Last news in Fakti

2 Ноември, 2021 14:15 7 312 8

Тези навици намаляват риска от деменция

  • деменция-
  • навици-
  • здраве-
  • мозък

Начинът ни на живот се отразява на здравето и функцията на мозъка

Тези навици намаляват риска от деменция - 1
Снимка: Shutterstock

Все повече изследвания показват, че начинът ни на живот се отразява на здравето и функцията на мозъка. Всеки от нас има своите добри и лоши навици. Учени смятат, че някои от тях, биха могли да намалят риска от деменция и други нейни форми, като алцхаймер. Ето как може да се погрижите за здравето на мозъка си.

Продължавайте да учите през целия си живот, както и да четете книги. По този начин тренирате мозъка си, за което учените смятат, че намалява риска от деменция, пише az-jenata.bg.

Осигурете си достатъчно часове сън. Според доклад от 2018 г., публикуван в Journal of the American Geriatrics Society, спането около 5 часа на нощ или по-малко, повишава риска от деменция или ранна смърт. Качеството на съня ни също е от значение.

Поддържайте кръвното си налягане под контрол, тъй като сърдечното здраве е важно за здравето на мозъка. Учени смятат, че високото кръвно налягане увеличава риска от деменция.

Поддържайте здравословно тегло, тъй като според редица западни изследвания, хората с по-голям индекс на телесна маса в средна възраст са по-склонни да развият деменция на по-късен етап от живота си.

Кажете „край“ на тютюнопушенето, рискът от деменция намалява значително.

Опитвайте нови неща всеки ден. Съчетаването на рутини, поемането на нови предизвикателства и излизането извън зоната на комфорт осигуряват стимулация, която може да помогне на мозъка ни да поддържа своята устойчивост.

Лекувайте депресията, тъй като западни проучвания показват, че може да има връзка между броя на епизодите на депресия, от които човек страда, и неговия риск от деменция.

Спортувайте редовно. Спортът поддържа тялото и мозъка в добро здраве, а колкото по-здрави са те, толкова повече се намалява рискът от когнитивни проблеми и деменция, включително болестта на Алцхаймер, смятат учени.

Контролирайте нивата на кръвната си захар. Според Mayo Clinic, диабетът може да увреди кръвоносните съдове, увеличавайки риска от съдова деменция, предизвикана от намален приток на кръв към мозъка.

Поглезете се с масаж. Според изследване на University of Miami and Duke University, масажът на тялото спомага за понижаване на нивата на хормона на стреса кортизол, като същевременно повишава синтеза на мозъчните химикали, отговорни за нашето добро настроение


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 След кралицата

    6 0 Отговор
    Която прави завойчета в лабиринта на Уиндзор, не е честно да, говорите за деменция...!
  • 2 Съседе имаш ли деменция..?

    1 1 Отговор
    100%....имаш...!
  • 3 Ирина

    14 0 Отговор
    Както и да се напъваш,да живееш уж здравословно,ако ти е писано ще те гепи склерозата и ще си напълно щастлив.
  • 4 То хубаво

    0 5 Отговор
    Ама учете да четете от книги за слепи! Щото и зъркелите са до време! Най-добре като навършиш 60 да станеш любител на планината, да се молиш да ти се завие свят и да паднеш в пропаст, след 40 дена си забравен и животът на тези на които би тежал си продължава!
  • 5 пенкелер

    1 1 Отговор
    Авторката ще приеме ли едно глезене с масаж?
  • 6 mi6osp

    4 0 Отговор
    Вече има много научни изследвания (в САЩ,Англия, Германия и др.), които показват, че основните последствия при преболедувалите тежък ковид са бързо развиваща се невъзвратима деменция или Алцхаймер. Китайските лекари го установиха още в началото на епидемията, алармираха за опасността от масово оглупяване на населението и затова властта там положи огромни усилия да ваксинира населението.
  • 7 Пипи

    4 0 Отговор
    Това е целта на ,,ГОЛЕМИТЕ,, играчи на бялата мафия -масово оглупяване на хората в света, лесна манипулация ,за да правят дебели пачки, ноооо и те са смъртни ! Живота е кратичък дори за тях
  • 8 Махмуд

    0 0 Отговор
    На някои им личи.
    Редовно ги боли съда.