Last news in Fakti

10 Септември, 2021 14:34 7 626 19

Какво се случва с телата на будистките монаси след смъртта им?

  • будизъм-
  • будистки монаси-
  • монаси-
  • смърт-
  • разлагане-
  • тяло

Защо телата на монасите се разлагат толкова бавно след кончината им

Какво се случва с телата на будистките монаси след смъртта им? - 1
Снимка: Shutterstock

Актуални изследвания показват, че телата на тибетските будистки монаси се разлагат много бавно след смъртта, съобщават световните издания, цитирани от Блиц.

По-рано учените предполагаха, че бавният процес на разлагане на тялото зависи от ефекта на медитацията, в която се намират будистките монаси. Доказателства за тази хипотеза се появиха на 28 август 2014 г. след смъртта на тибетския будистки монах Геше Лхундуб Сопа на 91-годишна възраст.

Геше Лхундуб Сопа, който е бил наставник на Далай Лама в Тибет, променя местожителството си и се премества в Уисконсин през 1967 г. Там той е съосновател на Будисткия център и преподава в Университета на Уисконсин. Той се сприятелява с известния американски невролог Ричард Джей Дейвидсън.

Дейвидсън си спомня как три дни след смъртта на Геше Лхундуб Соп тялото му стояло облегнато на стената, то нямало типичния за мъртво тяло мирис, а кожата му изглеждала като "прясно изпечен хляб". Изглеждал така, сякаш медитирал.

Пет дни по-късно неврологът отново преглежда тялото на мъртвия си приятел. По него нямало абсолютно никакви промени, което силно изненадало учения. Тялото на Сопа започва да се разлага едва седем дни по-късно, след което е кремирано.

Тибетските будисти вярват, че мъртвите монаси се намират в дълбоко, последно медитативно състояние, наречено тхукдам, по време на което съзнанието постепенно се трансформира в ясно съзнание, а след това тялото започва да се разлага.

Дейвидсън и колегите му са се опитали да изследват феномена тхукдам, но не откриват никаква мозъчна активност при мъртвите монаси.

В Индия проучване на медитативното състояние след смъртта, ръководено от Център към Университета на Уисконсин-Медисън, установило, че живите субекти показват ясно изразена мозъчна активност, а в нито един от случаите на тхукдам не са открити никакви сигнали.

Учените така и не са успели да потвърдят дали будистките монаси медитират след смъртта или не. Освен това не е ясно защо телата им не се разлагат дълго време.

Дейвидсън казва, че е крайно време западната медицина да промени традиционното си определение за смъртта. Тибетските будисти вярват, че биологичната смърт е по-скоро процес или пътуване през различни състояния.

Според Далай Лама, ако науката признае нещо за несъществуващо, тогава ние трябва да го признаем за несъществуващо, но ако науката не открива нещо, това е съвсем друг въпрос. Такъв е например случаят с човешкото съзнание, което науката не може да види и изучи.

Оказва се, че тхукдам е по-сложен процес, който може да показва, че съзнанието съществува отделно от мозъка.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    17 15 Отговор
    изгниват-това се случва. другото е приказки за деца в ютуб

    Коментиран от #5

  • 2 Гост

    11 10 Отговор
    Глупости! Щом е човек и има всички физиологични нужди, значи и смъртта е като всеки друг, разликата е в религиозните убеждения за положението след смъртта!
  • 3 Мръсния Фикри

    15 4 Отговор
    Няма как, чрез медитация да се случва това, гледах филм, балсамиране, но едно не мога, да проумея, след като БГ знае какво го очаква, защо прави злини..... тема, която дойде точно навреме...!

    Коментиран от #7

  • 4 Може би

    31 2 Отговор
    Е от начина на живот и от това с което се хранят! Храната им е здравословна и чиста, а ние ядем месо и полуфабрикати!
  • 5 не позна

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    Провери Хамбо Лама Итигелов
  • 6 Зик

    14 1 Отговор
    Те вярват в прераждането , независимо във каква форма ,животно , дърво ,цвете или в друг човек.
  • 7 🏈🏈🏈🏈

    13 4 Отговор

    До коментар #3 от "Мръсния Фикри":

    Ако щеш вярвай . Тяхната религия и виждания за живота са странни за хора като нас . Много хора вярват ,че Христос е бил в Индия преди да се появи пред юдеите . И после пак се е върнал там , след разпъването . Без да е умирал .
  • 8 Жоро

    3 10 Отговор
    Тялото на Сопа започва да се разлага едва седем дни по-късно, след което е кремирано.
    Сериозно? Аз пък си мислех, че след кремация остава пепел!?

    Коментиран от #9

  • 9 🏍️🏍️🏍️🏍️🏍️

    16 1 Отговор

    До коментар #8 от "Жоро":

    Не четеш внимателно . След като е тръгнал да се разлага е кремиран .Май спиш и четеш.
  • 10 Госあ

    1 10 Отговор
    “ Според Далай Лама, ако науката признае нещо за несъществуващо, тогава ние трябва да го признаем за несъществуващо, но ако науката не открива нещо, това е съвсем друг въпрос. ” разликата между далекоизточните религии и тези дошли от пустините на близкия изток като християнство, ислям, юдаизъм. Един дол дренки по своето същество.

    Коментиран от #12, #15

  • 11 Фактолог

    10 2 Отговор
    Спомням си преди години, през 80-те години в ТТА паралели бяха писали за един индийски йога, който беше погребан жив, бяха му сложили някаква апаратура да следят състоянието му, малко след погребването всички функции на тялото спират, след четиридесет дни постепенно започват да се появяват признаци на живот, сърцето отново започва да бие и тялото оживява. Та този йога тогава забравил съм името му, казваше, че тялото е една роза, която се сменя.
  • 12 Ерец

    3 4 Отговор

    До коментар #10 от "Госあ":

    За атеист като тебе имали някакво значение какво е казал Далай Лама ? А когато Хашем ни е дал Тора в далечния изток е било див шаманизъм .
  • 13 Шизо

    3 4 Отговор
    Евът ги некрофилите
  • 14 Behemoth

    4 4 Отговор
    И каква им е ползата от това?Правят сечено на червейчетата ли?!
  • 15 Ерец

    10 1 Отговор

    До коментар #10 от "Госあ":

    Извинявай забравих да ти напиша. През 1992 г. същата тази наука в токийския Tokyo Denki University не можа да открие какъв е феноменът на покойната Вера Кочовска при изследване на нейните способности .А тя съвсем лаконично даваше отговор - “ Направлява ме Бог” !

    Коментиран от #16, #19

  • 16 Госあ

    4 6 Отговор

    До коментар #15 от "Ерец":

    “Да се опитваш да търсиш доказателства за боговете е все едно да осветяваш с факла слънцето” японска мъдрост. Мусаши казва, почитай боговете, но не разчитай на тях. Не съм атеист, а политеист. Такива са били всички европейци преди християноюдеоислямизацията на Европа.

    Коментиран от #18

  • 17 Какво се случва с телата на будистките м

    1 2 Отговор
    Стават на пилешко в сладко кисел сос
  • 18 Ерец

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "Госあ":

    Творецът-Бог (на японски Созошю) е само един ! Както и баща ти може да бъде само един , нали !?
  • 19 ananas

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Ерец":

    от къде е този цитат за Вера? Имаш ли източника?