19 Октомври, 2021 14:28 5 944 4

Огромна морска звезда с 19 пипала се хвана в капан за раци

  • морска звезда-
  • слънчогледова морска звезда-
  • рибар-
  • капан за раци-
  • сащ-
  • тихия океан-
  • критично застрашен вид-
  • улов

Слънчогледовите морски звезди са критично застрашен вид, който изглежда се завръща

Огромна морска звезда с 19 пипала се хвана в капан за раци - 1
Снимка: shutterstock

Някои морски звезди се открояват повече от други, като изключително рядката слънчогледова морска звезда, която се оказа в мрежите на американски рибар.

Лий Лефър бил на лов за раци край бреговете на малък остров в окръг Сан Хуан, Вашингтон. Когато извадил един от капаните, с изненада видял, че вътре нямало раци, а гигантска яркооранжева морска звезда с 19 пипала, разказва историята му телевизионният канал Fox News.

Лефър бил много изненадан от улова си, тъй като слънчогледовите морски звезди са изключително редки, а и в последните няколко години популацията им в северозападната част на Тихия океан драстично е намаляла.

Според Международния съюз за опазване на природата (IUCN), слънчогледовите морски звезди (Pycnopodia helianthoides) са критично застрашен вид. IUCN изчислява, че популацията на морските звезди е намаляла с повече от 90% поради заболяване, довело до масовата смърт на морски звезди край тихоокеанския бряг на Северна Америка през 2013 г.

Слънчогледовата морска звезда, уловена от Лефър, изглежда здрава, според направената снимка. Тя е с всичките си 19 лъча и няма обезцветяване на кожата или лезии, каквито се срещат при болните индивиди.

„Улавянето на слънчогледова морска звезда беше потенциално доказателство, че те се завръщат“, казва рибарят, който описва срещата си с гигантския морски обитател като "вълнуваща и красива".

"Морските звезди са важна част от океанската екосистема и всяко доказателство, че те все още са наоколо, е добра новина", добавя мъжът.

Слънчогледовата морска звезда, е единственият вид от своя род и се смята за най-голямата морска звезда в света. Разперени, пипалата ѝ могат да достигнат до над 1 метър, като възрастните индивиди имат между 16 и 24 крайника.

До 2013 г. видът е широко разпространен по североизточното крайбрежие на Тихия океан, но през 2013 г. е отчетен рязък спад в популацията им и те се превръщат в критично застрашен вид. Причината за това е мистериозна болест, наречена "Синдром на загубата на морски звезди". Заради нея измират 90% от прдставителите на вида.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хмм

    10 1 Отговор
    И ковида е мистериозна болест и няма лекарство но има ваксини които не действат

    Коментиран от #4

  • 2 звездата

    5 0 Отговор
    Пуснете ме,че аз съм македонски флаг,
    пуснете ме,че аз не съм с характер благ.
  • 3 Всички ДК

    1 0 Отговор
    Да си представят, че са те, ма то няма черна и лилава... язък...!
  • 4 Рошко

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Хмм":

    Тцтц изпревари ме, щях и аз нещо подобно да пиша