Last news in Fakti

8 Декември, 2021 16:25 4 303 9

Най-голямото летящо създание е летяло над Земята преди 70 млн. години

  • кетцалкоатъл-
  • птицезавър-
  • огромно същество-
  • летящо същество-
  • 70 милиона години

Този птицезавър е кръстен на бога на маите Кетцалкоатъл, чието име в превод означава "пернат змей“

Най-голямото летящо създание е летяло над Земята преди 70 млн. години - 1
Снимка: shutterstock

Специален брой на списанието „Journal of Vertebrate Paleontology“ е посветен на Кетцалкоатъл - най-големият представител на семейство птерозаври, обитавал Северна Америка преди 70 милиона години. В пет статии учените се опитват да отговорят на въпроса как такова огромно животно, с размах на крилете 12-15 м, е могло да се издигне във въздуха. В друга статия са описани два нови, по-малки вида Кетцалкоатъл.

В миналото и маите и ацтеките смятали Кетцалкоатъл за едно от основните божества и го свързват с вятъра, планетата Венера, зората, търговията, изкуствата, занаятите и познанието.

Вкаменелости на гигантския птерозавър Quetzalcoatlus са открити през 1971 г. в Тексас, САЩ. Наречен е на Кетцалкоатъл, ацтекския бог Пернат Змей. Това е най-голямото известно досега летящо същество в историята на Земята.

Гигантският тексаски птерозавър е показван многократно във филми и комикси, но все още не се знае как е могъл да лети с огромната си маса. Учените предполагат, че преди да излети, той се е люлеел с върховете на крилата си като прилеп-вампир, или е набирал скорост, като е разпервал и размахвал крилата си като албатрос, или пък изобщо не е можел да лети.

Ново проучване доказва, че Кетцалкоатълът вероятно първо е скачал на височина около два метра и половина, преди да започне да размахва криле.

"Въпреки че Кетцалкоатъл е известен от 50 години, той е слабо проучен. За пръв път правим такова всеобхватно проучване", казва Матю Браун, един от авторите, директор на Училището по науки за Земята "Джаксън" в Остин, цитиран в прессъобщение на Тексаския университет.

Всички известни вкаменелости на Quetzalcoatlus се намират в музея на Тексаския университет и повечето изследвания са проведени там. След подробен опис на колекцията палеонтолозите откриват два по-малки вида Quetzalcoatlus с размах на крилете 5-6 метра, в допълнение към известния досега гигантски Quetzalcoatlus northropi. Един от тях, Quetzalcoatlus lawsoni, е кръстен на Дъглас Лоусън, откривателя на Quetzalcoatlus.

Анализът на костите на по-малки видове и моделирането на тяхната аеродинамика позволило на учените да възстановят механиката на излитане на гигантския птерозавър.

Най-голямото летящо създание е летяло над Земята преди 70 млн. години
Снимка: shutterstock

"Птерозаврите имат огромни гръдни кости, към които са прикрепени техните летящи мускули, така че няма съмнение, че са били страхотни летци", казва Кевин Падиан, почетен професор в Калифорнийския университет в Бъркли, който е ръководител на изследването на биомеханиката на полета на кетцалкоатлите.

След като проучват геоложкия контекст, в който са открити вкаменелостите, авторите стигат до заключението, че начинът на живот на Кетцалкоатъл е бил подобен на този на съвременните чапли - те са ловували сами в плитки реки, потоци и езера, като са се събирали на ята по време на брачния сезон. Например на едно място палеонтолозите откриват едновременно тридесет индивида.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 11 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 железаров

    17 0 Отговор

    До коментар #1 от "Раданч Татлъту":

    Са да бъдем по точни,когато е пяла на един концерт в Македоноя.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Клецалвколата

    4 1 Отговор
    Драконът от GoT e по-голям.
  • 5 Механик

    18 0 Отговор
    ".....прикрепени техните ЛЕТЯЩИ мускули...."
    Mилeно ма, зЕми го нАучи тоя български, ма !

    Коментиран от #6

  • 6 Токо

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "Механик":

    ААА тя го знае ... от розовите хапчета е
  • 7 Пръц

    3 2 Отговор
    И кокошките имат криле,ама не летят .

    Коментиран от #8

  • 8 Видя, видяяяя!

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Пръц":

    А! Не летели! Я погледни в парламента!
  • 9 селтак

    0 0 Отговор
    Ако тва нещо е летело,значи че,и трамвай може да литне!