Last news in Fakti

5 Ноември, 2021 13:45 2 133 4

Установиха произхода на марсиански метеорити на Земята

  • марс-
  • метеорити-
  • произход-
  • учени

През последните 20 милиона години на Земята са паднали около 166 марсиански метеорита

Установиха произхода на марсиански метеорити на Земята - 1
Снимка: shutterstock

Учени от университета "Къртин" в Австралия установиха вероятния произход на група метеорити, "пристигнали" на Земята от Марс, пише сп. "Nature Communications".

За целта изследователите са използвали нови технологии, с помощта на които са анализирали 90 милиона ударни кратера на Червената планета.

Проучването показва, че откритите на Земята метеорити вероятно произхождат от кратера Тутинг. Той е разположен в региона Тарсис - обширно вулканично плато на Марс.

През последните 20 милиона години на Земята са паднали около 166 марсиански метеорита. Досега за учените обаче оставаше неизвестно точното място на Червената планета, от което започва техният път.

Ръководителят на изследването Антъни Лагейн от Центъра за космически науки и технологии на университета "Къртин" смята, че новите открития ще допринесат за по-доброто разбиране на геоложката история на Марс.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Патето Яки

    3 1 Отговор
    по скоро са македонски
  • 2 Дзубма

    4 1 Отговор
    Какво има за установяване, то е ясно че са македонски, не марсиански...
  • 3 00014

    1 4 Отговор
    Обидените марсианци решили да унищожат зелената Земя. Използвали най-големия вулкан като оръдие. А резултатът бил неочакван. Изпратените по невнимание сперматозоиди създали нова раса -- агресивна, алчна, самовлюбена. Уплашени марсианците се скрили дълбоко и оттам с ужас наблюдават човешките марсоходи .... Рано е за лека нощ мили деца, но ..... и аз да напиша една приказка.
  • 4 Торпедо

    4 2 Отговор
    Дреме ми на шушляка марсианските камъни от кое плато идват. Ако идваха от Венера....то щеше вече да е друга работа ама...