Last news in Fakti

26 Август, 2021 15:38 5 197 18

Световен ден на кучето: Любопитни факти за най-добрия приятел на човека

  • световен ден-
  • световен ден на кучето-
  • куче-
  • домашен любимец-
  • най-добрият приятел на човек

Днес е денят, в който отдаваме чест на най-верните ни любимци - кучетата

Световен ден на кучето: Любопитни факти за най-добрия приятел на човека - 1
Снимки: Shutterstock

Кучетата са едни от най-невероятните създания на планетата. От молбите за храна, през радостното махане с опашка при завръщането на собствениците им у дома, до лая им с поглед към каишката, сигнализирайки, че е време за разходка - те правят всевъзможни неща, за да предизвикат усмивка. По случай днешния Световен ден кучето ето някои любопитни факти за нашите четириноги другари, предаде БТА.

Казваме, че кучето е най-добрият приятел на човек, но най-правилно ще бъде, ако кажем, че то е най-верният другар на жената. Американско проучване показва, че представителките на нежния пол са изиграли ключова роля за приобщаването на кучетата към човешкото общество, първи са започнали да се отнасят с обич към тях и да им дават имена.

Световен ден на кучето: Любопитни факти за най-добрия приятел на човека

Кучетата са първият опитомен от човека животински вид. Най-ранните свидетелства за отглеждането им като домашни питомци са отпреди 15 000 години.

Хората говорят на кучетата от хилядолетия. През годините десетки изследвания са потвърдили това, което много стопани на четириногите питомци знаят - че те са способни да разбират както думите, така и интонацията.

Дълго време обаче за учените оставаше неизвестно точно как кучешкият мозък обработва човешките слова и интонация. Отговорът на този въпрос дава унгарско проучване, чиито автори установиха, че кучетата, подобно на хората, обработват речта йерархично - първо интонацията, после значението на думите. И думите, които изричаме, и интонацията, с която говорим, носят информация за питомците ни, обясни ръководителката на изследователския екип Ана Габор.

Стопаните на домашни любимци неведнъж са забелязвали как питомците им се "заглеждат" по телевизора. Някои собственици дори могат да се закълнат, че животните следят с интерес случващото се на екрана. Какво точно обаче виждат в действителност кучетата, докато "гледат" телевизия? За разлика от котките, чието зрението възприема случващото се на телевизионния екран по същия начин като човешкото, ситуацията с кучетата е по-сложна. Те имат двуцветно зрение, тоест могат да открояват нюанси в жълто-синята гама, но не виждат зелено. Освен това зрението им в сравнение с човешкото е "размазано". За хората е удобно да гледат 16-25 кадъра в секунда, докато кучетата се нуждаят от скорост от най-малко 70. Така те възприемат случващото се на по-стари телевизори в неприятно забавено темпо. На по-съвременните и по-мощни устройства с дисплеи с течни кристали или OLED екрани кучетата възприемат картината почти по същия начин като хората.

Според шведско изследване четириногите другари на човека може да изпитват стрес заедно със собствениците си, като синхронизирането на негативните емоции се случва независимо от породата и предназначението на кучето.

Световен ден на кучето: Любопитни факти за най-добрия приятел на човека

Миналото лято специалисти от университета по ветеринарна медицина в Хановер, Германия, проведоха експеримент, който доказа, че кучетата са способни в голяма част от случаите да разпознаят проби, взети от заразени с коронавирус пациенти.

Единствените домашни любимци, които числено превъзхождат кучетата, са рибките.

Представителите на породата Басенджи са единствените кучета, които не могат да лаят. Те издават звук, напомнящ йодел.

Най-здрави според неотдавнашно проучване са бигълите.

Кучетата от породата Норвежки лундехунд пък имат повече пръстчета на лапите от останалите - минимум шест на всяка.

Най-ярката звезда на небосклона - Сириус, е известна и като "кучешката звезда", тъй като се намира в съзвездието Голямо куче. Съзвездието "представлява" митичното куче Лелап - подарък от Зевс на Европа, дъщерята на финикийския цар Агенор.

Стара шотландска поговорка гласи: "Който си ляга с куче, става с бълхи".

"Освен кучето книгата е най-добрият приятел на човека. Вътре в кучето е много тъмно за четене", е казал комикът Граучо Маркс.

"Кучетата ни смятат за по-висши същества, а котките - за по-нисши. Прасетата се отнасят с нас като с равни", е казвал пък британският политик и държавник Уинстън Чърчил.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 One

    7 1 Отговор
    Добре де...във филма "Алфа " първобитен човек опитомява вълк, когато не е имало и помен от кучета. В статията се споменава, че кучето е опитомено първо, как става номера, при положение, че кучетата произхождат от вълците, а не обратно?! Както и да е-харесвам кучетата. Верни, лоялни, другари, така бих ги описал. Но не мога да се сдържа.....харесвам и кучешката. Поза!
  • 2 55555

    6 2 Отговор
    Няма опитомяване! Кучето си е създадено куче!

    Коментиран от #4

  • 3 ИстинскиФакти

    5 16 Отговор
    Омерзително, господа, адски омерзително!!!

    Светът си направи тотем КУЧЕ, Разумът е мъртъв!

    Символът на гнусотата, лицемерието и тъпотата - ПСЕ!

    Кое друго животно може да издава омерзителен звук без прекъсване 24/7?!
    Кое друго животно търси изпражнения и ги яде?! (Котката например ходи на определено място и там даже си ги зарива!)

    Абе какво да обсъждаме просто?!
    Спортът и любовта към псетата съсипаха Света!

    Коментиран от #5, #6, #8, #15, #17

  • 4 Куджо

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "55555":

    Вълкът еволюира в куче,когато отделни индивиди започват да общуват и живеят при човека.Главна роля изиграват промяната на начина му на живот и изкуственият подбор на тези които поради мутации не биха оцелели в природата.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 сила

    8 2 Отговор

    До коментар #3 от "ИстинскиФакти":

    ЧЕЛ СЪМ БЕЗУМНИ ПРОСТОТИИ И ГНУСОТИИ ОБАЧЕ ТИ СИ НОМЕР 1
  • 7 Уили

    13 1 Отговор
    Най милите и състрадателни същества. Ако хората взимаха пример живота щеше да е прекрасен.
  • 8 М даааа

    15 1 Отговор

    До коментар #3 от "ИстинскиФакти":

    А някой беше казал-,,Колкото повече опознавам хората, повече започвам да обичам животните
  • 9 Обективно

    11 1 Отговор
    Мене кучета са ме спасявали

    Коментиран от #12

  • 10 Нашето куче

    6 1 Отговор
    Гледа детско предаване...!
  • 11 Раданч Татлъту

    6 3 Отговор
    Честит празник на кучелюбците!🐕‍🦺🐕‍🦺🐕‍🦺🐵👍
  • 12 Раданч Татлъту

    1 3 Отговор

    До коментар #9 от "Обективно":

    От кво,от Ковид-19 ,не ли?🙉🙉🙉👍
  • 13 ЛАСИ ОТ ЛЯСКОВЕЦ

    4 2 Отговор
    ВСИЧКО Е ВЯРНО,НО НАЙДОБЪР ДРУГАР НА ЖЕНАТА Е БАНКОМАТА🤑🤑🤑
  • 14 Мюмюн

    3 3 Отговор
    Туй самата истина-кучитата са авери на хората, ету-мойто идиниа пес, на име Чалгар, умирга да слуша нашиа гуру Кондю, маха сас упашка и са упитва да са калчи вав ритамат на музиката, чесно! Друготу пес, по име васил, лай кат разпран, кат зърни други ман.га.ли. да минават пу сокака и ги гони чак ду парва буна. Хубуу е чувек да има кучи за дрогар-хем пази кащата, хем тарси и намира разни нища, уж изгубени ут нипознати пу улицити. Оня ден са варна сас идин златен синджим моя пес, уткъде го е докопал ни зная, мистериа, ама на а.ка.но. миришиши синджимката. Можи собствиникат да се е изпуснал ут страх кат е зърнал кой гу гони пу шусето.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 към номер 3

    13 1 Отговор
    Явнo мнoгo прocт и cмoтaн чoвeк нeвeж e нaпиcaл кoмeнтaрa Първo идиoт Кучeтaтa рaбoтят кaтo cпacитeли..cпacявaт чoвeшки живoти,кaтo пoлицaй,тaнциoри,пcихoлoзи нa бoлни дeцa и възрacтни хoрa..Прoчeтeтe мaлкo прocтaкo..Пocлe вcички кучeтa ca мнoгo пo-умни ceнзитивни oт някoй хoрa ,a и пo-крacиви..И oщe взeмeтe ce гръмнeтe..Чoвeк кoйтo нe oбичa кучeтa..нe oбичa и хoрaтa И нямa рaбoтa ни при хoрa ..ни при живoтни..Бoклук c прocтaшки кoмeнтaр нa нeвeжa
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 въпросче

    0 1 Отговор
    Изтрещяли хора! Кога ще провъзгласят и ден на котките? Ден на орела,на червеите,на крокодили и разни там други гущери.