22 Август, 2021 14:37 7 518 25

Чужденки разказаха за живота си в България

  • чужденци-
  • българия-
  • живот в българия-
  • впечатление

Три жени споделят за преживяванията си в нашата страна и разкриват кое им харесва и кое - не

По българското Черноморие има недостиг на квалифициран персонал - това се твърди от години. Защо тогава не доведем хора от Украйна, Беларус или Молдова, питат някои. Всъщност такива вече има. Лариса, Евгения и Альона например, които работят на рецепцията в малък туристически комплекс на северното Черноморие, предава "Deutshe Welle".

Украинката Лариса е от Хмелницки и вече от 23 години живее в България. Всяка година се връща в Украйна, където прекарва по няколко месеца. "В две държави живеем," както казва тя самата. Омъжена е за българин, двамата имат една дъщеря. Дали в България печели по-добре, отколкото в Украйна? "Не бих казала", предпазливо отговаря Лариса.

Лариса: "България е занемарена"

Нейната сънародничка Евгения Василева е омъжена с две деца и също смята, че заплащането не е решаващ фактор. "Ако има хубава работа, и в България, и в Украйна може да се печели добре", казва тя. "Много ми харесва работата, лошото е, че не е целогодишно, а само за лятото", допълва Евгения.

А дали България има потенциала да привлече повече украинци, които биха искали да работят и живеят тук? "Зависи от коя част на Украйна. Може би да", колебливо отговаря Евгения.

Лариса харесва България заради хубавото време и морето. Харесва ѝ и това, че българите "ценят своята история". А Евгения казва: "В България най-много харесвам природата и хората. За политиката не мога да говоря, защото не разбирам. Тя не е моята политика." В малкото населено място, където живее, тя се тревожи най-вече от нивото на здравеопазването и образованието. "Това е най-важното за моите деца", уверява ни Евгения. "В големите градове нещата сигурно изглеждат другояче", добавя тя.

Альона Филатиева, която е родом от Брест в Беларус, се безпокои от политическата обстановка в България, а на Лариса не ѝ харесва, че страната изглежда занемарена. "Особено що се касае до чистота", уточнява тя. Но нима в Украйна е по-чисто? "Разбира се! Хмелницки е най-чистият град, който съм виждала".

Лариса смята, че за да се подобри туризмът по българското Черноморие, трябва на първо място да се промени отношението към хората. Независимо дали си румънец, дали си украинец, или си българин. "И обслужването да се държи на едно нормално, качествено ниво", добавя тя.

Альона говори за туристите с много повече симпатия: "Хората са дошли на почивка, носят добро настроение, не ни създават проблеми," казва тя.

Какво разказват за Украйна и Беларус?

И трите живеят в България над 20 години, но не са прекъснали връзките си със своите страни. "В момента в Украйна не е много хубаво, но хората все пак живеят, работят и учат", казва Женя и добавя: "За войната там дори моите роднини са на различно мнение. Едни казват, че виновни са украинските националисти, други пък - че руснаците са влезли, за да вземат властта. Аз лично не мога да преценя, не съм там и не знам."

Лариса също се вълнува от събитията в Украйна. И също се затруднява да обясни случващото се: "Това не е за една минута отговор. Важно е как започна. А в момента е ясно - Украйна срещу Русия, естествено."

И Альона следи внимателно случващото се в Беларус. Тя предпочита да се информира от първа ръка, а не толкова от медиите: "Разказват ми моите близки какво става - майка ми, моята приятелка, която живее буквално срещу президентската резиденция в Минск. Хората в Беларус искат да живеят пак в онова спокойствие, което е било изградено от нашия президент в продължение на години. Новите тенденции в страната не водят до нищо и хората искат това да спре и да живеят както преди."

Лариса разказва, че в България общува с много други хора от Украйна, Беларус и Молдова - както туристи, така и персонал по Черноморието, пък и хора, накупили тук имоти. "Имаме си свой собствен "Съветски съюз", шегува се тя. А общуването им протича на руски: "Защото ние така сме научени на мислим. Пък и това е международен език, все пак."

Потвърждава го и Альона: "Нашите сънародници от Украйна, Беларус, Молдова - много си общуваме помежду си. Говорим само на руски. И вкъщи пазим майчиния език. Моите момчета помежду си говорят обаче на български." В Беларус тя работела като учителка, преподавала на беларуски, но вкъщи говорели на руски. Украинката Евгения добавя: "Аз вече съм 20 години тук и не само говоря, но и мисля на български."

Трите симпатични и усмихнати жени се чувстват добре в България. Пък и тази година сезонът по Черноморието е по-добър от миналогодишния, казват те. Дали нещо им липсва? Альона отговаря от свое име, но същото вероятно важи и за нейните колежки: "Много дълго време ми трябваше да свикна, че не съм в моята държава. Все исках да се върнем с моето семейство в Беларус. Но сега вече в България се чувствам у дома си, това е най-хубавото."


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 25 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Пръц

    67 11 Отговор
    Браво,достойни за уважение жени,които с честен труд изкарват хляба си работейки на чорбаджиите изедници по морето.
  • 3 Господ е Българин

    22 3 Отговор
    И създател на всичко видимо и невидимо и на Адам и Ева И неразумни ЮРОде поради что се срамиш да се наречеш Българин
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Чоко

    9 3 Отговор

    До коментар #1 от "Анонимен":

    Да не съм те канил.
  • 6 Браво

    63 7 Отговор
    Братята и сестрите славяни са винаги добре дошли. Африканци не ни трябват.

    Коментиран от #8

  • 7 О МАЙН ГОТ

    22 5 Отговор
    ЩОМ ТРЕТИЯ СВЯТ НИ ДАВАТ ОЦЕНКА ТРИ,ИНТЕРЕСНО ОТЛИЧНИЦИТЕ КАКВО ЩЕ КАЖАТ😱😱😱🌚🌚🌚

    Коментиран от #9

  • 8 Мъкедон

    5 42 Отговор

    До коментар #6 от "Браво":

    Абе, ти па какъв славянин си бе, татарино?

    Коментиран от #12

  • 9 Мъкедон

    14 19 Отговор

    До коментар #7 от "О МАЙН ГОТ":

    Ами един чех-карикатурист ти даде най-верния отговор.Та не знам защо питаш, след като знаеш отговорът.

    Коментиран от #23

  • 10 До коментар #6 Браво,

    14 35 Отговор
    Първо ние не сме славяни по произход това значи че не знаеш произхода на прабългарите, и следователно не сме братски народи!!!!
    Второ тази като казва че България е занемарена да си върви у тях,аз имам право да го кажа защото живея тук и не съм избягал,а тв е избягала от роднината си и е чужденка,по добре да си мълчи че аз ако съм и работодател ще я Изгонят!!!!!

    Коментиран от #25

  • 11 Алекс

    10 34 Отговор
    Продажни мухли гурбетчийки да си вървят от където са дошли!!!!!!
  • 12 От Сердика

    25 4 Отговор

    До коментар #8 от "Мъкедон":

    Не всички сме от родата с шалвари и фесове. Българите сме славяни, мохамеданите сте с друг произход.

    Коментиран от #17

  • 13 А чий шпекув

    2 10 Отговор
    Търсите у БГ,ний да идваме у ваше селу, я пък него не харесвам, там не е за всеки, спомени.....а не винаги всички спомени, могат да го правят човек штаслиф...!?
  • 14 смок

    28 2 Отговор
    Лариса: "България е занемарена." Право е момичето,така е.
  • 15 бобчо

    23 0 Отговор
    Аз винаги съм се чудел какво ли си мисли германец шофиращ събствената си кола в София ?? За дупките по улиците, мръсотията по улиците, ромите с каруците в София, ? Аз ако към германец и мина с автомобила си през кв. Христо Ботев за ж.к. Слатина сигурно веднага ще тръгна за Германия и никога няма да си помисля с добро за България!

    Коментиран от #24

  • 16 България, е занемарена,, моми чуждоземки

    3 4 Отговор
    Но, има,, хубави младежи,, и ,, от острова,, с банкови сметки, така, че отново добре сте се насочили.....!
  • 17 Пешо Папура

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "От Сердика":

    Ами бе. Да не верваш. Батка, на тоя световен кръстопът толкова семе се е изляло, че и господ не може ти каза какъв си!Така де, кой от къде минАл-все ..ал. Така че по-полека с произхода. Да не се окаже, че сте рода по съребрена линия с арапина на Петър Първи.
  • 18 Перо

    13 2 Отговор
    По-добре украинци,белоруси и молдовци,отколкото фанатизирани талибански примати от Афганистан и Пакистан!
  • 19 Гост

    7 0 Отговор
    Всяка година наще робовладелци ревът,че немогът да си хванат жертви да им работят за без пари по 15часа.Тези три лелки живеят от 20г. в БГ,затова бачкат.
  • 20 ??????

    4 0 Отговор
    Това вчера го писаха в Днес.Претоплена манджа.
  • 21 един от стадото

    4 1 Отговор
    тръгнал за Волга, дошъл си с Олга. Рускини по нашите земи дал Господ не от вчера. Комаджиите и Тюменджиите редовно ги правеха тия номера. Лошото е, че при тях като се върнат често жените им вземат връх и командорят. И често са в двете крайности, от добри домакини и въртикъщи до писюрани и повлекани. Но те не са толкова виновни, колкото приемника им. Понякога и той същия като нея. Сядат на шише ракия и до като не го опукат и тя не счупи една точилка в гърба му не мирясват.. Вечна дружба

    Коментиран от #22

  • 22 Пешо Папура

    3 2 Отговор

    До коментар #21 от "един от стадото":

    Хахахаха, точно така беше.Пък и сега е. Като ги гледаш тия трите годзили...малее, да не си им в ръцете. Имам си един комшия. Талантлив инженер-конструктор. Доведе си една рускиня, голяма красавица. Беше добра домакиня...нооо...много обичаше да хойка. Още първите три месеца ''обърна'' комшиите и в трите входа. Та сега даже тя не може да каже от кого са децата и.
  • 23 Глокая Куздра

    3 2 Отговор

    До коментар #9 от "Мъкедон":

    Един чех, "на чужд гръб и сто тояги не са много". Имали ли са война чехите, немски коняри, помагаха на фашистите през ВСВ, 500 години робство сме издържали, Баташко клане..нищо не знаят...Ако не сме били ние тука да се занимават с нас османлийте сега чехите щяха да са с чалми. И да не ми се правят чехите, порасна им работата много като пак слугуват на швабите, 80те години баща ми прибра от улицата две млади семействота да преспят у нас иначе опъваха палатката в градинката, на черноморието им беше позволено само да ходят и баха гладни като въшки, лапаха домашни домати като невидели сега вече се правят на фини господа а са си същите нещастници....
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Много историк

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "До коментар #6 Браво,":

    се навъди - и все от компетентен по-компетентен. "Ние не сме славяни по произход" - едно странно твърдение на човек, който знае всичко. А присъствието на славянски субстрат в езика на огромни маси от население, вкл. и в съвременния български, на славянска топонимия, на славянски заемки в езикови специфики на много европейски езици /за съвременния български да не говорим, но за унгарски, скандинавската група, дори немски.../ - това са все доказателства, че със славяните нямаме нищо общо. Както и с един текст - "...а там всички говорят на чист славянски..." - става дума за територия, за която твърдим, че някога е била българска. Май е време да спрете с тия глупости , чийто прицел е дистанциране от славянската съвременност на чисто политическа основа?