеви колена (Мат. 19:28). Светото Предание нарича всички дванадесет апостоли славни и всехвални.

Павловден (или още: Павльовден, Павлувден) е български празник, който се отбелязва главно в Източна България, за предпазване от огън, пожар, гръм, и по-рядко от градушка. Свързва се с народните представи за унищожителната сила на огъня.

На Павловден не се работи (не се жъне) и не се пали огън дори за приготвяне на храна. В Източна Тракия не се меси хляб, за де не се сплъстява и червясва брашното.

Народни обичаи

Народен празник, който се отбелязва главно в Източна България, за предпазване от огън, пожар, гръм, и по-рядко от градушка.

Свързва се с народните представи за унищожителната сила на огъня.
На Павловден не се работи и не се пали огън дори за приготвяне на храна. В Източна Тракия не се меси хляб, за де не се сплъстява и червясва брашното.

На Петровден няма строга забрана за работа, но на Павльовден хората не работят, за да се предпазят от пожари. Не се пали огън в този ден, не се меси и пече хляб, за да не се опече и житото на нивата. Народната мъдрост поучава:

„На Петровден да жънеш, за да не го одуха, а на Павльовден леж по очи, за да не го запали!”
– „Малък Павльо големи бели прави!” („Паулус” значи „малък”).

Имен ден празнуват хората с имената Апостол, Апостолка, Цоло, Павел, Павла, Павлина, Павлета, Павлети, Павлин, Павлина, Павел.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 3252

    1 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Павел, Павла, Павлина, Павлета, Павлети, Павлин, Павлина, Павел. Става въпрос за 2ма различни Павелци ако някой не е разбрал хаха
  • 2 Народно поверие

    0 0 Отговор
    Днес празнуват осемте джуджета, Снежанка, принцът, ловецът и злата вещица, точно 12 парчока, може и още някой да се включи, защото джуджадците са дребни и стиснати и и без това не черпят.
  • 3 Яшко

    0 0 Отговор
    Аз съм на Яшков ден
  • 4 Онзи

    2 0 Отговор
    А може ли поне да, возя един чувал стари черни картофи....и грозна лелка луда....!