Червените и преработените меса увеличават риска от развитие на сърдечносъдови заболявания, съобщи изданието "MedicalExpress", като цитира мащабно британско проучване.
Изследването на специалисти от Оксфордския университет е обхванало над 1,4 милиона души, наблюдавани в продължение на 30 години. Всеки от участниците е попълвал въпросник за хранителните си навици, след което е било проследено здравословното му състояние.
Заключенията от анализите показват, че консумацията на 50 грама на ден преработени меса (бекон, шунка и колбаси) увеличава риска от коронарна болест на сърцето с 18%. Потреблението на 50 грама дневно на непреработени червени меса (свинско, агнешко и говеждо) повишава риска от подобно заболяване с 9%. Учените не могат да установят ясна връзка между консумацията на птичи меса (пиле или пуйка) и развитието на коронарна болест на сърцето.
Причините за това може да са високото съдържание на наситени мазнини в червеното месо и на сол в колбасите. Високият прием на наситени мазнини повишава нивата на т.нар. лош холестерол, а прекалената консумация на сол повишава кръвното налягане.
Холестеролът и високото кръвно налягане са рискови фактори за развитието на коронарна болест на сърцето.
Резултатите от мащабното изследване са публикувани в научното издание "Critical Reviews in Food Science and Nutrition".
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 човек от народа
Коментиран от #3
18:32 27.07.2021
2 Яжте на, мъжа, си парите
18:45 27.07.2021
3 Гост
До коментар #1 от "човек от народа":
На кой,на боико ли?18:57 27.07.2021
4 Гошко
19:36 27.07.2021
5 ВИНАГИ КАТО ЯДЕТЕ КОЛБАС
Коментиран от #6
20:40 27.07.2021
6 devil
До коментар #5 от "ВИНАГИ КАТО ЯДЕТЕ КОЛБАС":
Имаш един плюс от мен много си прав21:47 27.07.2021
7 васик атанасова
ВИЕ КВО БЕ ИСКАТЕ ДА УМРЕТЕ ЗДРАВИ ЛИ
ХАХАХАХАХАХХАХАХХАХАХАХХААХАХАХАХАХ
02:43 28.07.2021