Last news in Fakti

15 Ноември, 2021 17:15 21 750 1

Три билки срещу белодробни заболявания

  • билки-
  • бял дроб-
  • профилактика-
  • белодробни заболявания

Здравето на дихателната система се нуждае от профилактика и пълноценна грижа

Три билки срещу белодробни заболявания - 1
Снимка: Shutterstock

Здравето на белия дроб е от ключово значение за цялостното здравословно състояние на организма. Липсата на пълноценно дишане е пагубно за тялото, тъй като възпрепятства пълноценното функциониране на всички тъкани и органи и доставката на хранителни вещества и кислород до тях, пише actualno.com. Здравето на дихателната система се нуждае от профилактика и пълноценна грижа.

Избягване на тютюнопушенето, профилактика на белодробните заболявания, борба със замърсяването на въздуха с фини прахови частици в глобален мащаб, намаляване на вредните вещества на работното място при специфични професии, са само част от мерките, които могат да бъдат предприети за чисти бели дробове. За здравето им може да се погрижите и чрез природата и ценните билки, които ни е дала.

Три са най-ценните билки за белия дроб, които подпомагат прочистването и детоксикацията му, въздействат благотворно при белодробни заболявания като ХОББ и астма и осигуряват пълноценното дишане – босилек, евкалипт и мащерка.

Мащерка

Известната билка има изключително благотворно въздействие върху белите дробове. Широко разпространена, позната и обичана, тя се консумира от незапомнени времена под формата на чай и като лечебна билка. Влиза и в състава на редица лекарствени продукти, предназначени за лечение на вирусни и бактериални инфекции на дихателната система. Мащерката подпомага детокса на белия дроб, има очистващо действие и намира приложение при кашлица и други показатели за инфекция на горните и долните дихателни пътища. Съдържа вещества, които се борят със свободните радикали и ги неутрализират. Помага при алергия, астма и други заболявания на белите дробове с алергично начало. Мащерката съдържа тимол, познат със силните си антигъбични и антимикробни свойства, както и микроелементи, които втечняват бронхиалните секрети и помагат за изчистването им.

Босилек

Босилекът не е много известен, когато говорим за грижа за белите дробове и е незаслужено пропускан, а е чудесно средство за осигуряване на здравето на дихателната система. Действа антисептично, успешно повлиява задух и астма, успокоява кашлицата и разширява бронхите. Полезен е при инфекции, причинени както от вируси, така и от бактерии.

Евкалипт

Известен е с мощните си очистващи и пречистващи свойства по отношение на белия дроб. Познат е като едно от най-силните средства за профилактика и лечение на белодробни страдания като бронхит, ХОББ и др. Подпомага функционирането на имунната система, действа успокояващо, противовъзпалително, отпуска дихателната мускулатура и улеснява дишането. Въздейства добре и при проблеми с горните дихателни пътища като възпалено гърло и хрема. Евкалиптът помага за възстановяването на организма след боледуване, свързано с вируси и бактерии, като стимулира кръвообращението в областите, които са най-отговорни за дишането.

Приемът на тези три билки ще ви помогне да поддържате здравето на дихателната система, да осигурите нормалното ѝ функциониране, да се предпазите от заболявания, да подпомогнете лечението им и да се възстановите по-бързо след белодробни заболявания от всякакво естество.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 46 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вируса

    3 0 Отговор
    Бял бъз или така наречената( свирчина) също.