3 Септември, 2011 10:52 934 0

В очакване на 7 млрд. жител на Земята

  • население-
  • земя

 

През следващите дни ще се роди бебе, с което населението на Земята ще надхвърли 7 милиарда души.
ООН фиксира 31 октомври като датата на съдбоносното раждане, но събитията в миналото толкова често опровергаваха демографите, че очакванията са то да се случи по-рано от предвиденото.
По всяка вероятност това раждане ще бъде в Китай или Индия, защото населението на двете страни с над 1 милиард жители.


В хода на историята, откакто се водят писмени хроники, населението нараства все по-бурно. Kогато се е родил Исус, се е смятало, че по Земята бродят около 300 милиона души.
Нарастването на жителите на Земята освен икономически, екологически и демографски проблеми поставя и политически предизвикателства.


Скоро Индия, с нейните сегашни 1,2 милиарда души, ще поеме водачеството от Китай, сега с 1,3 милиарда жители, като страната с най-голямо население в света. Нигерия, която днес е най-населената африканска държава със 162 милиона души, ще преживее бум на населението, което ще достигне почти 750 милиона до средата на века.


Целият индустриален свят застарява бързо. Високо индустриализираната Германия и развиващата се Етиопия имат почти еднакъв брой жители - малко над 80 милиона. След 40 години обаче етиопците ще бъдат вече 174 милиона, докато германците ще се свият до 72 милиона. Това означава също, че отношенията на политическата власт ще претърпят промяна. Страни като Китай, Индия и Бразилия, с нейните 193 милиона души, вече придобиват все по-голямо политическо влияние.


Чистата тежест на числата означава, че ще се засили натискът за земя, храна и енергийни източници. Зачестиха и опасенията, че ще се водят битки за природни ресурси. Мнозина са убедени, че съседни страни ще воюват помежду си заради вода. По преценка на природозащитната организация Световен фонд за дивата природа (WWF) ще ни бъдат необходими три планети до 2050 г., ако не променим навиците си. Оптимистите  обаче припомнят, че вече на няколко пъти са били отправяни апокалиптични предупреждения за надвиснала катастрофа в резултат на демографския бум, които все още не са се сбъднали.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА