27 Юли, 2021 18:30 2 816 7

Червените и преработените меса повишават риска от...

  • месо-
  • здраве-
  • червено месо-
  • колбаси-
  • преработено месо

50 грама на ден преработени меса (бекон, шунка и колбаси) увеличава риска от коронарна болест на сърцето с 18%, а от червени меса (свинско, агнешко, говеждо) - с 9%

Червените и преработените меса повишават риска от... - 1
Снимка: shutterstock

Червените и преработените меса увеличават риска от развитие на сърдечносъдови заболявания, съобщи изданието "MedicalExpress", като цитира мащабно британско проучване.

Изследването на специалисти от Оксфордския университет е обхванало над 1,4 милиона души, наблюдавани в продължение на 30 години. Всеки от участниците е попълвал въпросник за хранителните си навици, след което е било проследено здравословното му състояние.

Заключенията от анализите показват, че консумацията на 50 грама на ден преработени меса (бекон, шунка и колбаси) увеличава риска от коронарна болест на сърцето с 18%. Потреблението на 50 грама дневно на непреработени червени меса (свинско, агнешко и говеждо) повишава риска от подобно заболяване с 9%. Учените не могат да установят ясна връзка между консумацията на птичи меса (пиле или пуйка) и развитието на коронарна болест на сърцето.

Червените и преработените меса повишават риска от...
Снимка: shutterstock

Причините за това може да са високото съдържание на наситени мазнини в червеното месо и на сол в колбасите. Високият прием на наситени мазнини повишава нивата на т.нар. лош холестерол, а прекалената консумация на сол повишава кръвното налягане.

Холестеролът и високото кръвно налягане са рискови фактори за развитието на коронарна болест на сърцето.

Резултатите от мащабното изследване са публикувани в научното издание "Critical Reviews in Food Science and Nutrition".


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 човек от народа

    8 3 Отговор
    яжте само живо месо ! първо - черния дроб на врага си !

    Коментиран от #3

  • 2 Яжте на, мъжа, си парите

    3 2 Отговор
    И ходете при чужди, ако са богати,на карайте ги, да ви заведат в Египет....ако не са богати, радвайте се на, физиономии те,, им, но ваште не са за изпущане..... ужассссссс...!
  • 3 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "човек от народа":

    На кой,на боико ли?
  • 4 Гошко

    5 1 Отговор
    Щуротии на квадрат... Щото да живееш в голям град и да дишаш "чистия" градски въздух е много полезно, нали? Или да пиеш вода от незнайни източници - също... Самия живот е предпоставка за бъдеща смърт, всичко е въпрос на време...
  • 5 ВИНАГИ КАТО ЯДЕТЕ КОЛБАС

    5 0 Отговор
    МУ МЕРЕТЕ КРЪВНОТО ,ЗАЩОТО НЕ СЕ ЗНАЕЕ КОЙ Е ВЪТРЕ😵

    Коментиран от #6

  • 6 devil

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "ВИНАГИ КАТО ЯДЕТЕ КОЛБАС":

    Имаш един плюс от мен много си прав
  • 7 васик атанасова

    2 1 Отговор
    НАЙ ВКУСНИТЕ НЕЩА СА ВРЕДНИ ХАХАХХА
    ВИЕ КВО БЕ ИСКАТЕ ДА УМРЕТЕ ЗДРАВИ ЛИ
    ХАХАХАХАХАХХАХАХХАХАХАХХААХАХАХАХАХ