12 Ноември, 2021 15:51 3 701 5

Как да се подмладим за 21 дни

  • подмладяване-
  • младост-
  • грижа за кожата-
  • здравословно хранене

Програмата на Франко Берино подмладява не само лицето, но и целия организъм

Как да се подмладим за 21 дни - 1
Снимка: Shutterstock

Известният италиански лекар Франко Берино изброи 15 правила, чрез които да върнем младостта в живота си. Ако в продължение на 3 седмици спазваме строго определен режим, свързан с физиката и психиката ни, можем да постигнем втора младост, да се чувстваме наполовина по-млади и да свалим 10 години от външния си вид, предава struma.bg.

Това твърди италианският епидемиолог Франко Берино, който оглавява отдела за превантивна медицина на Националния институт за туморни заболявания в Милано. Заедно с писателя Даниел Лумера – международен експерт по медитация, и с треньора Давид Мариани Берино препоръчва какво да правим, за да станем като нови, в книгата си „21 дни, за да се преродим“.

Италианският лекар описва как да подмладим тялото си, изработвайки качествено нов подход към храненето, как да достигнем вътрешно равновесие, осъзнавайки кои практики да станат част от ежедневието ни и кои да бъдат изхвърлени от него. Или с други думи, как да достигнем до нашата собствена хармония. Берино синтезира всичко това в 10 правила, но защо трябва да ги спазваме строго 21 дни? Според авторите на книгата това е периодът, в който правилото става рутина и мозъкът ни създава автоматизъм по подобие на кучетата на руския учен Павлов. „Да се поддържаме в добро здраве, е избор на справедливост.

Нямаме право да тежим на другите заради болестите си, нито пък да отнемаме години живот и щастие на децата си, принуждавайки ги да се занимават с нашата инвалидност или деменция“, смята 76-годишният Берино. „Съществуват 3 периода, върху които трябва да концентрираме силите си. Първият е от 1-вия до 7-ия ден – целта на тази седмица е да се пречистим. Втората седмица е концентрирана върху това как да се поддържаме млади или как да се подмладим. Третата седмица – от 15-ия до 21-вия ден, работи за оптимизирането на процеса на подмладяване“, казва лекарят.

Ето и 10-те му правила.

1. Намалете количеството храна. Преразпределете го през деня. По-добре да ядем повече на закуска и на обед, отколкото на вечеря. Най-важното в случая е обаче как да се концентрираме в самия момент на яденето. Необходимо е да отстраним нещата, които ни разсейват, като телевизията например, и да ядем, дъвчейки много бавно. Ако се наслаждаваме от началото до края на всеки залък, ще видим как ще се заситим по-бързо и следователно ще поемаме по-малко храна. За закуска наблегнете на нискокалорични храни, за вечеря – на супи.

2. Спазвайте точни часове. Не само че трябва да ядем по-малко, но и в точно определен час. Това е фундаментално за подмладяването. Закуската е най-късно до 8 часа сутринта, това е времето, когато червата достигат максимална енергия според традиционната китайска медицина. Обядът се консумира между 12 и 13 часа. Вечерята трябва да се консумира колкото се може по-рано.

3. Гладувайте от време на време. Това влияе добре, защото се реактивират много функции на организма. Дори да пропуснете една вечеря в седмицата, е от голяма полза.

4. Следвайте сезонността. Това значи не само да се вземат предвид ритмите на природата (т. е. да не се ядат домати през зимата например), но и да се отдава предпочитание през зимата на ориза, горещите супи и варива, а не на киселото мляко и плодовете, които са по-подходящи през лятото.

5. Наблегнете на зеленчуците. През тези 21 дни консумирайте само зеленчуци и изключете каквито и да било храни с животински произход.

6. Следете гликемичния си индекс (това е стойността, показваща скоростта, с която богатите на въглехидрати храни се отразяват на отделянето на инсулин в организма). През периода на пречистване трябва да се избягват рафинираните храни.

7. Не приемайте никакви храни с животински произход. Набавяйте си протеин от бобови растения и други видове варива.

8. Тотално забравете за пакетирани храни, алкохол и сладки напитки.

9. Не приемайте никаква захар освен натуралната в плодовете.

10. Здравият сън е ключов момент за подмладяването. Спете поне по 7 часа, възможно най-спокойно.

Бонус правила – правете разходки на чист въздух, медитирайте, ако можете, намерете време да направите 7 съзнателни дишания през деня – вдишвате и издишвате с дълбок дъх.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГЛУПОСТИ

    4 1 Отговор
    ПОРЕДНА СЕРИЯ ГЛУПОСТИ ЗА ЛЕКОВЕРНИ.ПО СКОРО ЩЕ ВИ ДОКАРАТ В ГРОБИЩЕ.УСПЕХ НА ОПИТАЛИТЕ ДА СЕ "ПОДМЛАДЯТ" – ВЕЧНА ИМ ПАМЕТ! ЧЕТЕТЕ: "КАК 88 ГОДИШНАТА ПЕНКА СЕ ПОДМЛАДИ И СЕГА Е 16 ГОДИШНА ТИНЕЙДЖЕРКА.
  • 2 Rock

    2 2 Отговор
    Влюбените са красиви и без тези правила и без значение на възрастта.

    Коментиран от #4

  • 3 Наску диаманда

    2 1 Отговор
    Гладуване никога, другото е вярно, друго не казвам.....!

    Коментиран от #5

  • 4 Вярвай си..!

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Rock":

    Чуждлземската вяра,, си е, такава...!
  • 5 The key

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Наску диаманда":

    На 68 съм и имам вид на 55 годишен с енергия на 40 годишен .Практикувам повече от 30 години лечебно гладуване . Методиката е много обемна и не ми се обясняват подробности . Когато имам сериозен здравословен проблем правя 5 дена пълно гладуване без храна и вода .За мен критерий за здравословното състояние на един индивид е либидото . Винаги когато един организъм има сериозно здравословни проблеми либидото отсъства . И да не забравяме , никой не е вечен !