Last news in Fakti

4 Август, 2021 17:29 10 385 9

Ето колко са делфините в Черно море

  • делфини-
  • брой-
  • популация-
  • черно море-
  • експедиция

Eкспедиция установи броят на трите вида морски бозайници, които се срещат тук

Ето колко са делфините в Черно море  - 1
Снимка: shutterstock

В периода от 27 юли до 1 август се проведе лятната експедиция на Зелени Балкани за проучване на популациите на морски птици и бозайници в българските териториални води на Черно море.

Тя е част от програмата на организацията за проучване и опазване на китоподобните бозайници в нашето море, в рамките на която регулярно се извършват подобни експедиции вече пета поредна година.

Целта на тези проучвания е да се попълни липсата на данни за тези морски обитатели, които да послужат за оценка на състоянието на техните популации и въвеждането на адекватни и ефективни мерки за опазването им.

Един от най-деликатните моменти при планирането на всяка една експедиция е съобразяването с метеорологичната обстановка и най-вече вятъра, който, за разлика от сушата, в морето рядко липсва.

Това понякога налага прекъсване на плаването, поради влошаване състоянието на морето, което води до невъзможност за извършване на наблюдения, или преместване в друг участък от крайбрежието с по-подходящи условия.

Всичко това, ежеминутно съгласувано с капитана на плавателния съд и екипажа, прави възможно експедицията да се проведе възможно най-компактно, в най-кратък период от време. А това е едно от много важните условия при последващото анализиране на данните.

По време на тази експедицията екипът на Зелени Балкани измина на борда на плавателен съд, яхта Калиакрия, общо 440 километра трансекти. Регистрирани бяха 72 наблюдения на делфини с общо 211 индивида, от които 46 на муткури, 17 на афали, 8 на обикновени делфини и при едно от наблюденията не беше установен вида на наблюдаваните китоподобни.

Като цяло съотношението между трите вида е подобно на това през пролетните експедиции. Направиха впечатление неравномерното разпространение на видовете, хранителните миграции на муткури по южното крайбрежие, както и по-големите и зрелищни групи на афали с около 20 индивида и обикновен делфин с 13 индивида.

По-слаби са резултатите при птиците, в сравнение с предишни експедиции. Най-много наблюдения са регистрирани на вида малка чайка (Larus minutus). А сред по-интересните наблюдения са тези на хранещи се морелетници, чието поведение на преследване и отмъкване на плячката на рибарки и други чайки е доста зрелищно, група средиземноморски буревестници (Puffinus yelkouan), които се срещат по-рядко в Черно море през лятото, а също и на асоциирано поведение на хранещи се чайки и делфини.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БОРУНА ЛОМ

    13 2 Отговор
    С ТЕЗИ НАТОВДКИ УЧЕНИЯ, ВСИЧКО ЖИВО ЩЕ СЕ ЗАНУЛИ! ЖАЛКО
  • 2 Иван Грозника

    4 8 Отговор
    Ко Черно море бре,это русское озеро! Ну,давайте по рюмочки,по маленкой..
  • 3 Броили,грънци.

    18 1 Отговор
    Тези НПО-та само смучат държавни пари и са вредни за природата. Ползата от тях е нулева. Всичко е мижи да те лажем.

    Коментиран от #5

  • 4 Е това

    14 4 Отговор
    бие тъпомера. Преброили делфините! Утре ще преброят цацата, паламуда и попчетата. А рапаните кога?
  • 5 ФАКТ :

    2 3 Отговор

    До коментар #3 от "Броили,грънци.":

    В голямата си част парите на "зелените" организации са от изготвени от тях европроекти и така печели и България...

    Коментиран от #8

  • 6 информиран

    3 0 Отговор
    Нещо това броене не съвпада с прословутата европрограма за броене на дефините в Черно море и "усвоените" от г-жа Ваня Григорова и наша фирма /чрез възлагане/ 6 милиона лева!!
    В момента тя отново е " големия " шеф в МОСВ!!
  • 7 ХАХАХА

    2 0 Отговор
    Имаше и по-малоумни “проекти”! Не сме за рабравили как ГЕРБаджийте броиха комарите по Дунав за няколко милиона! Ще се намери ли кой да дръпне шалтера на тези “зелени” рекетьори?
  • 8 Чушки…

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "ФАКТ :":

    И какво точно печели Р. България? Цялата парса отива в джобовете на тези нагли зелени мошета!
  • 9 въпросче

    0 0 Отговор
    Тези мозъци от Зелени Балкани преди години нали щяха да броят комарите по р.Дунав? Но май нищо не стана,ама си прибраха парите за това. Сини Балкани.